Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Ponta, pe santierul Autostrazii Transilvania: La 100 de ani de la Unire sa ne unim si cu infrastructura

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 20:45
2964 citiri
Ponta, pe santierul Autostrazii Transilvania: La 100 de ani de la Unire sa ne unim si cu infrastructura
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, in timpul vizitei pe care a facut-o pe santierul Autostrazii Transilvania, ca pana in 2018, cand Romania sarbatoreste o suta de ani de la Marea Unire, cele trei regiuni istorice vor fi legate intre ele si din punct de vedere al infrastructurii, asa cum ar fi trebuit sa se intample de multa vreme.

Premierul a dat informatii atat despre stadiul lucrarilor la Autostrada Transilvania, dar a vorbit si despre celelalte proiectele majore de infrastructura din Romania, atat incepute, cat si cele care ar trebui facute in viitor.

"Suntem in faza avansata si cu proiectul finantat tot din fonduri europene 2007-2013 de la Campia Turzii la Ogra si mai departe spre Targu Mures. Ardealul va avea cea mai importanta retea de autostrazi si sigur ca toate au valoare daca reusim sa facem si Comarnic - Brasov si mai departe Sibiu-Pitesti si Targu Mures - Iasi, pentru ca la 100 de ani, ii spuneam prea Sfintiei Sale (n. red. - mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut, prezent si el la eveniment), ca ne trebuie 100 de ani de cand ne-am unit ca sa ne unim si cu infrastructura.

Ar fi trebuit cu siguranta sa fie gata de mai mult timp si nu zic de doi ani sau de cinci, zic ca de 10, 20, sau 30 de ani, dar important este ca in 2018 cand aniversam 100 de ani de la Unire, sunt convins ca putem sa fim si uniti ca infrastructura", a declarat Victor Ponta.

Premierul a amintit de faptul ca prin repornirea lucrarilor la Autostrada Transilvania - proiect demarat in urma cu zece ani si care de-a lungul timpului a fost de mai multe ori blocat - se realizeaza o promisiune facuta locuitorilor din aceasta regiune si romanilor in general, care isi doresc drumuri sigure, rapide, pe care sa poata circula cat mai ieftin si care sa poata contribui la dezvoltarea economica.

Victor Ponta a explicat ca acest proiect de infrastructura nu poate fi realizat din fonduri europene, dar a specificat ca banii pentru finalizarea sa sunt asigurati de accizele la combustibil impuse in primavara acestui an.

"Vreau sa fie stiut faptul ca este o lucrare care nu poate fi finantata din fonduri europene, ci este finantata integral din bugetul de stat, din acea acciza pe motorina si pe benzina pe care am instituit-o.

Deci practic tot ceea ce se construieste aici se construieste cu banii romanilor, cei care merg cu masinile si care doresc, ca si dumneavoastra, ca si mine, sa aiba autostrazi mai multe, sa aiba drumuri mai bune, in primul si in primul rand ca sa salvam vieti, pentru ca mult prea multi oameni mor pe soselele romanesti. In al doilea rand ca sa economiseasca timp, in al treilea rand ca sa puteti sa va dezvoltati in continuare si tot Ardealul sa se dezvolte in continuare", a spus premierul.

La randul sau, Dorinel Umbrarescu, reprezentantul consortiului Spedition UMB - Tehnostrade - care construieste tronsonul Gilau-Nadasel - a declarat ca la finalul anului urmator estimeaza ca lucrarile vor fi finalizate, in ciuda problemelor intervenite cu alunecarile de teren.

"Speram sa fie gata la sfarsitul anului viitor pentru ca sunt 4,9 milioane de metri cubi de excavat, are sapte viaducte mari, are podete. Instabilitatea solului o sa ne dea mari probleme, dar o sa o rezolvam. O sa ajungem la Nadasel, planul este ca la anul pe timpul asta sa fim acolo", a spus Umbrarescu, care a confirmat, la intrebarea premierului, ca banii pentru acest proiect sunt in buget.

Pana in acest moment, 51 de kilometri din Autostrada Transilvania - care are, de la Brasov la Bors, o lungime totala de 415 kilometri - sunt functionali, fiind construiti intre 2004 si 2012, care era termenul initial de finalizare al intregului proiect. Cei 51 de kilometri functioneaza acum ca un fel de centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca si se intind intre localitatea Gilau si municipiul Campia Turzii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Victor Ponta declaratii infrastructura, #proiect finantat fonduri europene, #sector autostrada Cluj Europa , #premier