Ziare.com

Ponta plafoneaza salariile directorilor de companii de stat: Ce e in plus, pe performanta

de Camelia Sisea
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 14:38

   

Ponta plafoneaza salariile directorilor de companii de stat: Ce e in plus, pe performanta
Guvernul discuta un proiect de ordonanta de urgenta privind salarizarea in companiile cu capital majoritar de stat, prin care salariile membrilor conducerii vor fi limitate la de sase ori salariul mediu brut din ramura in care compania isi desfasoara activitatea, a anuntat premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului, modelul avut in vedere este aplicat in Polonia si este agreat de Comisia Europeana si Fondul Monetar International privind salarizarea in companiile cu capital majoritar de stat.

"Prin aceasta reglementare vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executiva la de sase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectiva. Media in general este in jur de 1.000 de euro, depinde de ramura. Evident, orice altceva se plateste in plus se plateste in functie de indeplinirea indicatorilor de performanta", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de Guvern.

Ponta a invocat exemplul salariilor platite la Nuclearelectrica, unde cel mai mic venit este de 484.000 de lei pe an.

"Am vazut si eu companii de stat la care punem manageri privati. Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an", a spus premierul.

Salariile "nesimtite" de la companiile de stat

Salariile sefilor companiilor de stat din energie au fost facute recent publice, printr-un document al Guvernului Romaniei.

Astfel, directorul general al Electrica Distributie Muntenia Nord a incasat in luna martie 2013 un salariu net de 18.000 de lei,fiind urmat de directorul general de la Nuclearelectrica, care a castigat 14.850 de lei. La Romgaz, directorul general adjunct a castigat 14.300 de lei in martie, mai mult decat directorul general al institutiei - 11.000 de lei.

Victor Ponta si-a exprimat in repetate randuri dezacordul fata de salariile imense platite in cadrul acestor companii.

"Nu-i normal sa plimbi trei hartii pe la Romgaz, sa arzi gazul la Romgaz, si sa castigi cat zece medici sau cat 10 profesori. Nu-i normal sa arzi gazul pe la CNVM sau pe la asigurari si sa castigi cat tot guvernul la un loc intr-o luna, cat 27 de ministri. Astea-s realitati!", declara premierul la sfarsitul lunii aprilie.

Ponta a explicat atunci ca nu poate sa le taie pur si simplu din salarii directorilor de companii nationale, singura solutie constitutionala fiind aceea a unei taxe sau a unui impozit.

"Nu pot sa le tai salariile si am tot explicat si o sa mai explic la cei care nu vor sa inteleaga. Dintr-un singur motiv: a incercat si domnul Boc sa mai taie salarii, s-au castigat toate procesele si acum dau eu banii inapoi din ce a pierdut Boc. Singura solutie constitutionala este aceea a unei taxe sau al unui impozit. O sa discutam in continuare si, la un moment dat, o sa gasim o solutie", a lamurit premierul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1856 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ar trebui sa le spuna si cum sa calculeze media.

Altfel, iei cel mai mare salariu, sa spunem 18.000, il aduni cu cel mai mic, sa spunem 1.000, si imparti la 2. Iti da media de 9.500. Inmultesti cu 6, plafonul maxim, si-ti da 57.000. Uite cum ii triplezi salariul directorului.
Mai bine nu facem socoteala si pentru Nuclearelectrica, unde zice ca minimul e de 40.333 pe luna. Acolo nu mai ai nevoie de medie ca sa te ia ameteala.

 

Mai drag Ponta , o intrebare :

de ce de 6 ori , mananca cu 6 guri ?

 

Baliverne de-a lui Ponta .

O sa plafoneze salariile asa cum au reziliat contractul cu Bechtel.

Ipocrizie...

"Nu stiu de ce suntem ministri si nu lucram la Nuclearelectrica, ca cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an"
Măi dom' prim-plagiator de-aia te-ai băgat să fii șef de guvern? Pentru salariu? Vezi că te-ai păcălit... iar discursul tău e populism curat.

 

E foarte simplu, domnule Ponta...

Pentru ca nu puteti, nefiind competent!

 

cat ii platesc eu pe zi dlui director de la

ED Muntenia Nord care-mi factureaza consumul de energie electrica?
Domnia sa este platit cu mai mult de 8 milioane lei(vechi) pe zi (18000:22 zil.lucr./luna) pentru capacitatea lui extraordinara de a-mi include in factura pretzul/kwh din ce in ce mai mare shi fel de fel de alte taxe, de altfel aprobate de guvern. Acum guvernul prin gura primului ministru zice ca n-are ce-i fe-i face in sensul diminuarii salariului cu care nu e de acord.
Shi cate alte cheltuieli nu or fi facute in compania asta de stat (shi de stat al altor persoane pe salarii mari) care nu sunt verificate asha cum ar trebui de cei in drept.
Iar cei in drept nu vor avea cumva tangentza de raspundere fatza de guvern?
Asha ca mai bine sa nu mai spune nimic despre salariile directorilor de maximum sase ori salariu mediu realizat pe ramura economica, despre care a mai spus shi inainte,dar...lungeshte doamne boala pan' s-o coace poama!
Unde or fi masurile ce zicea ca o sa le i-a anul trecut dl.Ponta, ca eu n-am vazut nici una.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor