Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru declaratiile despre Papici si dosarul referendumului

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:14
3399 citiri
Ponta, reclamat la Comisia Europeana pentru declaratiile despre Papici si dosarul referendumului
Foto: Arhiva

ActiveWatch si Asociatia pentru Monitorizarea Justitiei (AMJ) au sesizat Comisia Europeana in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la Lucian Papici, dar si la alti magistrati implicati in dosarul referendumului, reclamandu-le ca "atacuri la adresa independentei justitiei".

ActiveWatch si AMJ s-au adresat presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vicepresedintelui CE si comisarul pentru Justitie Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, si secretarului general al CE, Catherine Day.

Cele doua organizatii sustin, in scrisoarea trimisa reprezentantilor CE, ca ultimele declaratii publice ale prim-ministrului Victor Ponta "aduc o grava atingere bunului mers al justitiei in Romania".

Astfel, potrivit acestora, intr-un interviu acordat unui post de televiziune in 2 octombrie, premierul si-a exprimat opinia cu privire la activitatea fostului sef al Sectiei I din Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Lucian Papici, pe care l-a acuzat ca ar fi facut "dosare politice" si ca "e un procuror basist", declaratiile fiind facute in contextul revocarii lui Papici din functia de conducere la DNA, inainte de expirarea mandatului care ii fusese prelungit, cu o saptamana in urma, pana in decembrie 2013.

Procurorul Lucian Papici a instrumentat si finalizat saptamana trecuta dosarul in care "colegul de partid al lui Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, este cercetat pentru fraude electorale (dosarul referendumului) ", arata ONG-urile.

"Nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Si lui Basescu ii expira mandatul, ce facem ii tinem pe toti la nesfarsit? Ca moare tara fara ei, sa mai faca si ei un dosar. Ca sefi din astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca el... Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. S-a terminat si dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa si la revedere.

De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul? Eu sustin ca Daniel Moraru, cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anul trecut cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica. Am spus-o si o spun mereu. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei", citeaza cele doua ONG-uri declaratia facuta in 2 octombrie de Victor Ponta la RTV, in scrisoarea catre CE.

Cele doua organizatii apreciaza ca "afirmatiile, cu caracter personal, referitoare la fostul sef al Sectiei I din cadrul DNA" vin pe fondul declaratiilor facute de prim-ministrul Victor Ponta, privind acelasi dosar, in data de 16 mai: "Nu vreau sa mai vad, ca anul trecut, scene din anii '50, cu procurori din vacanta care cerceteaza oameni de la tara".

"Declaratiile prim-ministrului ridica astfel serioase semne de intrebare cu privire la motivatia revocarii din functie a domnului procuror Papici si reprezinta un semnal de amenintare la adresa procurorilor care instrumenteaza dosare ce vizeaza inalti oficiali guvernamentali sau politicieni de prim rang.

Chiar si in conditiile in care procurorii functioneaza intr-un sistem de subordonare ierarhica fata de procurii generali si de Ministrul de Justitie, imixitiunea pe care domnul Victor Ponta a realizat-o prin declaratiile sale in activitatea procurorilor depaseste cadrul legal existent", sustin ActiveWatch si AMJ.

Totodata, considera acestea, faptul ca declaratia a fost facuta in legatura cu revocarea unui procuror dintr-o importanta functie de conducere a DNA, procuror care a instrumentat dosarul unui coleg de partid si guvernare al premierului Ponta, "poate fi inteles ca mesaj de intimidare adresat intregului corp de procurori".

ONG-urile mai amintesc si de declaratia lui Victor Ponta din 7 octombrie referitoare la solutionarea dosarului lui Liviu Dragnea: "Sunt convins ca judecatorii vor infirma aceste acuzatii 100% politice, care nu ma surprind, pentru ca mi le-a spus Traian Basescu in mod direct, mie, mi-a spus, cred ca a zis-o si in public - trebuie sa platiti pentru ca ati vrut sa ma suspendati".

"Victor Ponta, in calitate de sef al Guvernului, se antepronunta cu privire la solutionarea in instanta a dosarului transmitand un avertisment indirect la adresa magistratilor ce urmeaza sa judece dosare de coruptie in care sunt investigati demnitari", arata ONG-urile in scrisoarea catre CE.

Organizatiile neguvernamentale mai spun ca declaratiile premierului sunt "de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar si sa decredibilizeze institutia DNA" si ca astfel de "derapaje de natura sistematica in discursul public al politicienilor romani nu fac decat sa afecteze iremediabil si pe un timp indelungat un sistem juridic aflat in plin proces de reformare, care ramane inca vulnerabil in fata presiunilor politice si care nu si-a dobandit inca independenta totala fata de mediul politic".

Astfel, ONG-urile semnatare solicita reprezentantilor CE sa foloseasca toate parghiile de care dispun "pentru a determina politicienii Romaniei aflati la guvernare sa inceteze subminarea statului de drept".

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#Ponta Papici Comisia Europeana, #Ponta reclamat Bruxelles Papici , #premier