Ponta: Romania isi poate permite doar avioane de tip F16 de ocazie

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 21:02
2397 citiri
Ponta: Romania isi poate permite doar avioane de tip F16 de ocazie
Foto: gov.ro

Romania isi poate permite sa cumpere, deocamdata, doar avioane americane de tip F16 de ocazie, din ratiuni care tin de constrangerile bugetare, afirma premierul Victor Ponta.

"Singura solutie care mi se pare realista este sa ne orientam spre achizitionarea de avioane in uz. Doua state sunt dispuse sa ni le vanda in acest moment: Portugalia si Olanda", a declarat Ponta.

Premierul a precizat ca este de acord cu presedintele Traian Basescu privind o solutie de cumparare a unor avioane impreuna cu Bulgaria si Croatia pentru obtinerea de noi modele de tip F16 la costuri reduse, de la armata americana, precizand insa ca aceasta optiune pare "nerealista".

Ministerul olandez al Apararii a confirmat, joi, informatiile potrivit carora intentioneaza sa vanda echipament pentru a strange fonduri, in contextul in care Romania este interesata sa achizitioneze 15 avioane de tip F16 de la Fortele aeriene olandeze.

In afara de Romania, si alte tari si-au exprimat interesul fata de achizitionarea unor vehicule, dar si piese de artilerie olandeze, precizeaza postul olandez de radio.

Olanda confirma intentia de a vinde avioane F16, de care e interesata si Romania

Insa nu este clar cati bani va obtine Olanda de pe urma vanzarii unor avioane de vanatoare pe care le considera "excedentare", noteaza aceeasi sursa.

Ministerul olandez al Apararii trebuie sa isi suplimenteze bugetul cu aproximativ un miliard de euro, potrivit postului. Institutia poarta negocieri preliminare cu un numar nedezvaluit de potentiali cumparatori, inclusiv Chile, care si-a manifestat interesul sa achizitioneze opt elicoptere de tip Cougar, mai precizeaza Radio Netherlands.

De asemenea, Camera inferioara a Parlamentului olandez urmeaza sa discute joi potentiala vanzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard catre Indonezia. Ministerele olandeze ale Apararii si Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potential contract, insa o majoritate parlamentara se opune tranzactiei. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizeaza sursa citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Victor Ponta Romania avioane F16, #Romania cumpara avioane Olanda, #Romania avioane F16 , #premier