Ziare.com

Ponta: Situatia din Ucraina, foarte proasta. Trebuie sa fim atenti

Luni, 02 Martie 2015, ora 15:14

   

Ponta: Situatia din Ucraina, foarte proasta. Trebuie sa fim atenti
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, ca s-a consultat cu presedintele Klaus Iohannis in legatura cu agenda sedintei CSAT de marti, el aratand ca situatia din Ucraina este "foarte proasta" si ca e necesar un grad ridicat de atentie din partea Romaniei.

"Am fost consultat (in legatura cu sedinta CSAT, n.red.). Ca vicepresedinte, coform legii, trebuie sa fiu consultat. Ne-am consultat (cu presedintele Klaus Iohannis, n.r.), agenda este facuta si e normal sa avem CSAT", a spus Ponta, intrebat despre decizia lui Iohannis de a convoca CSAT.

"E conform legii CSAT si era absolut normal sa fie convocat", a adaugat Ponta.

Sedinta CSAT, marti - Ucraina, siguranta cibernetica si provocarile teroriste, pe ordinea de zi

Intrebat daca exista in acest moment ingrijorari suplimentare legate de situatia din Ucraina, Ponta a precizat ca situatia din Ucraina si din regiune este foarte proasta si e necesar un grad ridicat de atentie.

"Categoric, trebuie sa fim foarte atenti pentru ca situatia este proasta, e rea, ceea ce se intampla in Ucraina, ceea ce se intampla in restul regiunii, dar Romania este o tara foarte stabila", a spus Ponta.

El a dat asigurari ca pe teme de siguranta nationala presedintele Iohannis, Guvernul si Parlamentul actioneaza unitar.

"Pot sa va garantez faptul ca, prin toate discutiile pe care le-am avut la Washington, nu doar noi ne bazam pe Statele Unite, si ei se bazeaza pe noi si in ceea ce priveste toate subiectele de siguranta nationala, presedinte, Guvern, Parlament actionam extrem de unitar si asta e un lucru foarte bun", a spus Ponta.

Administratia Prezidentiala a anuntat convocarea, marti, a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pe ordinea de zi aflandu-se situatia de securitate din Ucraina, stadiul Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei, activitatea Consiliului Operativ al Securitatii.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la starea de securitate din Ucraina. Implicatii pentru Romania, stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana si de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest, stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei, proiectul de lege privind planificarea apararii, concluziile rezultate in urma desfasurarii exercitiilor si antrenamentelor de mobilizare, in anul 2014, pentru verificarea stadiului pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2581 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"dr" Tu ai grija sa nu iti pierzi capul!!! o,,,nici o problema,NU ai

Demisoneza,ca esti o varza putreda!!! las-ne cu sfaturi de la un plagiator!!
Nu vrem sa iti mai vedem mutra de bidon turtit!!!

 

Din 87 de scoli romanesti au ramas 66 - INCĂ N-AM MURIT CU TOTUL?‏

Cand ne moare sufletul, degeaba mai trăim. Nu mă refer la moartea naturală, ci la cea spirituală, care isi arată coltii de după orizont. Demult bate alarma clopotul Buga de la Putna lui Stefan Vodă, insă romanii ce-si instrăinează odraslele de Limbă, Neam, Străbuni sunt surzi la glasul constiintei. Or, ne momeste Iuda să ne indepărtăm de rădăcini, să ne trădăm străbunii din morminte. Mărul discordiei si instrăinării este si mai ademenitor acum, cand partea leului o constituie banul, dar nu valorile spirituale. Adevărul e că noi, romanii, n-am fi noi, dacă nu ne-am trăda neamul si valorile nationale. Pentru ce s-au sacrificat inaintasii nostri, dacă nu mai avem demnitate, idealuri?
Doar in 4 ani de invătămant -2009/2010 – 2014/2015, din cele 76 de scoli cu limba romană de predare ce activau in regiunea Cernăuti, unde invătau 18 mii 88 de elevi, si 13 – mixte (ucraineano-romane, 2040-ucraineni si 3902-romani) au rămas doar 66 - inclusiv 2 gimnazii si 2 licee, in care studiază 11 mii 420 de elevi, si 17 - mixte (4055 de elevi ucraineni si romani). Deci, in 4 ani numărul scolilor romanesti s-au redus cu 10.

In 2004 in nordul Bucovinei erau 87 de scoli cu predarea in limba romană si 18 scoli mixte (ucraineano-romane). Astfel, timp de doar 10 ani, numărul scolilor cu limba romană de predare s-au redus cu 21.

Incă n-am murit cu totul? Murim incetul cu incetul - pe an ce trece devenim tot mai putini. Poate că nici n-am muri, dacă n-ar umbla Iuda printre noi. Nu ne interesează altceva nimic doar banii... banii... si iar banii. Ne vindem sfintii si părintii, cand e vorba de bunăstarea noastră, dar la consecinte nu gandim. Cand ne instrăinăm copiii si nepotii de graiul matern, comitem o crimă asemenea mortii.

Mă cutremură gandul că pot năvăli neguri peste fiinta noastră natională, incat să ne acopere complet. Atunci pentru ce am mai trăi, fără Limbă, Istorie, desconsiderati ca Neam? O rădăcină sănătoasă tine arborele neamului viguros, deci, ar urma să sorbim putere din seva pămantului strămosesc, care ne-a crescut. Desi suntem surzi si pasivi la chemarea natiunii, incă n-am murit cu totul, insă suntem in pragul agoniei. Dar ce facem pentru a ne salva rădăcinile? Ne dăm copiii la scoli străine? Oare celui destept, ce-si cinsteste părintii si străbunii, isi iubeste limba maternă, cineva ii poate inchide calea in viată? Nu. Desigur că nu.

.......................................

 

@malmo, v-am raspuns mai jos,

din cauza ca raspunsul meu era prea lung.:-)
Multumesc.

Din 87 de scoli romanesti au ramas 66 - INCĂ N-AM MURIT CU TOTUL?

Dar ce castigăm cand ne trădăm Graiul, ne tăiem singuri, cu propriile maini, rădăcinile? Cand copiii nostri invată intr-o altă limbă, străină, si nu-si cunosc materna? Cine e vinovat? Evident - părintii si buneii, care ar trebui să-i educe cu dor de limba maternă, să-i povătuiască, să-i apere de trădare de neam.
Incă n-am murit cu totul? Ne omoară neamul intr-un ritm vertiginos ucrainizarea scolilor ce se infăptuieste nu fără consimtămantul părintilor si profesorilor, a directorilor de scoli, care joacă cum li se cantă. Mai mult, chiar o apucă inaintea muzicii pentru a le fi pe plac celor care-i conduc.

De altfel, din anul curent de invătămant scoala din Stroiesti, adică Complexul Instructiv-Educativ (CIE), nu mai este mixtă, ci de-acum ucraineană, iar romana se studiază aici doar ca disciplină. Nu fie cu supărare, dar dna Ludmila Rotaru, metodistă la Directia raională de invătămant Noua Sulită, care se consideră patriotă, ar fi trebuit să fie mai fermă in actiuni ca asemenea pasi dubiosi să nu fie intreprinsi. In CIE din Forosna, acelasi raion, in clasele I-IV-a invătămantul decurge in limba ucraineană, iar in clasele V-IX -a - in romană. Deci, in clasele primare se studiază doar in ucraineană, iar limba romană se predă doar ca obiect.
In 3 scoli din tinut, in anul curent de invătămant, au fost deschise clase ucrainene - SM Privorochia, raionul Hliboca - in clasa ucraineană invată 12 copii, in cea romanească - 7; SM Rachitna, raionul Noua Sulită - in clasa ucraineană invată 15 elevi, in cea cu limba de predare romană - 17; CIE "Gimnaziul din Boian" - in clasa cu limba de predare ucraineană studiază - 13 elevi, in cea romanească – 15.

Si-apoi dacă se continuă intr-un astfel de ritm rapid, peste vreo cativa ani ne vom aminti doar din istorie că in Cernăuti, in general, in tinut, in Ucraina, au trăit romani autohtoni. Incă n-am murit cu totul? Cand ne moare sufletul, degeaba mai trăim.
Felicia NICHITA-TOMA

P.S. Datele de mai sus sunt oficiale, fiindu-ne furnizate de Departamentul Invătămant si Stiintă al Administratiei Regionale de Stat, căruia ii multumim pentru operativitatea cu care a răspuns la adresarea noastră.

Nu-i de ajuns ca ne-au ocupat pamintul nostru stramosesc, ca ne-au rupt de fratii si surorile noastre, acum vor sa ne taie si radacinile? Iar Romania prin politicienii alesi ii sustine neconditionat. Consider ca pe o rusine pasivitatea statului roman!
Romanii nu uita si nu vor accepta niciodata politica antiromaneasca dusa de ucrainieni.
Ucraina ocupă teritorii care nu-i apartin si persecuta minoritatea romana.

 

Din 87 de scoli romanesti au ramas 66 - INCĂ N-AM MURIT CU TOTUL?

In 1997 Romania a fost obligată, la presiunea SUA si Bruxellului, să semneze tratatul cu Ucraina, ca premisă a integrării in NATO, si am recunoscut indirect Pactul Ribbentrop – Molotov, adică Bucovina de nord, Basarabia de sud si nordul Maramuresul istoric la Ucraina. Atunci, romanii au fost indignati de semnarea tratatului cu Ucraina si recunoasterea raptului teritorial din 1940, azi romanii spălati pe creier de propaganda SUA si a Bruxellului sar in apărarea integritătii teritoriale a Ucrainei.

In propaganda presei mainstream Ucraina e un fel de fecioară neprihănită, care suferă agresiunea căpcăunului rusesc. Lucrurile nu stau de loc asa. Ucraina a fost un stat cu drepturi speciale in cadrul URSS, cu ambasador la ONU in perioada comunistă, si a beneficiat din plin de expansiunea teritorială a fostului stat sovietic. Ucraina nu e "fecioara neprihănită", ci statul artificial care a primit cadou, datorită victoriei URSS in al doilea război mondial, teritorii care nu i-au apartinut nicodată, mult mai mult decat Federatia Rusă: Estul Poloniei, cu capitala comercială poloneză Liov, Transcarpatia de la Ungaria si Slovacia, nordul Maramuresului istoric, Bucovina de nord si Basarabia de sud de la Romania plus Crimeea cadou de la ucraineanul secretar comunist Hrusciov, in 1954. Ucraina a fost un stat beneficiar al rapturilor URSS si a mostenit teritorii care nu i-au apartinut nicodată. Deci, Ucraina nu e ingerul nevinovat al democratiei in luptă cu "axa răului", ci un stat cinic care persecută minoritătile si detine teritorii luate prin cotropire din era sovietică.

Premierul Ungariei Viktor Orban are perfectă dreptate cand declară in Parlamentul Ungariei, că ungurii din Transcarpatia trebuie să-si obtină autonomia, că acest teritoriu nu a apartinut niciodată Ucrainei. As vrea să aud si eu voci rationale in Parlamentul Romaniei si ministrii din guvernul Victor Ponta cerand teritoriile romanesti inapoi furate de Ucraina in perioada URSS: in special Bucovina de Nord si Basarabia de Sud si chiar nordul Maramuresului istoric, cu mănăstirea ortodoxă Peri, ctitorită de Dragos Vodă. Bucovina de nord si Basarabia de sud nu sunt teritorii ocupate de Federatia Rusă, ci de Ucraina "pro-americană" si "democrată". Inainte de a se arăta ingrijorati de faptul că rusii isi iau inapoi ce le-a făcut URSS statului Ucraina cadou: Donbasul si Crimeia, autoritătile de la Bucuresti trebuie să ceară drepturi pentru romanii persecutati din Ucraina, să nu se mai inchidă scoliile in limba romană de către nationalistii ucraineni si să solicite public revenirea unor teritorii istorice romanesti la Patria Mamă. In conflictul din Ucraina, Romania nu are un diferend cu Federatia Rusă, ci cu statul vecin, care ocupă teritorii care nu-i apartin si persecută minoritatea romană.

 

E interesant ce spuneti si inteleg sensul, inteleg ce simtiti.

Sunt destul de multi oameni care gandesc ca dvs si se tem sa nu ne pierdem identitatea culturala de fapt, sa nu ne pierdem radacinile.
Dar cred ca exista o anumita confuzie in acest mod de gandire, exista ceva eronat in el.
E absolut normal sa dorim sa ne pastram identitatea culturala, limba, traditiile, ca indivizi ce facem parte din grupul cu care partajam aceste valori. Pana aici mi se pare absolut logic, pierderea identitatii e dureroasa si de nedorit pentru orice individ, ar fi o sursa de nefericire.
Dar nu mai sunt de-acord in momentul in care, pornind de la aceste ipoteze, deducem ca si generatiile urmatoare ar fi nefericite daca ar avea o identitate culturala diferita. Aici cred ca-i greseala de deductie.
Va dau un exemplu pentru a intelege ce vreau sa spun:
Un parinte de 30 de ani emigreaza intr-un alt mediu cultural impreuna cu un copil de 3 ani.
Toata lumea e de-acord ca parinetele se poate simti dezradacinat, pote fi nefericit daca nu-si poate pastra identitatea culturala. Dar cred ca toata lumea e de-acord in acelasi timp ca pentru copil nu exista o problema de genul asta si nu va fi cu nimic mai nefericit decat daca ar fi crescut in cultura de origine a parintilor. El va adopta fara probleme identitatea culturala specifica societatii in care traieste.
Ce vreau sa spun e ca schimbarea identitatii culturale e dureroasa si de nedorit pentru indivizi, dar acest lucru nu e valabil de la o generatie la alta, daca schimbarea identitatii se face cu ocazia schimbului de generatii.
Daca peste 50 de ani urmasii nostri vor avea o identitate europeana mult mai pronuntata si o identitate nationala mult mai diluata, nu inseamna deloc ca ei vor fi mai putin fericiti.
De exemplu dvs, daca v-ati fi nascut in alta tara, ati fi avut o identitate culturala diferita dar n-ati fi fost mai putin fericit din cauza asta.
Cred ca inteleg sursa preocuparilor dvs: incepeti sa va simtiti putin dezradacinat deoarece nu va regasiti in identitatea culturala a noilor generatii. Dar asta e normal, probabil ca in nici o identitate culturala diferita de a dvs nu v-ati regasi.
E normal ca identitatea culturala sa sufere transformari de la o generatie la alta, cu siguranta ca cei ce traiau acum 500 de ani nu gandeau si nu simteau lafel ca generatia dvs, nu s-ar regasi probabil deloc in generatia dvs. Acest fenomen al transformarii identitatii culturale s-a accelerat din diferite motive, desi schimbarea a existat intotdeauna doar ca era mai putin perceptibila.
Stiu ca multi cred ca schimbarea identitatii culturale se face mai degraba intr-un sens negativ, au impresia ca identitatile culturale ale noilor generatii sunt inferioare, probabil nu e ceva nou. Cred ca asta-i doar o perceptie complet subiectiva. E aproape imposibil sa intelegem si sa evaluam identitati culturale si moduri de gandire diferite de ale noastre pentru aceleasi motive pentru care identitatea culturala si modul de gandire sunt extrem de greu de schimbat pentru un individ.

 

Multumesc ptr obiectivate si sinceritate

Cit despre teritoriile romanesti anexate prin Pactul Ribbentrop – Molotov acesta face subiectul unei alte discutii viitoare care nu e de neglijat.

Cu stima


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor