Ponta spune ca DNA a vrut sa isi restranga competentele

Joi, 04 Iulie 2013, ora 21:28
1046 citiri
Ponta spune ca DNA a vrut sa isi restranga competentele

Premierul Victor Ponta a subliniat, joi, ca initiativa modificarii competentei pentru Directia Nationala Anticoruptie a apartinut DNA si Ministerului Public, avand si avizul Comisiei Europene.

"Domnule ministru al Justitiei, o sa va rog inca o data sa o rugati pe doamna procuror general (procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi - n.red.) si pe domnul procuror general (procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu - n.red.) sa anunte ca ei au cerut modificarea competentei la Directia Nationala Anticoruptie, ca tot auzim ca am modificat noi competenta DNA-ului si, daca am modificat-o noi, atunci nu o mai modificam, dar daca a cerut-o DNA-ul sa o spuna inca o data ca ei au cerut-o si ca, de fapt, este pentru buna functionare si au si avizul Comisiei Europene", a spus prim-ministrul, la inceputul sedintei de Guvern.

DNA pierde din competente - ce cazuri mai poate ancheta

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a confirmat ca propunerea are avizul tehnic al Comisiei Europene.

"Da, a fost formulata propunerea catre Guvern, cu avizul tehnic al Comisiei si in planurile manageriale de aceste zile in care au fost audierile pentru functii de conducere la DNA. Toti cei care s-au prezentat, cei doi, au avut aceasta propunere de reducere a competentei cu ceea ce nu are legatura cu coruptia si incarca artificial", a precizat ministrul Justitiei.

Ordonanta de urgenta a Guvernului prin care se elimina din competenta DNA efectuarea urmaririi penale in cazul infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune si frauda vamala daca s-a cauzat o paguba materiala mai mare decat echivalentul in lei a un milion de euro a fost publicata pe 26 iunie in Monitorul Oficial.

Astfel, procurorii anticoruptie vor investiga aceste infractiuni doar daca vor avea legatura cu fapte de coruptie indiferent de valoarea prejudiciului.

Pe 22 martie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si-a insusit punctul de vedere al Directiei Legislatie referitor la modificarea unor dispozitii ale OUG 43/2002 privind DNA.

In punctul de vedere al Directiei Legislatie se arata ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si DNA au solicitat printr-o adresa Consiliului sa intreprinda demersurile necesare in vederea modificarii OUG 43/2002 privind DNA in sensul eliminarii competentei in cazul unor infractiuni.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Ponta competente DNA, #reducere competente DNA, #Comisia Europeana competente DNA , #premier