Ponta: Sustin coalitia celor trei familii politice proeuropene din R. Moldova

Marti, 07 Mai 2013, ora 18:23
1275 citiri
Ponta: Sustin coalitia celor trei familii politice proeuropene din R. Moldova
Foto: Ziare.com

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca sustine coalitia de trei partide care formeaza familia politica proeuropeana din Republica Moldova, astfel incat, la Summitul de la Vilnius, sa existe un rezultat pozitiv pentru aceasta tara din partea Uniunii Europene.

"Pozitia oficiala a mea ca om politic si ca prim-ministru este de a sprijini o coalitie, asa cum a existat si pana acum intre Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal din Moldova si Partidul Democrat cele trei familii politice si proeuropene cu care partidele noastre de altfel au si relatii politice.

Si coalitia care a existat pana la demiterea guvernului eu sper si imi doresc foarte mult sa ramana unita, sa sustina un guvern care sa asigure un rezultat pozitiv pentru Moldova la Summitul de la Vilnius. E foarte important pentru Romania ce se intampla in Moldova, nu e un simplu vecin", a spus acesta.

Ponta: Vreau sa inauguram in 2013 conexiunea de gaze cu Republica Moldova

Potrivit premierului, in regiune si in Europa, Romania nu este o insula intr-un ocean.

"Pe de o parte, suntem un Guvern care nu ne incadram in cele doua miscari principale din Europa - una doar austeritate, cealalta doar crestere. Ce-am reusit in acest an - sa indeplinim toate tintele de disciplina bugetara - cred ca suntem singura tara care ne-am indeplinit absolut toate tintele", a aratat premierul intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul USL.

"Pe de alta parte, suntem singura tara care a marit pensii si salarii in aceasta perioada. Cum reusim sa tinem aceasta combinatie in continuare... De aceea am zis ca stiu ce ma asteapta", a completat Ponta.

Seful Executivului a subliniat ca se gandeste la comunitatile de romani, care sunt extrem de importante.

"M-am bucurat foarte tare in ziua de Paste ca am vazut ca laburistii au castigat alegerile locale in Marea Britanie, dar, cand am vazut ca pe locul doi este un partid cu un discurs extrem de violent impotriva romanilor, m-am ingrijorat foarte tare. Si la fel ma uit in Italia - un prim-ministru social-democrat, intr-o alianta cu stanga - dreapta, unde deciziile care se vor lua vor privi si viata celor peste un milion de romani care traiesc acolo", a precizat premierul.

"Ma uit cu foarte mare ingrijorare si cu foarte mare interes, si fiind prim-ministru nu pot sa ma apuc sa-mi dau cu parerea pe blog, ca altii care n-au altceva de facut, dar eu chiar ma ocup si fac tot ce pot si tine de Guvernul Romaniei, pentru a sprijini o solutie in Republica Moldova, o solutie proeuropeana, pentru ca eu cred ca pentru Romania este esential ceea ce se intampla mai departe in R. Moldova, capacitatea fortelor pro-europene de a avea un guvern, de a avea un rezultat bun la Summitul de la Vilnius, adica un mesaj bun din partea Uniunii Europene. (...) Repet, eu am si treaba nu pot sa stau sa-mi dau cu parerea pe blog. Si tot ceea ce tine de mine, de presedintele tarii, ce tine de structurile guvernamentale sau parlamentare, facem", a adaugat Ponta.

Ponta, interesat de alegerile din Bulgaria

El a precizat ca duminica viitoare vor avea loc alegeri in Bulgaria, de care este interesat. "Sigur ca ma intereseaza sa fie un guvern stabil cu care sa putem conlucra. Cand vorbesc de Romania ca exportator de energie, ma refer la o buna conlucrare cu vecinii, ca sa avem unde sa exportam, ca avem energie", a spus prim-ministrul.

"Intr-un asemenea context, faptul ca Romania este confirmata in previziunile Comisiei Europene ca una dintre putinele tari care va avea o crestere economica de peste 1 la suta, in acelasi timp pastrand adica nemarind cota unica, nemarind CAS-urile, ci dimpotriva avand ca obiectiv scaderea lor, nemarind TVA, ci avand ca obiectiv acel proiect pilot cu TVA la produsele de panificatie, marind pensii, salarii, da pot sa spun ca a fost un an foarte bun. Am realizat niste lucruri pe care altii din Europa nu le-au realizat. Anul trecut am avut si criza politica si campanii electorale", a mai afirmat Victor Ponta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Victor Ponta Moldova, #Victor Ponta Republica Moldova, #Victor Ponta coalitie partide Moldova , #premier