Ponta: Trebuie lege cu ce au voie sa faca inaltii functionari. La Basescu bunul simt nu functioneaza

Joi, 22 Mai 2014, ora 15:25
2943 citiri
Ponta: Trebuie lege cu ce au voie sa faca inaltii functionari. La Basescu bunul simt nu functioneaza

Premierul Victor Ponta a afirmat, la Timisoara, referitor la sesizarea privind implicarea sefului statului in campanie, ca trebuie reglementat legislativ ce au voie sa faca inaltii functionari si ca in cazul presedintelui Traian Basescu "bunul simt nu functioneaza", deci trebuie trecut in lege.

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, intr-o declaratie de presa sustinuta la Consiliul Judetean Timis, ca trebuie reglementat legislativ daca o persoana poate participa sau nu la o campanie electorala, el facand referire la sesizarea Curtii Constitutionale privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala.

Basescu vs. Ponta si viceversa: CCR respinge ambele sesizari

"Ceea ce am vazut in primul comunicat al Curtii Constitutionale a Romaniei este ca cei de la CCR nu s-au pronuntat daca are voie sau nu Traian Basescu sa faca campanie electorala. Ei au spus 'nu e in competenta noastra, stabiliti legislativ sau suspendati-l si atunci va putem spune'.

Or, asta a facut Curtea Constitutionala, deci nu s-a pronuntat pe fondul problemei indicate de noi, si anume ca presedintele Romaniei nu are cum sa faca campanie electorala, asa cum nu au cum sa faca campanie electorala judecatorii, militarii, ambasadorii, prefectii si alte categorii speciale", a declarat Victor Ponta.

Intrebat daca aceasta reglementare legislativa va insemna si initierea unei proceduri de suspendare a presedintelui Traian Basescu, Ponta a raspuns: "Noi am crezut intotdeauna in bunul simt", care nu functioneaza "in cazul domnului presedinte Traian Basescu".

La Basescu bunul simt nu functioneaza

"Asta inseamna sa reglementam in lege niste lucruri care altfel erau reglementate de bunul simt. Noi am crezut intotdeauna ca bunul simt, in anumite situatii, e suficient. In cazul domnului presedinte Traian Basescu, bunul simt nu functioneaza si atunci trebuie sa il trecem in lege.

Dar cel mai important din punctul meu de vedere este ca viitorii inalti functionari ai tarii, viitorii presedinti, viitorii magistrati, viitorii ambasadori sa stie foarte clar ca ceea ce a facut Traian Basescu este impotriva spiritului politicii si impotriva unei legi pe care o vom promova in Parlament", a spus Ponta.

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce seful statului s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid.

Toni Grebla, despre sesizarea lui Ponta: CCR nu lamureste comportamentul presedintelui. E treaba Parlamentului

Sesizarea a fost inregistrata la CC in 6 mai, ca solicitare de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si Presedinte, insa cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

In sesizarea Guvernului se arata ca, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, sunt incalcate dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie.

Executivul a solicitat Curtii Constitutionale pronuntarea unei decizii prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiuni politice.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Ponta lege functionari publici, #Ponta lege Basescu CCR, #Ponta Basescu bun simt , #premier