Ponta trece cu vederea scaderea PIB-ului: Romania continua cresterea economica!

Joi, 14 August 2014, ora 11:22
5244 citiri
Ponta trece cu vederea scaderea PIB-ului: Romania continua cresterea economica!
Foto: Facebook/Victor Ponta

Premierul Victor Ponta este optimist in ceea ce priveste cresterea economica a Romaniei, desi datele oficiale indica un recul pentru trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului.

"Datele oficiale confirma vestea buna - Romania continua cresterea economica! Cu +2,6% fata de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% crestere industriala si in graficul cresterii de minim +2,5% pentru acest an.

Economia Romaniei face un pas inapoi - Surpriza anuntata de INS

Avem in continuare una din cele mai solide cresteri din UE. Este ca si cand mergeam cu masina cu 130 km la ora si acum mergem cu 100 km la ora - dar mergem tot inainte!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

In continuare, premierul a reiterat faptul ca tara noastra are nevoie de reducerea CAS, "macar de la 1 octombrie", in conditiile in care situatie din regiune nu este foarte buna.

"Mai avem spatiu de crestere pentru toamna aceasta si de aceea am marit salariul minim, am introdus facilitatea pentru cei cu rate la banci si am eliminat impozitul pe profitul reinvestit.

Fara a mai fi blocati de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamna sunt atat de importante!", a conchis Victor Ponta.

Economia a facut un pas inapoi

Totusi, premierul nu a mentionat faptul ca in trimestrul al doilea din 2014, produsul intern brut a scazut cu 1% comparativ cu primele trei luni ale anului, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).

Fata de aceeasi perioada din 2013, economia a crescut cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

Aceasta evolutie a luat prin surprindere analistii, mai ales ca, in primele trei luni ale anului, PIB-ul a avansat cu 0,1% fata de trimestrul IV din 2013 si cu 3,8% comparativ cu trimestrul I din 2013, inregistrand cea mai buna performanta dintre toate statele membre UE.

"Cifrele par surprinzatoare si arata o deteriorare semnificativa a activitatii economice in trimestrul doi, care putea fi cu greu anticipata in primul trimestru. Atunci, cifrele aratau ca intram intr-un trend de accelerare, consumul crescuse", a precizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la Digi24.

Intr-o nota remisa Ziare.com, economistul Vlad Muscalu de la ING Bank a mentionat ca rezultatele din trimestrul al doilea sunt mai mici ca cele mai pesimiste estimari.

Pe de alta parte, datele INS arata ca in primul semestru din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Guvernul nu isi schimba prognoza de crestere

Guvernul sustine ca Romania continua sa aiba una dintre cele mai solide cresteri din Uniunea Europeana, "in contextul in care o serie de masuri prevazute in pachetul mai amplu de masuri de stimulare a economiei si creare de noi locuri de munca, precum reducerea CAS, nu au fost inca implementate", potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Reprezentantii Executivului amintesc ca indicatori economici precum consumul si exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul "nu a cunoscut o crestere", iar inflatia se afla la un nivel scazut.

"Prin urmare, Guvernul mentine prognoza de crestere economica de 2,5% pentru anul 2014, regasita in Programul de convergenta 2014-2017. In acest moment, Romania continua sa aiba spatiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimularii cresterii economice, pe fondul continuarii investitiilor publice, in contextul in care la rectificare bugetara nu au fost taiate fonduri de la investitii.

Guvernul Romaniei subliniaza ca in aceasta perioada au fost luate masuri importante, precum cresterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceste masuri vor fi dublate de reducerea impozitarii muncii, prin reducerea CAS, masura care va aduce beneficii concrete in cresterea numarului de locuri de munca nou create, precum si a cresterii investitiilor straine directe in Romania", au adaugat reprezentantii Executivului.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Ponta crestere economica, #Ponta crestere economica 2014, #Ponta economie , #premier