Ponta, trimis in judecata: It's about the economy?

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 07:50
3972 citiri
Ponta, trimis in judecata: It's about the economy?
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, astfel ca se ridica un semn de intrebare: va fi declansata o noua criza, care sa afecteze economia?

Andrew MacDowall, analist specializat in piete emergente si corespondent al publicatiei Financial Times, atrage atentia ca incertitudinea pe scena politica nu reprezinta niciodata un semn bun pentru investitori.

"Nu e scenariul ideal pentru ei, deoarece nu stiu la ce sa se astepte, nu stiu ce urmeaza", asa ca nu pot lua decizii in astfel de conditii, pana la urma e vorba de banii lor, a explicat acesta pentru Ziare.com.

Premierul tine la stabilitatea la nivel macro si la cresterea economica, dupa cum a precizat de nenumarate ori. Ba mai mult, se si lauda cu aceste lucruri.

Iar miercuri, cu doar o zi inainte de trimiterea sa in judecata, el a adus subiectul in discutie. De data aceasta, in contextul cresterilor salariale pentru bugetari.

"Toate datele bune din economie si din incasarile bugetare le indreptam, asa cum am anuntat, in special catre Sanatate si Educatie", a explicat premierul, la debutul sedintei de guvern.

Ulterior, performanta macroeconomica a fost amintita si in prima reactie avuta dupa trimiterea sa in judecata. Intr-o postare publicata pe Facebook, Victor Ponta a alaturat atacul la un "procuror total neprofesionist" de faptul ca FMI a transmis ca Romania va depasi economic mai multe tari europene.

In trei ani Romania va depasi economic mai multe tari europene - spune FMI! Cred cu tarie ca acest lucru este...

Posted by Victor Ponta on Thursday, September 17, 2015

In aceste conditii, Andrew MacDowall considera ca PSD va ramane la guvernare pana la alegerile de anul viitor. Insa partidul si-ar putea lua o masura de siguranta, pentru a linisti investitorii, cat de cat.

"E posibil ca social-democratii sa aiba o abordare mai chibzuita fata de FMI", a sustinut Andrew MacDowall.

Ponta s-a razgandit: Ar fi de acord cu un acord preventiv

Deja se observa o schimbare subtila de atitudine fata de FMI.

Actualul acord cu institutiile financiare internationale expira la finalul lui septembrie. In urma cu cateva luni, premierul Victor Ponta spunea ca isi doreste continuarea relatiilor cu creditorii internationali, dar in alte conditii, avand in vedere ca Romania sta bina la capitolul macroeconomie.

In decembrie 2014, intr-un interviu acordat agentiei Reuters, seful Guvernului de la Bucuresti sustinea ca tara noastra ar putea urma modelul Poloniei, care are la dispozitie o linie de credit flexibila ce poate fi reinnoita si care poate fi accesata in caz de urgenta.

"Daca vom incheia acordul cu succes, si eu cred ca il vom incheia, nu vom mai avea nevoie de un nou acord de tip preventiv. Poate vom putea discuta un alt tip de intelegere. Cred ca sunt mai multe feluri de acorduri cu FMI, de exemplu cum e cel al Poloniei", a transmis atunci premierul.

Multe se pot intampla in noua luni, astfel ca prim-ministrul a nuantat pozitia sa fata de FMI. Daca anul trecut considera ca nu mai avem nevoie de un acord preventiv, acum situatia se pare ca e alta.

"Anul asta am platit ultimii bani din imprumutul facut de Basescu si Boc. (...) Am terminat. Nu mai avem datorii la FMI. Eventual, facem un acord preventiv, dar bani nu mai luam", a declarat Ponta, sambata, 12 septembrie 2015, la Antena 3.

Ponta: Nu mai avem datorii la FMI. Eventual, facem un acord preventiv

Ideea a fost intarita si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a fost mai ferm in declaratii si a sustinut ca avem nevoie de o plasa de siguranta, pentru ca anul 2016 va fi unul plin de provocari.

"Nu sunt un avocat al negocierilor sau al acordurilor cu Fondul Monetar International, dar avem nevoie, intr-un an electoral, de indicatori si de o imagine foarte buna in exterior pentru imprumuturile pe care va trebui sa le facem pentru prelungirea datoriei vechi pe care o are Romania, nu catre FMI, ci datoria publica a Romaniei.

Deci, ca sa ne imprumutam ieftin, va trebui sa avem un acord, nu de imprumut, dar un acord cu FMI care sa ne dea aceasta abilitate", a declarat, marti, Daniel Constantin, intr-o conferinta pe teme de fiscalitate.

Concluzie

Situatia actuala a premierului va duce la unele ingrijorari pe pietele financiare, insa Andrew MacDowall nu vede la orizont declansarea unei crize care sa puna bete in roate investitiilor in tara noastra. Totusi, leul ar putea simti o oarecare presiune.

Pe de alta parte, analistul Financial Times considera ca trimiterea in judecata a lui Victor Ponta, fie ca va demisiona sau nu din fruntea Guvernului, e un semnal pozitiv.

"Pe termen lung, ideea transmisa investitorilor este ca nici cei mai puternici oameni ai tarii nu sunt imuni in fata legii, iar coruptia nu va fi tolerata", a incheiat Andrew MacDowall.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Ponta trimis judecata economie, #Ponta trimis judecata efecte economie, #Ponta acord FMI , #premier