Ponta, trimis in judecata - Opozitia striga "demisia". In caz contrar, Iohannis sa-l suspende

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 14:34
4681 citiri
Ponta, trimis in judecata - Opozitia striga "demisia". In caz contrar, Iohannis sa-l suspende
Foto: Ziare.com

Trimiterea in judecata a prim-ministrului Victor Ponta a starnit reactia Opozitiei, care inca o data i-a cerut demisia acestuia, atat din randurile PNL, cat si ale PMP si a celor care nu fac parte din aceste formatiuni.

"Incepand de astazi si pana cand Ponta iese pe usa Palatului Victoria pentru a pleca acasa de tot, usa Guvernului Romaniei catre lumea civilizata va ramane ferecata.

Pentru a nu mai atarna la costul platit de cetatenii acestei tari, Ponta trebuie sa plece acasa. Deocamdata, este singurul lucru pe care il mai poate face pentru binele tarii.

Incepand de astazi, nu mai poti fi si in Proiectul Iohannis, si loial Premierului Ponta", a scris pe Facebook Catalin Predoiu, facand trimitere catre vicepremierul Gabriel Oprea.

La randul sau, europarlamentarul Monica Macovei ii cere demisia premierului.

"Ponta, da-ti demisia! Esti trimis in judecata pentru spalare de bani, complicitate la evaziune fiscala si fals in inscrisuri. Nu mai poti fi prim-ministru", a scris pe Facebook Monica Macovei.

Un coleg din Parlamentul European al fostului ministru al Justitiei, Cristian Preda, inainteaza chiar varianta suspendarii din functie a premierului, coform Constitutiei.

"Trimiterea in judecata a lui Victor Ponta il obliga pe presedinte sa-l suspende din functie. Articolul 109.2 din Constitutie e foarte clar. Orice amanare e un dezastru", a scris pe Facebook Cristian Preda.

Un alt eurodeputat, Siegfried Muresan, spune ca Victor Ponta face de rusine Romania.

"Rusine, Victor Ponta! Am primit breaking news de la Euronews legat de trimiterea in judecata a primului ministru al tarii mele. Toata Europa a primit aceasta stire. Victor Ponta, ne faci de rusine!", a scris pe Facebook Siegfried Muresan.

Si acesta subliniaza prevederile constitutionale in acest caz: "Ponta urmeaza sa fie suspendat, nu are scapare, este prevazut in Constitutie: 'Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie'. Ce urmeaza? Ca noi toti, de la votanti pana la presedinte, sa alegem mai chibzuit. Romania merita un prim-ministru competent si onest".

La randul sau, vicepresedintele PNL Raluca Turcan i-a cerut lui Liviu Dragnea sa-i retraga sprijinul politic lui Victor Ponta.

"Domnule Dragnea, retrageti-i, va rog frumos, sprijinul politic lui Victor Ponta! Romania are nevoie de credibilitate si predictibilitate atat pentru tara, cat si pentru strainatate. Acestea nu pot fi obtinute cu un premier trimis in judecata, un premier care iubeste mai mult dublul discurs decat adevarul. De aceea, domnule Dragnea, ridicati-va deasupra intereselor de partid si retrageti-i sprijinul politic premierului Ponta!", spune Turcan, intr-o declaratie remisa Ziare.com.

Totodata, copresedintele PNL, Alina Gorghiu spune ca ziua de joi "este acel moment in politica in care liderii de partide care sustin Guvernul Ponta trebuie sa faca o optiune ferma prin care interesul public sa fie pus inaintea interesului de partid".

"Le cer astazi domnilor Oprea si Dragnea sa se disocieze de un prim-ministru trimis in judecata pentru fapte de coruptie si sa-i retraga sprijinul politic care il mentine in functie. Fiecare zi fara demisia solicitata de Opozitie lui Victor Ponta din fruntea Guvernului este responsabilitatea exclusiva a celor doi lideri ai coalitiei", mai noteaza Gorghiu, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Intr-un comunicat transmis Ziare.com, PNL noteaza ca Victor Ponta "este toxic pentru Romania, detinand in continuare functia de prim-ministru".

"In Europa, Victor Ponta este singurul premier trimis in judecata pentru infractiuni conexe celor de coruptie si aflat inca in functie. Posibilitatea de a fi condamnat chiar din postura de prim-ministru pune Romania in cea mai dificila situatie in relatia cu partenerii sai. Ponta a compromis functia de sef al Executivului, esentiala intr-un stat de drept.

Faptul ca ramane in functie este o sfidare adusa romanilor, care au transmis clar mesajul ca resping politicienii cu probleme de integritate si suspectati de coruptie in dosarele instrumentate de DNA. Ponta da un exemplu nociv si creeaza un precedent extrem de periculos care va justifica si in cazul altora sa reprezinte institutii ale statului din calitatea de inculpat sau de trimis in judecata.

In aceste conditii, PNL solicita coalitiei de guvernare sa precizeze public si sa asume daca il mai sustine pe Victor Ponta in functia de premier, avand in vedere noua sa calitate juridica. PSD sa spuna cu voce tare daca mai gireaza un inculpat, trimis in judecata, pentru a conduce Executivul, care este parte a uneia dintre cele trei puteri in stat", se arata in comunicat.

De asemenea, PMP a cerut, la randul sau, prin intermediul unui comunicat, demisia premierului Victor Ponta: "Suntem singura tara din lumea civilizata cu premier trimis in judecata pentru coruptie. Premierului unei tari nu i se aplica prezumtia de nevinovatie pana la judecata 'de apoi'".

"Conducatorii tarilor civilizate nu mai doresc sa aiba de-a face cu Victor Ponta. Pana si socialistii euroepeni l-au ostracizat, nu mai este invitat la nici o reuniune importanta a lor. In aceste conditii, sa te cramponezi de functia de premier, starnind iritarea si scarba partenerilor nostri reprezinta un act de sabotare a interesului national.

Atunci cand premierul unei tari devine 'persona non grata' in tarile civilizate, are o singura solutie: sa demisioneze imediat, pentru a nu aduce prejudicii uriase de imagine propriei tari. Asteptam de la Victor Ponta o minima dovada de responsabilitate si de respect pentru interesul national", arata PMP.

Nu in ultimul rand, secretarul executiv al PNL, Radu Carp, sustine ca "trimiterea in judecata a lui Victor Ponta demonstreaza ca, fiind constient de apropierea acestui moment, primul-ministru a incercat deturnarea atentiei opiniei publice prin escaladarea unui conflict diplomatic cu Ungaria".

Premierul Victor Ponta, trimis in judecata de DNA

Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, de procurorii DNA in dosarul Turceni-Rovinari. Premierul este acuzat de fals, evaziune fiscala si spalare de bani. Faptele de care este acuzat seful Executivului au fost comise in perioada in care era avocat. Procesul va fi judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

F.N.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Ponta trimis in judecata, #Victor Ponta DNA, #reactie Opozitie Victor Ponta, #reactie Ponta trimis judecata , #premier