Ponta vede economia Romaniei in roz: Putem concura cu Polonia, nu suntem deloc codasi

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 18:23
1854 citiri
Ponta vede economia Romaniei in roz: Putem concura cu Polonia, nu suntem deloc codasi
Foto: Digi 24

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca asteapa decizia Comisiei Europene in legatura cu amanarea aplicarii accizei suplimentare la motorina si ca Romania poate concura cu Polonia.

"Cand doreste Basescu, ma vad cu el, eu l-am sunat. Asteptam pozitia CE in legatura cu amanarea taxei la motorina. Imediat ce am raspunsul, il prezint si presedintelui, cu propunerea de a promulga bugetul. Decizia CCR de a amana pana pe 10 ianuarie decizia pe descentralizare ne incurca, regret acest lucru", a apreciat prim-ministrul, la iesirea de la o conferinta organizata la sediul Bancii Nationale a Romaniei.

"Toate produsele se transporta cu masini pe motorina, asa ca (acciza suplimentara - n.red.) nu se va reflecta in cresterea pretului produselor, asta era teama lui Basescu. Dar daca era un nod in papura, ca sa retrimita bugetul, el tot va face asta. Nu e vorba de discriminare, ca benzina si motorina nu au acelasi pret", a apreciat premierul.

Victor Ponta a anuntat anterior ca ministrul Bugetului, Liviu Voinea, va prezenta Comisiei Europene propunerea ca acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru sa se aplice de la 1 ianuarie 2014 doar la benzina, urmand ca pentru motorina, masura sa se amane cu trei luni.

Ponta face un pas inapoi: Scumpeste doar benzina. Motorina mai incolo

Declaratiile vin ca urmare a atacului formulat de presedintele Traian Basescu, care a mentionat ca va intoarce bugetul pe anul viitor in Parlament si ca nu semneaza memorandumul cu Fondul Monetar International din cauza accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litrul de combustibil.

Ponta vede economia in roz

Premierul a reiterat, in cadul conferintei de la BNR, avantajele pe care le va obtine Romania de pe urma noilor parteneriate incheiate cu partnerii straini, in special cu cei din afara Uniunii Europene.

"Trebuie sa intelegem ca lumea e mai larga decat Europa si Atlanticul, sa gasim noi oportunitati de investitii si trebuie sa le incurajam. Trebuie sa incercam sa intelegem avantajele si dezavantajele pe care le avem si sa fim pregatiti pentru competitia dura. M-am bucurat de ce a spus Mugur Isarescu mai devreme. Impresia ca nu sunt bani e gresita, insa trebuie sa avem proiecte care sa starneasca incredere.

Dupa ce ne-a intrat in minte ca suntem ultimii din UE, noua ne place si sa ne autoflagelam, imediat ce cineva ne lauda, vor spune doi romani cu functii importante ca economia sta de fapt foarte rau. Realitatea e ca ne comparam cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est si faptul ca nu mai suntem deloc codasi. Ba s-ar putea sa incercam o competitie pozitiva cu Polonia, e un lucru extraordinar", a apreciat premierul.

Pe de alta parte, el a tinut sa precizeze ca bancile comerciale au lichiditati si ca anul vitor ele trebuie folosite, insa este nevoie de proiecte bancabile.

"Eu am de gand sa pregatim de atragere a acestor lichiditati prin proiecte cum ar fi vanzarea unor pachete de actiuni la societati de stat, proiecte de infrastructura, pentru ca banii sa mearga catre economia reala", a subliniat prim-ministrul.

Cum sta Romania la capitolul investitii straine si fonduri europene

In primele noua luni ale acestui an, investitiile straine in Romania au ajuns la aproape 1,5 miliarde de euro, arata datele BNR citate de Digi 24.

Suma este cu 10% mai mica decat cea inregistrata in perioada similara a anului trecut, cand strainii au adus aproape 1,7 miliarde de euro.

Daca aceasta tendinta va continua si in ultimele trei luni ale anului, 2013 va fi al patrulea din ultimii cinci ani in care vom avea investitii mai mici in economie. Din 2008 pana in prezent, doar in 2012 s-a inregistrat un avans anual al acestui indicator.

Nici din fonduri europene nu au intrat suficienti bani in economie, desi sumele au crescut, comparativ cu 2012.

Am atras pana in prezent aproape cinci miliarde de euro, fata de doua miliarde in luna noiembrie a anului trecut, dar ne aflam sub tinta asumata de ministrul Fondurilor Europene pentru acest an, care promitea ca vor intra in tara jumatate din cele peste 19 miliarde de euro puse la dispozitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#Ponta acciza motorina, #Ponta acciza combustibil, #Ponta economie Romania, #Ponta competitie Polonia, #Ponta bani banci , #premier