Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat: Veniti cu o solutie sau va gasiti de munca! (Video)

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 13:21
10496 citiri
Ponta vrea interzicerea exportului de lemn neprelucrat: Veniti cu o solutie sau va gasiti de munca! (Video)
Foto: Captura YouTube/Guvernul Romaniei

Premierul Victor Ponta a cerut, in debutul sedintei de Guvern de miercuri, sa se gaseasca o solutie pentru ca exportul de lemn neprelucrat sa fie interzis pe termen nelimitat.

El a aratat ca initiativa s-a blocat la Ministerul Justitiei, asa ca le-a cerut angajatilor acestei institutii sa nu il mai ia pe "nu" in brate, ci sa isi puna mintea la contributie si sa gaseasca o solutie.

Ponta a dat si un termen-limita: sedinta de Guvern de saptamana viitoare. In caz contrar, le-a mentionat ca ar trebui sa isi gaseasca de munca "in alta parte".

"Trebuie sa reprezentati interesele romanilor, vreau o solutie legislativa temporara, pana avem una pe termen lung", a mentionat seful Executivului.

Declaratiile lui Ponta au avut loc in contextul in care deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins, marti, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului Silvic, formulata de presedintele Klaus Iohannis.

Deputatii i-au spus pas lui Iohannis - reexaminarea Codului Silvic, respinsa in comisii (Video)

Cu privire la introducerea plafonului de maxim 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, Ponta a precizat ca "Guvernul isi mentine punctul de vedere" si ca "30% din piata pentru o singura companie e destul de mult".

"Sper ca toti colegii parlamentari sa inteleaga ca servim interesul public national - inclusiv cei de la PNL, care se bat pentru interesele unei companii private", a mai spus Ponta.

"Vom merge toti ministri sa votam forma initiala a proiectului", a adaugat acesta.

Se legifereaza hotia si coruptia. Padurea ramane la mana proprietarilor si a padurarilor Interviu

Pe de alta parte, tot pe aceasta tema, deputatul PNL Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape si Paduri in Cabinetul Ponta, a spus ca nivelul de 30% este unul periculos.

"Eu citesc asa: daca pana la 30% nu e monopol, inseamna ca nu ma opreste nimic sa cumpar 30%. Am garantie ca pot cumpara fara risc din partea Consiliului Concurentei. Printr-o astfel de formulare exista riscul crearii unor monopoluri legale care incalca regulile economiei de piata. Deci pana acum putea exista pozitie de monopol sanctionabila de Consiliul Concurentei si cu 29% din piata, de exemplu, iar de acum 29% nu va mai reprezenta monopol? (...) Bariera de 30% e mare. De ce nu 10%? De ce nu 15%?", a explicat Lucia Varga, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Ponta export lemn, #interzicere export lemn , #premier