Populismul de serviciu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 08:58
3560 citiri
Populismul de serviciu

Din timp in timp, revine in prim plan, ca un fel de diversiune de serviciu, tema salariilor foarte mari de prin companiile de stat.

Cum trebuie acoperita vreo smecherie, vreo scrisoare penibila primita de la Bruxelles, numirea vreunui incompatibil pe la mai stiu eu ce comisie, ne aducem aminte ce salarii imense sunt prin companiile de stat.

In primul rand, nu inteleg de ce la un an de la preluarea mandatului de premier, Victor Ponta mai are uimiri si revolte de acest tip. Momentul revelatiilor a fost depasit inca de pe vremea fostelor guvernari, insa nici ele si nici cele doua guverne Ponta din ultimul an nu au rezolvat problema.

Si nici nu au cum sa o faca in mod direct. Decizia privind salariul managerului unei companii este in mana consiliului de adminstratie al respectivei companii.

Sigur, daca este o companie cu capital majoritar de stat, reprezentantii statului in CA pot lua decizia, dar pana acum nu am auzit sa se intample asa ceva.

Si nici nu cred ca se va intampla dintr-un motiv care ramane mereu in planul al doilea, dar care este esential. Chestiunea este abordata prost si populist, din unghiul care sa produca indignarea publica, dar nu si solutii.

Pentru ca problema nu consta in suma pe care o incaseaza lunar un manager de top, ci in calitatea prestatiei sale in schimbul acestor bani.

Ne plangem ca vedem pe lista lui Victor Ponta salarii de 3-4.000 de euro pe luna pentru conducatorii unor mari companii de stat. Daca dam de-o parte populismele de doi bani, cat ar trebui sa castige un manager de top care are pe mana contracte de milioane si responsabilitati uriase? 4.000 de lei?

Daca platesti prost un manager bun si onest, il pierzi urgent, pentru ca nu sunt prea multi dispusi sa faca acte de binefacere. Asta inseamna ca ramai cu incompetentii si/sau coruptii, care fie nu au alta sansa, fie isi completeaza pe cont propriu si tot din bani publici, mai precis in dauna bugetului de stat, diferenta pana la un salariu corect, ba chiar si mult deasupra.

Asadar, problema nu este cu cat platim un manager bun, ci faptul ca cei mai multi dintre acesti manageri de top nu sunt alesi pe criterii autentice de competenta si eficienta, nu sunt evaluati pe criterii de performanta, nu au de indeplinit tinte precise, ci sunt clienti politici, plantati in pozitii cheie.

Asa cum si membrii CA sunt tot clienti politici. O mare fratie a clientilor politici conduce si controleaza companiile de stat, folosite ca vaci de muls nu numai pentru buzunarele celor astfel recompensati, ci si pentru puscalitele de partid.

Va aduceti aminte experienta Tarom, de unde primul manager privat a plecat mancand norii dupa numai cateva zile de la selectare? Pentru ca nu a fost multumit de salariu, ni s-a explicat. Ma indoiesc ca problema a fost una salariala sau, ma rog, in primul rand una salariala.

Cred ca adevarul tine mai mult de ce a gasit el acolo. Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, recunostea recent intr-un interviu acordat Ziare.com ca Tarom este aproape imposibil de restructurat, lasand sa se inteleaga ca se indreapta spre faliment sigur.

"Cei mai acizi si mai greu de convins ca, daca nu vor ceda in fata unui proces de gestionare transparenta si corecta a banilor, compania va disparea, sunt cei care ii asigura mentenanta. Daca cineva va avea curiozitatea sa ii ia la rand, vor vedea ca sunt familii intregi angajate in interiorul companiei. Si cei care lucreaza efectiv sunt 60-70 de oameni. Restul incarca schema si cheltuiesc banii", explica Anca Boagiu.

Clanurile acestea nu au aparut ieri, au fost supraadaugate de toate guvernarile, iar un manager privat de autentica valoare se izbeste de ele ca de un zid si nu ia mult timp sa inteleaga ca nu are cum sa castige lupta.

Asadar, dincolo de toate populismele varsate din timp in timp, nu sumele de bani incasate de managerii companiilor de stat reprezinta adevaratul motiv de revolta, ci slaba lor eficienta, provocata de clientelismul politic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta salarii companii stat, #salarii mari companii stat , #premier