Premierul fara cizme de cauciuc (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 21:38
5412 citiri
Premierul fara cizme de cauciuc (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

"Imi pare rau ca in fiecare an avem un tribut de vieti omenesti cand apar intemperii de diverse feluri (...). Stiam ca in aceasta perioada apar tot felul de probleme, necazuri de care nu ai cum sa scapi", spune fatalist premierul, adaugand ca nu a vrut sa intervina in zonele inundate pentru a nu incurca.

Asa e, premierul nu avea ce sa caute in timpul operatiunilor de urgenta. Erau acolo oameni care stiau cu mult mai bine ce au de facut, fara stresul de a-l avea pe cap pe seful Guvernului. Dar ma tem ca in chestiunea "necazurilor de care nu ai cum sa scapi", Victor Ponta greseste fundamental.

Avem cum sa scapam, daca premierul care nu intervine in operatiunile de salvare intervine acolo unde trebuie. Adica in elaborarea strategiilor si in punerea lor in practica.

Ce as vrea eu sa vad acum nu este un Victor Ponta in cizme de cauciuc mangaind pe cap batranele carora le-au murit animalele. As vrea sa il vad ca formeaza un organism alcatuit din cei mai buni specialisti in domeniile care au legatura cu inundatiile: de la climatologi si hidrologi, la specialisti in amenajarea teritoriului, constructori etc. Teoreticieni si practicieni.

Oameni care intai sa stabileasca de ce se intampla ceea ce se intampla, dincolo de cauzele meteorologice. Care sunt cauzele pentru care anumite zone sunt expuse periodic inundatiilor, pentru ca, desi imaginile seamana, este posibil ca mecanismul producerii nenorocirii sa fie diferit.

Si apoi sa stabileasca un plan concret de actiune pentru fiecare zona in parte. Spre exemplu unde e nevoie de reimpaduriri urgente, unde e nevoie de diguri noi si cum trebuie ele construite, unde e nevoie de intarirea sau corectarea unor diguri concepute sau executate gresit, unde e nevoie, poate, de darmarea unor diguri pentru ca apele sa aiba unde sa se scurga, unde sunt necesare exproprieri si stramutari de case, poate chiar de sate, expuse unor riscuri prea mari, unde e, poate, nevoie de reinundarea Luncii Dunarii si cine stie care alte solutii pe care numai specialistii le pot pune cap la cap.

Si dupa ce planul lor e pe hartie, treaba premierului, nu in cizme si cu sacul de nisip in mana, ci in costum, la biroul lui, este sa impuna aplicarea acestui plan, alocand banii necesari, stabilind responsabili directi si termene precise. Si sa se tina apoi de el, indiferent cate costuri electorale ar putea implica unele dintre masuri.

Si daca Victor Ponta ar face aceasta treaba cu deplina vointa si temeinicie, ar putea avea surpriza sa descopere in cativa ani ca multe dintre inundatii sunt necazuri de care poti sa scapi, la fel ca de tributul de vieti omenesti.

Dar, deocamdata cel putin, nu il vad pe dl Ponta decis sa faca aceste lucruri. Vad din nou solutii punctuale, pe picior, bani alocati pentru un dig in Teleorman, pentru repararea caselor. Dar dincolo de ele, nimic de ansamblu, nimic care sa arate o actiune globala pe toate palierele.

Si, ca sa fim cinstiti, nu e doar problema domniei sale. Premierii de pana acum ai Romaniei s-au multumit sa scoata mai bine sau mai putin bine oamenii din ape si de sub nameti, dar nu si-au dat silinta sa faca in asa fel incat oamenii sa nu mai ajunga in apa si sub nameti.

Si, in loc sa investeasca masiv in masuri de combatere a inundatiilor, au preferat sa investeasca bani publici in reconstuirea unor gospodarii care in timp mai lung sau mai scurt sa fie din nou devastate de exact aceleasi fenomene.

Si nu este vorba numai despre chestiunea inundatiilor sau a inzapezirilor. Mai toate domeniile au nevoie de strategii solide si tenace respectate pentru rezolvarea unor probleme cronice de fond care submineaza Romania.

Dar ne mai lovim de un adevar. Elaborarea strategiilor poate fi facuta in mandatul unui premier. Insa transformarea lor in realitate e munca indelungata si ea presupune un atasament al intregii clase politice. Nu il avem. Interesul privat, cel electoral, comoditatea, incompetenta sunt precum blestemul mesterului Manole.

Ca sa vindecam Romania de "inevitabil" si de tributul de vieti omenesti ar fi nevoie de un autentic proiect national transpartinic care sa treaca dincolo de limita mandatelor si legislaturilor. Altfel vom ramane prizonierii inevitabilului evitabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#inundatii Teleorman Ponta, #Ponta inundatii , #premier