Premierul roman testeaza limitele rabdarii Uniunii Europene - Reuters

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 20:28
9772 citiri
Premierul roman testeaza limitele rabdarii Uniunii Europene - Reuters

Guvernul roman are o sansa reala de a-l demite pe presedintele Traian Basescu la acest sfarsit de saptamana, insa, dupa ce a impins la limita rabdarea Bruxelles-ului, va trebui sa se comporte cu grija pe masura ce acapareaza puterea.

Premierul de stanga Victor Ponta il acuza pe Basescu ca si-a depasit puterile si cere publicului sa voteze pentru a-l demite, scrie Reuters intr-un articol intitulat "Premierul roman testeaza limitele rabdarii Uniunii Europene".

Ponta, in schimb, a avut parte de o cearta serioasa din partea Uniunii Europene, care il acuza ca submineaza statul de drept, intimideaza judecatorii si demite oficialii in campania sa impotriva presedintelui, continua textul.

Ponta a venit la putere in mai dupa ce a rasturnat o administratie de dreapta cu legaturi stranse cu Basescu, in urma unei motiuni de cenzura. A inceput apoi sa consolideze pozitia Uniunii Social Liberale (USL).

Scandalul politic din a doua cea mai saracat tara UE a paralizat procesul decizional, a ridicat semne de intrebare cu privire la intelegerea cu Fondul Monetar International si a dus la caderea monedei nationale.

USL a incercat sa schimbe o serie de legi in avantajul sau, spune sursa citata, si a amenintat sa inlocuiasca judecatorii Curtii Constitutionale si sa ii limiteze puterile inainte de a renunta. A trecut si peste una dintre deciziile Curtii.

"Au avut o multime de presiuni din partea Comisiei Europene, a statelor membre UE si SUA, ceea ce a avut un impact", a spus un diplomat din Bucuresti.

"Insa nu ar trebui sa nu luam in considerare factorii interni, cum ar fi faptul ca justitia e independenta, ceea ce e mult mai important".

Romania a facut progrese de la revolutia din 1989, cand a fost rasturnat violent regimul dictatorului Nicolae Ceausescu, si a aderat la UE in 2007, insa s-a luptat sa scape de stigmatul de stat membru de rangul doi.

Justitia sa este monitorizata si tara este mentinuta in afara zonei Schengen. Romania primeste bani europeni pentru a le ajunge din urma pe celelalte membre si UE contribuie cu cinci miliarde de euro la imprumutul FMI.

Aceasta situatie da Bruxellesului o gama neobisnuit de larga de parghii. Surse diplomatice sustin ca oficialii ar fi amenintat, cel putin indirect, sa suspende drepturile de vot ale Romaniei in UE, continua articolul.

"Guvernul se confrunta cu un risc urias. Asa ca au spatiu limitat de manevra", este de parere Sergiu Miscoiu, de la grupul de analiza CESPRI din Cluj.

Acuzatiile potrivit carora Ponta este vinovat de plagiat in teza doctorala, acuzatii pe care le neaga, s-au adaugat tensiunilor politice si distrag atentia de la problemele structurale adanci.

Cresterea economica a avut un boom inainte de criza economica insa carutele trase de cai inca mai impart drumurile gaurite ale tarii cu masinile de lux, iar multi din cei 19 milioane de cetateni ai Romaniei nu au conditii moderne precum instalatii sanitare.

Conservatorul Basescu este profund nepopular, in urma masurilor de austeritate, a acuzatiilor de nepotism si unei serii de gafe. Sondajele arata ca 65% din romani doresc sa il demita, insa prezentarea la vot ar putea fi scazuta.

"Nu voi vota. Amandoi sunt ticalosi", spune Maria Benciu, in varsta de 39 de ani, agent de vanzari.

Basescu are o sansa, intrucat rezultatul referendumului va fi valid doar daca se prezinta la urne peste jumatate dintre alegatori - si multi oameni spun ca sunt prea satui de intreaga clasa politica din Romania ca sa voteze.

"Cand vine vorba despre increderea mea in politicieni, pot spune ca am pierdut-o in urma cu ceva timp", spune si Adrian Mihailescu, marketing manager.

Basescu si expertii anti-coruptie spun ca graba lui Ponta de a-l indeparta are legatura cu o serie de anchete de coruptie la nivel inalt, inclusiv condamnarea lui Adrian Nastase, fost premier si mentor al lui Ponta.

Guvernul il acuza pe Basescu ca influenteaza justitia. Procurorii au sporit condamnarile, ceea ce ar indica faptul ca Romania s-ar fi aflat pe calea cea buna, raspunzand cererilor UE de a pune sub acuzare si condamna figuri importante, pentru a dovedi ca priveste cu seriozitate coruptia, sustine sursa citata.

"Toata aceasta situatie (suspendarea) s-a intamplat cu atata viteza pentru ca Adrian Nastase a ajuns la inchisoare. Si daca el a ajuns la inchisoare, oricine poate ajunge acolo", este de parere Laura Stefan, membru al unei echipe UE de monitorizare a coruptiei in blocul european.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Traian Basescu suspendare Reuters, #Ponta suspendare Basescu Reuters , #premier