Prima angajare de raspundere a Guvernului Ponta (Video)

Luni, 04 Martie 2013, ora 15:51
2283 citiri
Prima angajare de raspundere a Guvernului Ponta (Video)

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca o prima forma a legii privind restituirea proprietatilor va fi discutata in sedinta de Guvern de miercuri, urmand ca luni sa fie analizata de conducerea USL, proiectul urmand a fi promovat prin angajarea raspunderii Executivului.

"In cursul acestei saptamani vom finaliza in cadrul Guvernului proiectul de lege privind restituirea proprietatilor, acest proiect, pe care miercuri il discutam in prima lectura in sedinta de Guvern, luni il voi prezenta conducerii USL, deoarece modalitatea de adoptare pe care o doresc ca prim-ministru este aceea a angajarii raspunderii Guvernului", a declarat premierul Victor Ponta.

El a amintit faptul ca ultima lege in ceea ce priveste despagubirile a fost adoptata prin angajarea raspunderii de catre alianta PNL-PD.

"Daca cei de la PDL nu sunt de acord cu solutia pe care noi o propunem, trebuie sa vina sa spuna ca au ei opt miliarde de euro pe care sa-i dea inapoi maine", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat ca abia asteapta o motiune de cenzura din partea Opozitiei in ceea ce priveste angajarea raspunderii pe legea ce va viza despagubirile.

"Tot sunt ei cei mai de dreapta acum, toti comunistii si securistii sunt cei mai de dreapta acum la PDL. Deci daca tot sunt de dreapta, sa vina sa faca motiune de cenzura sa nu dam oamenilor banii si sa ne condamne CEDO la opt miliarde de euro, de abia astept", a mai afirmat Ponta.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, anunta in 23 ianuarie, la Palatul Victoria, ca pana in luna aprilie Guvernul isi va angaja raspunderea pentru un proiect de lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor.

"Pana in luna aprilie, Guvernul isi va asuma raspunderea pe o lege privind regimul juridic al restituirii proprietatilor", a anuntat, atunci, Liviu Voinea.

El a precizat ca, pentru despagubirea fostilor proprietari, in proiectul de buget pe acest an sunt prevazute doar sumele aferente unor hotarari judecatoresti definitive si executorii, de aproximativ 500 milioane de lei.

Conform datelor prezentate recent de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate in cuantum total de 5 miliarde euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde euro.

Persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, un memorandum privind urgentarea elaborarii noilor reglementari in domeniul restituirii proprietatilor, intocmit de ministrul delegat pentru Buget, document in care se fac propuneri pentru incadrarea in termenul acordat de CEDO statului roman pentru solutionarea problemei restituirii proprietatilor.

Potrivit deciziei Guvernului, pana la finele anului 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor urmeaza sa revada toate dosarele solutionate, inclusiv cele pentru care s-au platit despagubiri in numerar, si sa analizeze cauzele care au determinat nerestituirea bunurilor in natura sau prin echivalent, in compensare cu alte bunuri.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ponta angajare raspundere, #lege restituire proprietati Ponta , #premier