Programul de guvernare al lui Ponta: Reintregirea salariilor sau cautarea Elodiei

Vineri, 04 Mai 2012, ora 15:00
3171 citiri
Programul de guvernare al lui Ponta: Reintregirea salariilor sau cautarea Elodiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Cabinetul condus de premierul desemnat Victor Ponta a depus, joi, la Parlament, programul de guvernare, el prevazand, printre altele, intregirea salariilor sau restituirea banilor retinuti nejustificat pensionarilor pentru CASS, masuri prezentate prea evaziv, considera analistii.

Prioritatile prezentate in document sunt "respectarea legilor, fara exceptii, fara derogari sau scuze; repararea inechitatilor sociale, implementarea unei viziuni economice de lunga durata, care sa ofere predictibilitate, locuri de munca si sa protejeze resursele naturale ale tarii; depolitizarea administratiei publice; toleranta zero fata de coruptie si clientelism; continuarea eforturilor pentru atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooperare si Verificare; deblocarea posturilor din invatamantul superior si sustinerea doctoranzilor si post-doctoranzilor prin burse din programe POSDRU", se arata in programul de guvernare.

USL a finalizat programul de guvernare - vezi ce contine

Salariile, tot intr-un con de umbra

In programul de guvernare se mentioneaza ca executia bugetara se va realiza de o maniera prudenta, concomitent cu respectarea obligatiilor asumate catre diferite categorii de cetateni, si anume, in cursul acestui an, reintregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 si restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor.

Desi este avansata ca o masura prioritara, nu se mentioneaza modalitatile prin care se vor pune in practica.

"Eu cred ca discutam despre Elodia aici, asa cum au cautat-o si pe ea si nu au gasit-o, asa se intampla si cu salariile. Deocamdata, toata lumea cauta surse, dar nu vad nicaieri o explicatie exacta a locului de unde pot fi gasite acestea", a opinat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com, care spera ca ministrul propus la Finante, Florin Georgescu, sa explica mai pe larg de unde va gasi banii necesari reintregirii salariilor.

El vede o rectificare bugetara ca singura posibilitate pentru realizarea acestui lucru, prin care sa se ia sume din capitole bugetare deja stabilite la inceputul anului, pe ministere si repartizarea lor pentru a acoperi banii necesari, care insa, se va putea face doar pe o anumita perioada, de pana la 6 luni de zile, printr-o esalonare a platilor.

"In opinia mea, reintregirea salariilor si acordarea CASS-ului la pensii are o motivare pur politica. E imposibil ca acest Guvern sa nu dea banii inapoi, deoarece a promis acest lucru. Economic, aceasta va avea efecte perverse in viitor, prin prejudicierea echilibrului bugetar si consolidarii fiscale, care pot duce la o mica crestere a inflatiei si la o posibila reducere a personalului bugetar, in 2013", a precizat Cosea.

"Este foarte important faptul ca nu se va depasi nivelul deficitului bugetar, de 3%, pentru ca este o conditie pentru mentinerea relatiilor noastre cu FMI si Banca Mondiala", a adaugat acesta.

In schimb, analistul Constantin Rudnitchi considera ca se vor gasi rapid banii pentru reintregirea salariilor, printr-o taiere a banilor pentru investitii si relocarea lor pentru bugetari.

"Nu este cel mai rau lucru care se poate intampla, pentru ca, decat sa faci o investitie pentru clientela politica, mai bine nu o faci deloc", a declarat Constantin Rudnitchi, pentru Ziare.com.

De asemenea, se poate micsora fondul alocat premierului, iar resurse suplimentare se pot atrage si din alocarile catre administratia locala, asa cum a promis Victor Ponta.

Privatizarile, inca o necunoscuta pentru Guvernul Ponta

Si la capitolul legat de privatizari, programul de guvernare este evaziv, mentionandu-se ca se va face "continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces".

Analistii au clasat fragmentul din programul de guvernare ca fiind incomplet.

"Este asemanator cu un pasaj dintr-un manual de economie, adica pur teoretic. Nu vad niciun fel de indicatie pe care piata, oamenii de afaceri si investitorii straini sa o poata lua in serios", a afirmat Mircea Cosea.

El recomanda o restructurare a acestor companii, o depolitizare a lor si o anumita incercare de schimbare a managementului pe baze mai clare si mai pragmatice decat cele pe care le-a incercat guvernul trecut, pentru a se incerca o eficientizare, inainte de o vanzare.

Insa o descriere atat de vaga a proceselor de privatizare poate reprezenta si o incercare a noului guvern de a trage de timp, pentru a elabora o noua strategie de privatizare, pe care sa le-o prezinte celor de la FMI.

"Trebuie facut acest lucru", a subliniat Rudnitchi.

Alte masuri economice, prezentate mai concret?

In programul de guvernare se exprima intentia de a modifica si operationaliza Legea Parteneriatului Public Privat.

"De asemenea, Guvernul isi propune dezvoltarea de parteneriate strategice cu companiile private in care statul este actionar minoritar. Aceste companii trebuie sa onoreze toate obligatiile corect fata de stat si sa tina cont de obiectivele strategice pe care Romania le are. In acelasi timp, statul va respecta principiile unei economii de piata si le va garanta companiilor private un tratament corect si

nediscriminatoriu in raport cu companiile de stat", se arata in document.

Constantin Rudnitchi a spus ca este o declaratie de intentie, ce contine masuri care se pot pune in practica, insa pe termen lung, nu in 6 luni.

De asemenea, se vrea cresterea incasarilor bugetare si imbunatatirea cooperarii dintre institutiile abilitate in combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei (ANAF, IGPF si IGPR).

"Este mult de lucru, pentru ca vorbim de multi ani despre o imbunatatire a colectari si o restructurare a ANAF-ului, nu s-au facut pasi inainte, asta e clar, e bine ca se vrea o colaborare intre institutii, insa as mai adauga si nevoia de o interoperatibilitate intre nevoie de siteme informatice ale institutiilor publice", a explicat Rudnitchi.

El a adaugat ca in cazul atragerii fondurilor europene, ar trebui sa existe niste rezultate clare.

Gazele de sist reprezinta o alta problema abordata de noul Guvern, precizandu-se ca este nevoie de "instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

"Este o masura asteptata, si are legatura tot cu incercarea de a castiga timp si de a face o analiza mai profunda", a mentionat Rudnitchi.

In concluzie, analistul Mircea Dochia si-a exprimat temerea ca Guvernul Ponta ar putea deveni "o alta Marie, cu alta palarie".

"Sper sa nu fie asa, ar fi pacat", a conchis acesta.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#masuri economice program guvernare, #program guvernare Ponta, #masuri economice Ponta , #premier
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Daca urechiatul reuseste sa mareasca salariile PDL nu ia mai mult