Puterea absoluta si sabotajul Opozitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 09 Iulie 2013, ora 23:59
5624 citiri
Puterea absoluta si sabotajul Opozitiei (Opinii)

Daca nu poate nega excesul de ordonante de urgenta, Victor Ponta a incercat sa paseze in alta ograda responsabilitatea pentru ele: de vina pentru ca Guvernul a dat zeci de ordonante de urgenta este sistemul de sabotaj al PDL si al lui Traian Basescu, care ataca toate legile la CCR.

Scuza aceasta, scoasa din arsenalul de baza al politicianului roman, il arunca pe actualul premier in ridicol. Mai mult decat atat, deschide impotriva lui si a USL o tema periculoasa.

Cand ai majoritate de 70% in spate, nu ai cum sa dai vina pe un partid de opozitie care nu are voturi nici macar pentru o motiune de cenzura. Cu o astfel de majoritate, ar trebui sa legiferezi relaxat, fara apasari si foarte rapid.

Daca nu o faci si arunci reglementari secrete direct in Monitorul Oficial, inseamna ca ai alte temeri.

Fie nu esti sigur pe aceasta majoritate mamut, ceea ce nu e chiar nerealist avand in vedere frictiunile dintre PSD si PNL. Deci in chestiuni spinoase preferi sa aplici politica faptului implinit si sa sufoci apoi nemultumirile sub disciplina de coalitie.

Fie nu vrei sa supui dezbaterii publice unele reglementari pentru ca sunt cu mult prea scandaloase, clientelare, antijustitie, contrare promisiunilor tale de campanie etc. Le emiti, le publici in Monitorul Oficial, le aplici imediat si mizezi pe faptul ca scandalul va fi oricum mai scurt decat cel de-a lungul unui intreg proces de adoptare.

Adica si intr-un caz si in altul aplici smecheria si driblezi regulile democratice ca sa-ti atingi scopul.

Dar mai e ceva interesant. Victor Ponta ne spune ca recurge la ordoanante pentru a anihila CCR, pe care o considera un instrument al PDL. Asadar foloseste reglementari despre care este sigur ca nu vor ajunge sa fie controlate de CCR, decat mult mai tarziu, dupa ce sunt aprobate printr-o lege, deci dupa ce incep sa produca efecte.

Teoretic, insa, ordonantele de urgenta nu scapa controlului de constitutionalitate. Atat doar ca nu pot fi atacate la CCR decat de Avocatul Poporului. Se pare deci ca Victor Ponta este sigur ca ordonantele sale nu vor fi atacate la CCR si are dreptate sa fie sigur, pentru ca, sa ne amintim, de la schimbarea lui Gheorghe Iancu din fruntea acestei institutii, Valer Dorneanu si apoi Anastasiu Crisu nu au mai atacat la CCR nici macar o ordonanta. Nici macar una.

De altfel, asaltul asupra statului de drept din vara trecuta a inceput exact cu inlocuirea intempestiva a lui Gheorghe Iancu. Victor Ponta a pus acolo oameni siguri, care sa doarma in front, pentru a fi convins ca va putea guverna dupa bunul plac dincolo de orice control de constitutionalitate.

Este cinic felul in care Victor Ponta se lauda ca nu i-a fost respinsa nicio ordonanta la CCR. Cum sa fie respinsa cand nu a fost atacata niciuna?

Si daca privim in urma, intelegem ca, de fapt, premierul a premeditat ocolirea regulilor democratice pe care, repet, majoritatea confortabila i-ar da posibilitatea sa le respecte intocmai. Dar nu de democratie are domnia sa nevoie, ci de putere absoluta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Victor Ponta ordonante de urgenta, #sabotaj PDL CCR , #premier