Raul deja facut (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 07:38
10094 citiri
Raul deja facut (Opinii)
Foto: Facebook

Victor Ponta se intoarce de la Bruxelles cu teme precise: referendum corect, conform deciziei CCR si repunerea Curtii in deplinatatea puterilor sale, avocat al poporului unanim acceptat, pocedura transparenta de numire a procurorilor sefi al Parchetului General si al DNA.

Nu stiu daca va incerca sa recurga la alte smecherii pentru a eluda aceste solicitari imperative. Daca mai uit la tot ce a facut in ultimele saptamani actuala putere, nu m-as mira.

Operatiunea "mermelirea" pare sa fi inceput deja, cat timp premierul care a modificat tot ce se putea prin ordonanta de urgenta pretinde ca nu are voie sa emita tocmai ordonanta de anulare sau modificare a celei cu continut neconstitutional emisa tot in vacanta parlamentara. In plus, dupa ce promitea in fata lui Martin Schultz ca referendumul va fi organizat conform deciziei CCR, a doua zi Victor Ponta nuanta afirmand ca guvernul va respecta deciziile CCR dupa referendum.

Potrivit art 115 din Constitutie, o OUG de modificare a unei legi organice poate fi emisa si in vacanta parlamentara, dar in termen de cinci zile dupa intregistrarea ei la Parlament, legislativul trebuie convocat in sesiune extraordinara pentu a lua act de ea. Ca nu are voie guvernul sa dea ordonante in privinta drepturilor electorale si a institutiilor fundamentale ale statului e drept, dar atunci nici OUG privind referendumul nu e valabila.

Nu ma indoiesc ca si la Bruxelles, si la Washington aceste chichite legislative sunt binecunoscute, iar nuantele din declaratiile sale nu au scapat. Si tocmai de aceea nu cred ca actuala putere are vreo sansa sa-i prosteasca liderii europeni. Victor Ponta s-a izbit la Bruxelles de zidul unei UE mai putin dispusa ca oricand la concesii principiale, cu atat mai mult cu cat, generic, tot ele au stat si la orginea crizei elene atat de greu decontata acum.

Asadar USL nu are decat doua variante: fie respecta exigentele UE cu riscul de a-l vedea pe Traian Basescu reinstalat la Cotroceni si de a rata insasi miza intregii nebunii, adica incalecarea jutitiei si castigarea imunitatii penale perfecte; fie recurg la noi smecherii si risca sa intre in istorie drept cei care au scos Romania din UE si au reasezat-o pe orbita Moscovei, cu care, de altfel, nu impartaseste doar aceleasi preferinte in materie de firme de PR.

Vreau sa cred ca Victor Ponta si Crin Antonescu nu isi vor asuma asa ceva, vreau sa cred ca macar instinctul de conservare politica, daca nu ratiunea, va prevala si macar de acum inainte toata procedura va fi curata. Dar, ma tem de faptul ca Victor Ponta, si sa fi fost convins la Bruxelles, se va izbi la Bucuresti de zidul baronilor si puscariabililor din USL pentru care hacuirea politica a lui Traian Basescu este o chestiune de viata si de moarte, mai presus de orice interes al Romanei. Iar daca Victor Ponta nu il va hacui pe Traian Basescu, ar putea fi el insusi hacuit de propria haita dezlantuita.

Dar si sa se redreseze in ultima secunda, USL a facut deja un urias rau Romanei. Raceala cu care premierul roman a fost primit la Bruxelles, inclusiv in familia socialistilor, avertismentele explicite, declaratiile de o duritate fara precedent la adresa unei tari membre, refuzul conferintelor de presa comune arata ca in cateva zile Romania a fost proiectata de actiunile USL in zona gri a lumii civilizate, undeva foarte aproape de anticamera UE.

In numai 10 zile, USL a reusit sa spulbere toate progresele facute de Romania in ultimii ani. De-abia incepuse justitia sa adune bile albe prin condamnarea unor rechini in frunte cu Adrian Nastase, prin anchetele declansate de DNA in toate zonele politice fara discriminare si fara teama, de-abia se discuta serios despre ridicarea monitorizarii si existau premise ca epopeea Schengen sa ajunga la un final fericit, ca totul a fost facut tandari.

Actiunile iresponsabile ale USL au dovedit ca in Romania principiile statului de drept, independenta institutiilor si a justitiei sunt inca fragile, neasimilate in fibra clasei politice si societatii, nu sunt intangibile, mai presus de orice lupta politica, oricat de apriga. 10 zile de dementa au demonstrat ca inca nu facem parte decat formal din Europa, ca practicile actualei puteri, obsedata de puterea absoluta, ne pot arunca oricand intr-un soi de neobolsevism.

Si iata-ne din nou aici, in umilitoarea dar meritata postura de copil problema care trebuie adus la ordine, tras de urechi, caruia trebuie sa-i explici ce e statul de drept si cum e cu independenta justitiei si apoi sa-l monitorizezi strict pentru ca nu ai incredere ca nu va sparge un geam imediat ce ai intors capul. Suntem primul stat european caruia Comisia Europeana simte nevoia sa-i monitorizeze un scrutin. Este o dovada teribila de neincredere.

Daca suspendarea presedintelui ar fi fost facuta corect, pe legi adoptate conform procedurilor, in acord cu deciziile CCR, respectand niste etape de bun simt, daca nu ar fi fost precedata de o avalansa de inlocuiri din functie, de confiscarea unor institutii cheie, daca toata operatiunea n-ar fi avut acest teribil iz de puci mascat parlamentar, nimeni n-ar fi avut nimic de comentat in privinta ei. Suspendarea din 2007 nici macar nu fost mentionata in raportul pe Justitie. Acum ar putea fi principalul subiect al raportului. Si cum sa fie altfel cat timp CCR acuza "comportamentul neconstitutional si abuziv al Guvernului fata de Curtea Constitutionala".

Victor Ponta si Crin Antonescu, PSD si PNL au facut un imens rau acestei tari, incomparabil mai mare, dar de aceeasi natura cu acela pe care ni-l fac tiganii care fura prin capitalele europene. Este un rau deja facut, indiferent de felul in care se va desfasura referendumul. Actiunile puterii au aratat un imens pontential antidemocratic, un tulburator primitivism politic si o mentalitate profund viciata, gata oricand sa izbucneasca atunci cand prind o bresa de manifestare. Si multa vreme de acum incolo UE nu va uita ce a vazut acum si se va pazi, pastrand Romania intr-o carantina mai mult sau mai putin oficiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Victor Ponta Bruxelles, #Victor Ponta lideri europeni, #Victor Ponta demitere Traian Basescu , #premier