Razboiul domnului Ponta contra "politrucilor" (Opinii)

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 13:24
3880 citiri
Razboiul domnului Ponta contra "politrucilor" (Opinii)
Foto: EpochTimes

De cand a revenit in tara, Victor Ponta se tot complace la televizor acordand adversarilor din Opozitie calificative menite sa-i insulte si sa-i blameze, insa, in opinia mea, fara sa stie totdeauna rostul cuvintelor cu care jongleaza in direct.

Altfel, de buna seama nu i-ar fi numit politruci nici pe Blaga, nici pe Iohannis, un cuvant care pica in cazul de fata mai rau ca nuca-n perete. De buna seama ca, daca ar fi cunoscut etimologia termenului, domnul Ponta si-ar fi dat seama ca se potriveste mult mai bine pentru dansul, decat pentru cei din Opozitie.

Putere si Opozitie

Sa facem putina istorie. Dezagreabilul cuvant nu e deloc neaos romanesc, noi l-am preluat imediat dupa 1944 de la sovietici, care ocupasera tara si vegheau ordinea la noi cu politrucii lor.

Oricat de surprinzator ar fi, atunci politruc nu insemna o insulta, ci numai desemnarea unei persoane cu rang inalt. Unul in fata caruia iti scoti palaria. De teama.

In Armata Rosie, politrucul era primul adjunct al comandantului unitatii, iar termenul tradus in romaneste are sensul de "conducator politic". Pe scurt, seful cel mare.

Era investit cu acte de catre singurul partid aflat la putere, care il si remunera pentru munca sa, adesea mai bine decat chiar pe comandant. Politrucul reprezenta adevarata forta, omul care taia si spanzura, satrapul in fata caruia tremurau toti.

Si acum ma intreb: cine-i adevaratul politruc al partidului nostru aflat la putere, este cumva Blaga cel blamat de Ponta, este Iohannis cel dispretuit de premier, sau este insusi premierul, inaltul nostru demnitar, care reprezinta puterea si se cazneste sa-i faca pe altii sa tremure in fata lui?

Ce fel de politruci sunt Iohannis si Blaga, cand ei sunt in Opozitie, oameni fara functii la nivel central, ceva care nu seamana nici a demnitari, nici a satrapi, ca sa tremure altii ca varga la vederea lor?

Adevaratul politruc

Se pare insa ca domnul Ponta nu prea cunoaste vocabularul, ii face pe altii politruci, numai ca sa insulte cu orice pret, asa cum se insultau altadata birjarii intre ei, cand se intalneau la intersectie si vorbeau necontrolat.

Unul ii striga celuilalt "boule", neajutandu-l vocabularul la mai mult, iar celalalt ii raspundea din acelasi motiv "magarule". Cu asta erau chit.

De randul acesta, insa, partile nu sunt deloc chit, chiar daca domnul Ponta l-a servit pe Iohannis birjareste, iar pe Blaga curat mahalageste.

Aici intervine un detaliu. Poate totusi omul atent la TV a retinut ca cel dintai a rostit cuvantul "politruc" chiar domnul Iohannis. O fi provocat el conflictul? Deloc. Termenul i se potriveste premierului ca o manusa. Nu-i el conducatorul politic al tarii?

Cei de pe banca Opozitiei n-au cum sa fie politruci, pentru simplul fapt ca nu sunt la putere, nu-s numiti de nimeni, nu conduc tara si nici nu sunt platiti de stat sa faca politica si sa-i struneasca pe altii. E simplu?

Poate ca totusi n-ar merita atata discutie pentru un singur cuvant, daca problema nu era mai ampla. Imi place sa fiu atent la limbajul din ziarele europene si din posturile TV de acolo, care uneori se pot viziona online. N-am auzit niciodata o personalitate aflata acolo la putere, care sa-si insulte colegii din Opozitie.

Unde sunt demnitarii de atadata?

Domnul Hollande din Franta este adesea dur cu Opozitia, dar niciodata nu insulta oamenii. Nici doamna Merkel din Germania nu-si face opozantii politruci si am impresia ca niciuna din tarile civilizate ale Europei nu se comporta atat de dambovitean acolo, mai spre Atlantic. Poate, cel mult, incoace, mai spre Urali.

Si intre demnitarii nostri de altadata exista respect si n-avea loc impolitetea. Din stenogramele Parlamentului, nu rezulta ca Maniu s-ar fi adresat vreodata injurios la adresa lui Bratianu, sau invers.

Cel mult, isi permiteau butade care faceau atunci deliciul publicului. Un astfel de moment s-a petrecut prin anii '30, cand sedinta Palamentului a fost perturbata de rumoarea galagioasa provocata de grupul unui partid mic, condus de Gh. Lupu. Nemultumit, Nicolae Iorga, care se afla de fata, a intervenit scurt: "I-auzi! Urla lupii".

Si s-a facut liniste, pentru ca asistenta i-a iertat termenii, in fata elegantei calamburului, care a fost inca multa vreme comentat, ulterior. Dar sa nu-i cerem domnului Ponta ce nu poate. Stie dansul ce-i aia calambur?

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Victor Ponta prim ministru politruc, #Ponta Iohannis politruc , #premier