Robinetul cu populisme: reintregiri, panica si amenintari (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Mai 2012, ora 10:43
6255 citiri
Robinetul cu populisme: reintregiri, panica si amenintari (Opinii)

Victor Ponta a deschis larg robinetul populismelor de inceput de mandat si campanie electorala. Din prima sedinta de guvern ele au tasnit ca dintr-un robinet deschis la maximum. Noroc ca FMI pusese deja piciorul pe furtun.

Singura dintre masurile anuntate care se justifica este restituirea banilor incasati in conditii neconstitutionale de la pensionari prin aplicarea CASS inclusiv sub pragul de 740 de lei. Normal ar fi fost insa ca acesti bani sa fie dati inapoi in totalitate, chiar cu pretul amanarii altor cheltuieli inclusiv salariale. Daca discutam in termeni economici, pensionarii continua sa fie pagubiti. Pentru sumele ce le-au fost luate, cateva zeci de lei pe luna, nu primesc nici dobanda si nici macar o indexare cu inflatia. Statul le-a folosit si le foloseste gratuit banii. In plus, poate ca unii dintre ei nu vor mai ajunge la capatul celor 16 luni de recuperare.

Si cum tot vorbim despre pensionari, nu inteleg de ce guvernul nu a rostit nicio vorba despre obligatia legala de a indexa pensiile cu rata inflatiei plus un procent din cresterea salariului mediu pe economie, obligatia inclusa in Legea pensiilor si suspendata hoteste de Guvernul Boc. In schimb, Victor Ponta s-a repezit sa majoreze salariile bugetarilor, nu cu cat promitea pana in urma cu cateva zile, adica inainte de a fi desemnat premier. FMI nu a acceptat mai mult de 8% deocamdata. Restul, la anul, daca economia o va permite desigur. Fara indoiala ca 8% e mai mult decat nimic, dar dl. Ponta ar fi avut datoria unor explicatii care au lipsit.

Pe de-o parte, explicatii despre finantarea acestei masuri. Cum cufarul cu bani din subsolul Palatului Victoria inca nu a fost gasit si nici gainile de la Cornu nu fac oua de aur, banii pentru majorare vin din deficit. Adica mai pe romaneste sunt bani imprumutati, pe care deocamdata economia nu-i produce, dar bugetul ii consuma. Apoi, Victor Ponta ar fi trebuit sa recunoasca faptul ca promisiunile sale de reintregire completa, imediata si insotita de micsorarea fiscalitatii au fost fanteziste. Si daca tot vrea sa promoveze alt tip de politica, premierul ar fi trebuit sa admita ca majorarea de 8% este posibila datorita marjei de deficit asigurata de fostul guvern, dupa cum a explicat Jeffrey Franks. Un pic de fair-play face o mare diferenta, chiar daca tentatia de a contabiliza in exclusivitate o asemenea pleasca electorala e uriasa.

Dar daca tot nu-si poate respecta promisiunile, Victor Ponta incearca sa compenseze pe latura justitiara. Premierul a cerut inapoi de la primarii PDL banii dati recent de Guvernul Ungureanu. De ce nu si de la primarii PSD, PNL sau PC? Poate ca sunt mai putini primarii fostei Opozitii blagosloviti de fostul cabinet, dar cati sunt ei, de ce sa aiba tratament preferential? Pana la urma, electoratul dintr-o localitate condusa de primar PDL nu are dreptul la finalizarea canalizarii sau a unui drum, iar cel dintr-o localitate cu primar USL are acest drept? Si chiar in termeni de clientala discutand, de ce aceea a actualei puteri poate pastra ce a primit? Restituirea pe criterii politice nu e cu nimic mai buna decat acordarea de bani pe criterii politice.

Dar dincolo de aceasta discriminare, dintre cele pe care Victor Ponta se jura ca nu le mai comite, cum anume o gandi premierul sa recupereze banii? Cum tot ameninta de cateva zile cu aceasta masura, e clar ca si cel mai tampit primar a facut deja ordine de plata pentru toti banii primiti. Cum o sa recupereze guvernul acesti bani deja intrati in circuitul economic, cheltuiti nu doar o data, ci poate de mai mutle ori, ajunsi de la primarii, la antreprenori, la angajati, la furnizori de materiale etc.

Si cum fara panica, populismul e schiop, dl. Ponta ne-a anuntat cu indignare cu fostul directorul CNAS, Lucian Duta, era sa lase tara fara medicamente pentru ca a emis, chiar inainte de plecare, facturile pentru taxa de claw-back pentru furnizorii de medicamente. Mare noroc cu noul guvern care a salvat poporul de la asa nenorocire.

Doar ca Lucian Duta, personaj pentru care nu am pic de simpatie, dimpotriva, a facut, de aceasta data, ceea ce legea il obliga sa faca. Daca nu trimitea facturile putea fi acuzat de abuz in serviciu. Dupa cum, daca am cauta prin dosare mai vechi, inclusiv penale, am intelege de plange PSD de mila marilor frunizori de medicamente, parteneri de afaceri profitabile si buni sponsori de campanie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#guvern Victor Ponta, #masuri Guvern Ponta, #majorare salarii bugetari Ponta , #premier
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Nimicul Titulescu a învăţat destul de bine alba-neagra. Bahto delo!