Romania ar putea primi gaz din Kazahstan

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 07:40
1608 citiri
Romania ar putea primi gaz din Kazahstan
Foto: Ziare.com

Premierul Victor Ponta a avut, joi, intrevederi cu omologul kazah, Serik Akhmetov, si cu presedintele KazMunaiGaz, prilej cu care s-a discutat despre oportunitatea unor noi investitii, partea kazaha avansand propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in tara noastra, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania.

"Atat prim-ministrul Republicii Kazahstan, domnul Serik Akhmetov, cat si presedintele KazMunaiGaz au vorbit, in cadrul intrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investitii in Romania. De asemenea, partea kazaha a avansat partii romane propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in Romania, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ponta, la Astana: Am avut vointa politica de a finaliza diferendul cu Rompetrol

Potrivit sursei citate, in egala masura, partenerii din Kazahstan si-au exprimat deschiderea si disponibilitatea perfectarii unui contract comercial in vederea livrarii de uraniu, pentru consumul intern aferent unitatilor nucleare de la Cernavoda.

"Delegatia Romaniei, condusa de premierul Victor Ponta, a cautat, in cadrul intalnirilor bilaterale, sa deschida oportunitati pentru extinderea prezentei companiilor romanesti pe piata din Kazahstan si a dezvoltarii relatiilor comerciale. In acest sens, s-a propus partenerilor din Kazahstan folosirea mai intensa a Oil Terminal Constanta, dar si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti.

De asemenea, in vederea sustinerii mediului de afaceri in efortul sau de a identifica nise de colaborare, partea romana a propus, iar partea kazaha a agreat, ca reuniunea Comisiei mixte economice sa aiba loc in toamna acestui an. Nu in ultimul rand, oficialii guvernamentali din Kazahstan au invitat Romania sa participe cu propriul stand in cadrul Expozitiei Mondiale 'Astana 2017'", se mai arata in comunicatul Guvernului.

Ponta pleaca in tari asiatice pentru a atrage investitii

Premierul Victor Ponta se afla joi intr-o vizita oficiala in Republica Kazahstan, prima la acest nivel in istoria relatiilor bilaterale dintre cele doua state.

"Kazahstan este important pentru Romania atat datorita rezervelor de hidrocarburi (gaz si petrol), cat si a pozitiei geopolitice - se afla intr-o zona importanta pentru securitatea si stabilitatea europeana si internationala. Aceasta vizita reprezinta o reconfirmare a relatiilor foarte bune cu Kazahstanul, partenerul cel mai important al Romaniei in Asia Centrala.

De altfel, oficialii din Astana au manifestat un interes deosebit ca aceasta intalnire sa aiba loc imediat dupa solutionarea favorabila a dosarului Rompetrol, fapt ce a oferit premise favorabile dezvoltarii relatiilor economice dintre cele doua state", subliniaza Executivul.

Vizita premierului in Kazahstan face parte dintr-un turneu asiatic de sapte zile care mai include Azerbaidjan, Uzbekistan si China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Victor Ponta Kazahstan, #Victor Ponta gaz Kazahstan, #Victor Ponta investitii straine, #gaz Kazahstan Romania , #premier