Romania, tara unde guvernele supravietuiesc cat o musca - The Economist

Vineri, 04 Mai 2012, ora 15:16
2678 citiri
Romania, tara unde guvernele supravietuiesc cat o musca - The Economist
Foto: Arhiva

Romania a fost afectata de mai multe evenimente in ultima perioada, de la recesiune si proteste publice, pana la caderea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, care a stat in functie timp de 78 de zile, dupa ce a pierdut un vot de incredere in Parlament, pe 27 mai, scrie The Economist.

Publicatia britanica considera ca acest lucru reprezinta o consecinta a masurilor de austeritate luate de Guvernul PDL, in ultimii trei ani, timp in care s-a redus numarul simpatizantilor acestui partid de centru-dreapta, care l-a investit in functie pe Ungureanu.

"Romania, tara unde guvernele supravietuiesc cat o musca din ordinul efemride", care traiesc de la cateva ore la cateva zile, scriu jurnalistii de la The Economist.

In perioada 2010-2011, salariile au fost taiate, taxele au crescut, iar recuperarea din recesiunea din 2008 a fost extrem de lenta. In aceste conditii, romanii au protestat, unii violent, la inceputul anului, fata de masurile adoptate de Guvernul Emil Boc, predecesorul celui condus de Ungureanu.

Insa exista si alte interese in caderea celui de-al doilea guvern, in decurs de cateva luni.

Ungureanu a fost demis din functie de USL, care a inregistrat, in ultimul an, o crestere masiva in sondaje. Insa politiicenii de "vreme buna" din aceasta coalitie au facut putine lucruri pentru a indeparta ideea de oportunism. Alegerile din noiembrie (asta daca noul guvern va rezista pana atunci) va aduce si mai multe schimbari, mai scrie The Economist.

Noul premier este Victor Ponta, seful PSD, un politician care a criticat austeritatea. Cand a fost investit in functie, el a promis ca va inversa nedreptatile sociale, mentionand ca va creste salariile cu 15%, dupa ce acestea au fost taiate cu 25%, in 2010.

Aceste declaratii si instabilitatea politica a tras in jos leul, moneda nationala a Romaniei depreciindu-se pana la un nivel minim istoric, iar agentia de rating Fitch a anuntat ca ar putea sa retrogredeze Romania, daca noul guvern cade prada populismului.

Insa acest lucru pare a fi imporbabil. Ponta a mentionat ca va pastra termenii prevazuti in acordul cu FMI si Banca Mondiala, pentru a primi un nou imprumut, de 5,3 miliarde de euro, ceea ce va duce la o constrangere fiscala. Romania tinteste un deficit de 1,9% din PIB in 2012, de la 4,4% in 2011.

Desemnarea lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, ca ministru de finante a reprezentat o supriza, acesta avand sarcina de a readuce increderea investitorilor in aceasta tara.

Potrivit publicatiei citate, USL este o alianta "ciudata", intre social-democrati si liberali, care a depasit 50% in sondaje. Popularitatea crescuta, in conditiile in care romanii cred ca politicienii sunt corupti, reflecta dezastrul lasat de guvernarea PDL.

Insa, Ponta este mai optimist si mai flexibil decat predecesorul sau, avand toate sansele sa obtina o victorie si la alegerile din noiembrie, care ii va asigura un mandat complet.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Romania guverne musca, #cadere Guvern Ungureanu, #masuri Guvern Ponta , #premier