Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Razboiul celor sapte centi

Sambata, 30 Noiembrie 2013, ora 08:38
3643 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Razboiul celor sapte centi

Dupa betia chineza, premierul Romaniei e obligat sa coboare rapid cu picioarele pe pamant. Urmeaza confruntarea finala cu Traian Basescu pentru noua acciza pe combustibil care ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie.

Din proiectul de buget, rezulta ca banii din aceasta taxa sunt orientati catre baronii locali. Vor fi luati de la populatie 500 de milioane de euro care vor fi oferiti oamenilor de partid din teritoriu pentru a fi folositi in alegerile din 2014.

Dinspre guvern apar tot felul de informatii contradictorii. Ministrul Dan Sova anunta ieri ca banii din noua acciza vor ajunge pe mosia pastorita de el, proiectele de infrastructura.

Cumva, vezi Doamne, nu vor mai fi orientati catre baroni. Dar cea mai haioasa interventie in acest razboi a fost facuta de cine altul decat Victor Ponta care a declarat la Antena 3 ca acciza nu va avea impact asupra buzunarului cetateanului pentru ca pretul petrolului scade pe plan international.

E adevarat ca la aceasta ora, barilul e cotat la bursa la 93 de dolari si coboara de la un maximum de 108 dolari pentru acest an, inregistrat in septembrie, dar pretul petrolului este atat de fluctuant si depinde de atat de multe evenimente economice, politice si naturale, incat e foarte greu sa faci o prognoza pe termen mediu. Noua, in schimb, ni se transmite ideea ca in ce priveste combustibilul nu beneficiem decat de scumpiri. Atunci cand se ieftineste motorina, diferenta e furata de Guvernul Ponta.

Cu aceasta taxa suntem intr-un film prost. USL a pus-o acolo ca sa creeze o resursa suplimentara imposibil de urmarit unde se duce si cum se cheltuie, o noua taxa de care o economie abia iesita din criza avea cel mai putin nevoie.

Dupa iesirea lui Traian Basescu, reactia venita din zona guvernamentala a fost violenta. In prima faza, opinia publica s-a trezit martora atacului pornit de Mirel Palada, matrafoxand presedintele. Natiunea a descoperit un cuvant ratacit printre replicile lui Caragiale. Acel atac nu a avut o legatura directa cu razboiul celor 7 centi. A fost o incercare de a deturna mesajul venit de la Cotroceni si, trebuie sa recunoastem, ca incercarea a reusit. Victor Ponta a castigat timp sa gaseasca solutii.

Aceasta confruntare pe o tema economica s-a transformat rapid intr-una politica. Traian Basescu cauta acel standard in jurul caruia sa se stranga nemultumitii guvernarii USL. Acciza pentru combustibil poate reprezenta un astfel de steag pentru ca loveste puternic in clasa de mijloc. La fel ca tot ce a facut guvernul pana acum. Nu cred sa fi fost un regim politic dupa Revolutie mai orientat sa distruga aceasta firava clasa sociala cum e cel condus de Victor Ponta.

Din datele pe care le avem, situatia taxei de 7 centi e neclara. Ponta si-o doreste cu disperare, dar habar n-are cum s-o impuna. Ii e teama ca daca tine mortis sa ramana in buget, il pune in pericol si niciun alegator nu va fi de partea sa in acest nou razboi cu Basescu. Cine isi doreste taxa de 7 centi in afara baronilor PSD? Poate doar baronii PNL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#premonta Ponta bani China, #vizita chinezi Romania , #premier