Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Schema accizei. De ce ataca Victor Ponta proprietarii de masini?

Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 07:44
9415 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Schema accizei. De ce ataca Victor Ponta proprietarii de masini?

Premierul Romaniei, prezent duminica la Antena 3, spunea ca supra-acciza pe combustibil e o necesitate:

"Nu sunt masochist sau nebun sa vreau sa bag o taxa inainte de alegeri. Sunt suficient de rational ca sa imi dau seama ca, daca in 2014 puteam sa spun ca se scad taxele la jumatate si toti primiti mai multi bani, as fi facut-o. Daca gaseam acel element miraculos care sa-mi permita sa o fac".

Si are dreptate. Avem un premier care nu e nici nebun si nici masochist. Avem un premier rational. Numai ca eu cred ca rationalitatea domniei sale e intoarsa spre sine, spre conservarea propriei puteri si nu spre romani, mai exact, nu spre toti romanii.

Opinia mea este ca domnul Victor Ponta a introdus supra-acciza la carburanti pentru ca avea nevoie de bani sa finanteze cele doua campanii electorale din acest an. Ca sa faca rost de bani, zic eu, trebuia sa creeze o schema care sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. Sa-i mobileze pe baronii locali la maximum in cele doua campanii electorale - alegeri europarlamentare si prezidentiale - astfel incat, de la centru, sa li se poata impune o norma de strans voturi.

2. Sa nu fie afectat echilibrul macro-economic realizat prin masurile nepopulare luate de Guvernul Boc in timpul crizei economice.

3. Sa nu presupuna concedieri de bugetari, taieri de salarii, pensii sau ajutoare sociale.

4. Sa provoace cat mai putine pagube in randul electoratului PSD.

Sunt convins ca acestea au fost principiile lui Victor Ponta si, din aceasta cauza, laboratoarele politice ale PSD au generat solutia supra-accizei la combustibil. Aceasta cred ca indeplineste toate conditiile enumerate mai sus, creeaza fonduri de un miliard si jumatate de euro pe an, bani care pot fi distribuiti netransparent catre sefii consiliilor judetene si de acolo, mai departe, catre primari.

In tiparul deja cunoscut din alte campanii si de la alte partide, acestia, in schimbul banilor, probabil trebuie sa se angajeze ca indeplinesc un plan personalizat de strans voturi. In acest an, sunt de parere ca ei se subordoneaza total managerului de campanie Liviu Dragnea, care imparte banii in functie de performanta electorala. Ce mai, o corporatie in toata regula.

Aceasta suma imensa e platita, in cea mai mare parte, direct de catre proprietarii de automobile. Iar o parte, indirect, de catre toti locuitorii Romaniei.

Daca Victor Ponta decidea sa scada toate pensiile cu 50 de lei, probabil pierdea orice confruntare electorala, asa ca a decis sa ia banii din buzunarul soferilor (cu atat cresc costurile unui proprietar de automobil dintr-un oras mare daca se deplaseaza la serviciu cu masina personala) si cred ca in acest mod are sanse mult mai mari sa ramana la putere.

Dar de ce credeti ca Victor Ponta a ales ca tinta proprietarii de automobile? Opinia mea este ca in ochii sai acestia reprezinta electoratul "rau" pentru PSD. Clasa de mijloc poate fi dusmanul de moarte, pericolul pierderii puterii pentru actuala coalitie.

In clasa de mijloc sunt si oameni care nu inghit minciunile oficiale, aici sunt oameni cu initiativa, cei care au mici afaceri, cei care traiesc in orase, au educatie medie si peste medie si venituri care le-au permis sa-si cumpere o masina. Si mai e ceva, aceasta categorie sociala rar voteaza. Prefera sa plece cu masina in weekend cand vine ziua votului.

In aceasta categorie, pana ieri erai un om care te considerai deasupra jocurilor politice, nu te interesa "mizeria" din Parlament sau din Guvern, iata cum acea mizerie a intrat in viata ta si ti-a subtilizat 50 de lei. Si nu o singura data, ci luna de luna, fara a ti se oferi nimic in schimb.

Iar acum tu, cel care nu votezi si care nu esti interesat de politica, gandeste-te cat de greu iti este sa economisesti 600 de lei pe an pentru educatia copilului, pentru propria sanatate, pentru a reusi sa ajungi la dentist sau pentru a face o reparatie in casa, iar domnul Victor Ponta ti-a subtilizat acesti bani printr-o semnatura.

Tu, cel care nu votezi, cand vei auzi la televizor vorbindu-se despre crestere economica si te intrebi de ce mama naibii nu o simti si tu in propriul buzunar, in propria afacere, de ce nu poti angaja un om, nu poti mari un salariu, aminteste-ti ca de fiecare data, orice crestere din economie poate fi orientata catre o mana de persoane care au tot interesul ca tu sa NU votezi. Niciodata!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#acciza Ponta carburanti, #scumpire benzina motorina, #acciza transportatori , #premier