Se prefigureaza o noua era? (Opinii)

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 17:51
2756 citiri
Se prefigureaza o noua era? (Opinii)

S-ar putea spune multe despre "lunea cea lunga", cand Guvernul USL, cu Victor Ponta in frunte, a intrat pe usa din fata a istoriei, incercand sa arate romanilor ca exista viata si dupa PDL. 284 de parlamentari ne-au aratat ca PDL este o cauza incheiata.

In primul rand, numarul celor care au votat noul guvern a fost neasteptat. Guvernul ar fi "trecut" oricum cu 232 de voturi, daca vorbim de voturile certe ale parlamentarilor USL. Daca vorbim si de cele ale UNPR si ale minoritatilor, ar fi rezultat 274.

De unde au mai aparut cele zece in plus? In nici un caz de la UDMR. Deci cine a mai votat pentru USL? Pe cale logica, am putea banui ca zece parlamentari PDL au votat impotriva propriului partid! Alta explicatie nu exista.

Drept urmare, votul de investitura a Cabinetului Ponta a adus nu doar caderea Coalitiei si formarea unei majoritati noi, ci si la o mare prabusire a PDL. Si, cum a spus fostul prim-ministru Calin Popescu Tariceanu, metaforic vorbind, la "caderea primului ministru Basescu".

Odata cu instalarea noului guvern se prefigureaza o nou era, iar norodul spera ca se va face o altfel de politica. O politica a competitiei libere, a democratiei mai putin originale, o politica pentru toti oamenii, nu doar pentru interese de grup.

Pentru Traian Basescu se anunta zile grele. Coabitarea dintre noua majoritate parlamentara, care si-a instalat noul guvern, si Traian Basescu este greu de prevazut. Premierul Ponta a declarat ferm ca este partizanul respectarii legilor, incepand cu Legea Fundamentala a tarii, care precizeaza relatiile dintre cele trei puteri ale statului, precum si rolul presedintelui tarii.

In aceste conditii, cum isi va mai exercita seful statului rolul de "presedinte jucator"? Cum va coabita noua majoritate parlamentara cu presedintele Senatului, Vasile Blaga? Dar cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase? Raspunsurile le vom primi in viitorul apropiat.

Ce ramane in urma? Un PDL care a adus poporul la capatul cenusiu al iluziilor sale frumoase, un PDL care a sfidat romanii printr-o politica de austeritate severa, pe primul plan fiind amputarea veniturilor de orice fel.

Investirea Guvernului Ponta a reprezentat trecerea in Opozitie a unui sistem politic mediocru si grav avariat, pe care romanii spera sa-l uite cat mai repede, in favoarea democratiei, a masurilor bune si a lansarii economice a tarii.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Guvern Ponta Basescu presedinte, #Ponta investire Guvern, #masuri Guvern Ponta , #premier