Sfarsitul lui Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 07:43
23833 citiri
Sfarsitul lui Victor Ponta? (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Poza cu Victor Ponta si Sebastian Ghita in club in Abu Dhabi poate avea un efect demolator asupra premierului, atat in partid, cat si la electorat.

Ceea ce izbeste dintr-un bun inceput privind-o este veselia premierului.

Noi il stiam trist, apasat de pierderea alegerilor, dupa cum ne-a spus ca este. Stiam ca sub presiunea teribila a acestei tristeti a simtit nevoia unei vacante. Asa stia si partidul. Ca Victor Ponta e la pamant. Si cand colo, ce sa vezi? Veselie maxima, gura pana la urechi.

Pai, cum sa se simta el pesedistul, baron sau simplu "talpas" al partidului, care si-a dat sufletul duminica, poate a riscat si cate un autobuz cu turisti electorali, sigur a cheltuit bani si sudoare, vazand cum rade Victor Ponta?

Eu, daca a fi in locul lui, m-as simti ca un mare, mare fraier si as percepe veselia lui Victor Ponta ca pe un pumn in plina figura. Ba chiar as intreba daca nu am fost pacalit, daca Victor Ponta chiar a vrut sa castige aceste alegeri?

Ca sa nu mai vorbim despre partenerul de escapada al lui Victor Ponta - Sebastian Ghita, deloc iubit in partid, lupul tanar in care multi, inclusiv Liviu Dragnea, am auzit ca vad o amenintare majora. Cu el aranjeaza Victor Ponta in Emirate, departe de ochii si urechile celorlalti grei, viitorul partidului? Ce-or pregati?

Si ma intreb cum s-o simti alegatorul lui Victor Ponta vazand poza din club. In cea mai mare parte este vorba despre oameni saraci, care traiesc greu, pentru care costul unei asemenea excursii este mai mare decat venitul pe un an. Asta-i aparatorul saracilor, al pensionarilor? Asa arata un om trist?

Oare cati dintre ei l-ar mai vota maine, daca votul de saptamana trecuta s-ar repeta? Nu stiu ce sa zic.

Iar pentru oamenii de afaceri, pentru clasa medie, pentru electoratul educat este naucitor ca, in timp ce tara n-are nici macar un draft al bugetului pe anul viitor, premierul chefuieste prin Dubai. Da, nu face premierul singur bugetul, dar intr-un asemenea moment prezenta sau absenta lui are valoare de semnal.

Sa nu-ti aduci aminte ca in timp ce victimele accidentului din Apuseni asteptau in frig si noapte salvatorii, Victor Ponta chefuia cu jurnalistii?

Pe de alta parte, Victor Ponta pare non grata in Europa. Presedintele Comisiei pentru politica externa din Bundestag, Gunther Krichbaum a declarat cu subiect si predicat pentru Ziare.com ca, dupa cele intamplate la sectiile de votare din strainatate, "dl Ponta nu mai este calificat sa aiba vreo responsabilitate de stat. Trebuie sa sufere consecintele".

Intrebat daca si liderii europeni, oficialii de la Bruxelles asteapta demisia lui Victor Ponta, Gunther Krichbaum a raspuns "Asta trebuie sa faca cineva cand are loc un atac asupra democratiei si statului de drept". Si a facut aceste afirmatii fiind la Bruxelles, nu la Berlin.

"Asteptam sa lucram cu presedintele ales si cu noul Guvern al Romaniei", a declarat pentru Gandul.info Rose Gottemoeller, subsecretarul de stat responsabil de controlul armamentelor si de securitatea internationala in Departamentul de Stat al SUA.

Deja in tara exista un val antiPonta, dovedit la vot. Cred ca poza din club l-a intarit. Scandalul de la vot l-a decredibilizat extern. In mod logic, cred ca zilele lui Victor Ponta ca premier ar trebui sa fie numarate.

Logica politica ar cere cred ca Opozitia sa il zgaltaie cat poate. Nu pentru a prelua guvernarea inainte ca dl Iohannis sa intre efectiv in mandat, timp in care dl Ponta sa isi dea singur cu bugetul in cap, ci pentru a-i accentua vulnerabilitatea si a-l lipi tot mai tare cu spatele de zid.

Si, totusi, nu mi se pare ca Opozitia face acest lucru. Presedintele ales invoca posibilitatea ca Victor Ponta sa ramana premier pana in 2016, iar PNL, sub discursul ultramoral, de tip - noi nu facem majoritati de stransura - pare a ascunde mai degraba o imensa spaima de putere.

Am mai spus-o si o repet. Solutia nu este intr-adevar incropirea unei majoritati de stransura cu care PNL sa guverneze pana in 2016. Dar daca nu se imbata cu apa rece si au inteles in profuzime mesajul votului din 16 noiembrie, liderii PNL, si deocamdata il includ aici si pe presedintele ales Klaus Iohannis, ar trebui sa apuce taurul de coarne si sa faca tot ce le sta in putinta pentru declansarea de alegeri anticipate in primavara-vara anului viitor.

Inca doi ani fara o resetare totala a scenei politice romanesti, cu un parlament urias care se muta bucata cu bucata la DNA sau chiar la Rahova, cu un premier care nu am observat sa fi vadit vreo farama de competenta, ar fi, un pret urias pe care nu cred ca Romania poate si trebuie sa-l plateasca pentru a trata spaimele liberalilor.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Victor Ponta concediu club Abu Dhabi, #Victor Ponta buget , #premier