Si la Strasbourg, Romania si-a dat poalele peste cap (Opinii)

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 23:35
4505 citiri
Si la Strasbourg, Romania si-a dat poalele peste cap (Opinii)

Politicienii nostri de toate culorile, pusi totdeauna pe zarva si pe galceava, au reusit, fara multe eforturi, sa se faca de bacanie si sa duca propria lor dihonie tocmai la Strasbourg, adica exact acolo unde se discuta civilizat si respectuos, altfel spus european.

Sunt convins ca acesti europeni au plecat cu un gust amar dupa cele auzite si chiar dupa ce ei insisi s-au lasat antrenati de logica vorbitorilor damboviteni, aflati de o parte sau de alta a baricadei.

Nimeni n-a ramas fericit dupa discutii, decat numai Ion Iliescu al nostru, pentru care sedinta a fost buna si un "prilej pentru o intelegere mai obiectiva a situatiei din Romania, a referendumului si a semnificatiei lui".

Pentru domnul Iliescu, respectivul prilej l-a oferit numai cuvantul corifeilor USL, enumerati de dansul astfel: Victor Bostinaru, Catalin Ivan, Viorica Dancila, Corina Cretu, Renate Weber, Norica Nicolai. Cuvantul celorlalti a fost, fireste, "lamentabil".

In fond, domnul Iliescu poate avea orice parere - parerea dumnealui nu mai angajeaza demult pe nimeni, decat onorific - dar simpla enumerare a acestor uselisti activi nu poate fi altceva decat numai partizanat politic incrancenat, adica exact acea manifestare pe care el insusi o pune la zid, daca i se pare ca provine din tabara adversa.

Atacul la Viviane Reding

Poate i s-a parut porivita interventia lui Catalin Ivan, care intr-o totala lipsa de cavalerism, ca sa nu spun de buna crestere, s-a legat de culoarea bluzei doamnei Viviane Reding.

Dar Catalin Ivan n-a fost singura personalitate deplasata, dispusa sa-si dea poalele peste cap la Strasbourg. Deputatul Victor Bostinaru si le-a dat in scris, adresandu-i-se tot doamnei Viviane Reding, astfel, cu referire la o hotarate a CSM din Bucuresti:

"...descrie cel mai bine manevrele de papusar ale eurodeputatului Monica Macovei, prin care nu doar ca a dezinformat cu privire la cel mai important atribut al democratiei, statul de drept, dar a si intervenit in actul de justitie".

Sigur ca, pentru Ion Iliescu, neprotoclarul cuvant papusar este o dovada in plus privind "intelegerea mai obiectiva a situatiei din Romania", dar, pentru cei mai multi ascultatori el nu face decat sa justifice metafora cu poalele date peste cap.

Am vazut ca, in marea galceava de la Strasbourg, nici doamna Macovei nu s-a prea dovedit usa de biserica. Si-a depasit timpul in asa hal, incat a trebuit sa i se ia microfonul in doua randuri.

O informatie inpotetica

In plus, Monica Macovei a adus in fata inaltei institutii informatia ca referendumul a fost fraudat cu 1,5 voturi, cifra incerta, dar plauzibila si foarte vehiculata pe la noi, prin Bucuresti.

Din pacate, intrebata de unde are asemenea incriminatoare informatie, Monica Macovei a raspuns cu o candoare uluitoare: "din presa". Daca interlocutorul ar fi persistat si ar mai fi intrebat de unde are presa aceasta informatie, doamnei Macovei nu-i ramanea decat sa raspunda "din surse". N-a mai apucat, pentru ca ii expirase timpul.

Incadrandu-se in timpul acordat, Cristian Preda, aflat in aceeasi tabara, a vorbit fara echivoc, transant, mai scurt si chiar mai dur decat doamna Macovei:

"Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de catre universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu si nu a avut curajul sa vina aici, la dezbaterea din Parlamentul European (...) Un asemenea politician reprezinta trecutul, nu viitorul, drept pentru care ii cer demisia".

Intelepciunea lui Victor Ponta

Cristian Preda a atins un punct nevralgic: intr-un moment cand, la Strasbourg, se discutau problemele Romaniei, era normal sa fi fost prezent Victor Ponta.

Poate n-ar fi avut dreptul la cuvant, dar simpla prezenta ar fi fost utila pentru el, cu atat mai mult, cu cat ar fi avut prilejul unor discutii bilaterale cu multi oficiali europeni.

De ce nu s-a dus, nu stie nimeni. Poate nu i-a dat prin cap - ceea ce n-ar fi cuvant de lauda pentru capul d-sale - poate s-a ferit sa infrunte inamicul fata in fata. Nici asta nu-i de lauda.

Este posibil sa nu se fi dus de teama ca, ducandu-se, scapa din greseala vorbe care nu-i fac cinste. N-ar fi pentru prima oara si, daca asta e cauza, mi se pare ca a procedat intelept.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#declaratii Strasbourg, #parlamentari romani Strasbourg, #Viviane Reding Strasbourg , #premier