Tomac: Ponta s-a dus la Chisinau doar ca sa faca poze. Daca avea curaj, il lua cu el pe George Simion

Vineri, 22 Mai 2015, ora 13:39
3616 citiri
Tomac: Ponta s-a dus la Chisinau doar ca sa faca poze. Daca avea curaj, il lua cu el pe George Simion
Foto: Pro Tv Chisinau

Liderul PMP, Eugen Tomac, sustine ca premierul Victor Ponta s-a dus, joi, la Chisinau doar pentru a face poze, intr-o vizita care a trecut "neobservata", fara a le garanta romanilor din Basarabia ca Romania este interesata de soarta lor.

Eugen Tomac a spus vineri, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca premierul Victor Ponta s-a dus, cu o zi in urma, intr-o vizita oficiala la Chisinau, doar pentru a face poze si pentru a le spune romanilor de peste Prut ceea ce acestia stiau inca din anul 2010.

"Ponta ne-a obisnuit cu vizite doar pentru a face poze. A fost la Chisinau pentru a spune ceea ce romanii de acolo stiu inca din 2010. Atunci, in cadrul acordului intre Romania si Republica Moldova privind parteneriatul strategic, presedintele Basescu si presedintele Mihai Ghimpu au stabilit foarte clar si acordul de interconectare energetica, dar si acordul privind crearea gazoductului Iasi - Ungheni. N-a adus nimic nou vizita de ieri (joi - n.r.) ", a spus liderul PMP, Eugen Tomac.

Ponta, la Chisinau, despre George Simion: Romanii care fac ceva rau in Moldova sa fie sanctionati de justitie

El a afirmat ca Ponta trebuia sa-i asigure pe cetatenii romani din Republica Moldova ca le scoate taxele exorbitante pentru ca acestia sa poate duce la capat procesul de redobandire a cetateniei romane.

"Avem aproape jumatate de milion de cetateni romani in Republica Moldova care nu-si pot duce la capat procesul de redobandire a cetateniei romane, actualul guvern introducand niste taxe exorbitante. Un roman basarabean pentru a-si duce la capat procesul de redobandire a cetateniei romane trebuie sa plateasca aproape 500 euro. Am depus in Parlament un proiect ce prevede reducerea cu 90 la suta a acestei taxe.

Un om care are 150 euro pe luna nu-si poate permite sa achite aceste taxe. Guvernul Ponta incaseaza sase milioane de euro din taxele consulare aplicate romanilor basarabeni, bani care nu se mai intorc in Republica Moldova prin diferite proiecte. Taxele trebuie scoase, asta trebuia sa promita premierul la Chisinau", a mai spus Tomac.

Presedintele PMP considera ca in timp ce Federatia Rusa investeste masiv in procesul de deznationalizare a romanilor din Republica Moldova, statul roman nu se preocupa sa-i apere pe acesti oameni.

"N-am auzit nimic despre bursele pe care statul roman ar trebui sa le mareasca. I-am cerut premierului sa creeze un fond cultural numit Basarabia. Federatia Rusa investeste masiv in procesul de deznationalizare a romanilor din Republica Moldova. 80 la suta din presa din Republica Moldova este in limba rusa. Nu-i poate apara nimeni pe romanii de dincolo de Prut in afara de statul roman. Asta trebuia sa le promita Ponta intelectualilor din Republica Moldova, ca Romania nu-i abandoneaza", a declarat Eugen Tomac.

Totodata, liderul PMP a mai spus ca premierul Ponta trebuia sa ii asigure pe profesorii de limba romana din Transnistria ca oficialii de la Bucuresti se preocupa de soarta lor.

"Ponta trebuia sa ii asigure pe profesorii de limba romana din Transnistria ca nu-s abandonati si ca statul roman le va oferi suportul necesar. Acum un an erau prigoniti prin regiunea transnistreana si fortati sa-si inchida unitatile de invatamant cu predare in limba romana, iar Ponta pleca la Soci sa se pozeze cu Putin", a declarat Tomac.

Liderul PMP a mai spus ca daca Ponta ar fi avut mai mult curaj il lua in avionul cu care s-a dus la Chisinau pe George Simion, romanul expulzat si declarat indezirabil pentru cinci ani doar pentru ca s-a declarat adeptul unirii Romaniei cu Republica Moldova.

"Vizita in Republica Moldova a lui Ponta a trecut neobservata si ridica mari semne de intrebare, pentru ca in mai putin de o luna de zile au loc alegeri locale cruciale pentru viitorul Republicii Moldova. Rusia se implica agresiv in campania electorala de acolo si era de datoria sefului guvernului sa-i asigure pe romanii basarabeni ca Romania nu i-a abandonat", a afirmat Eugen Tomac.

Premierul Victor Ponta s-a aflat, joi, in Republica Moldova, pentru o discutie cu omologul sau, Chiril Gaburici.

Ponta i-a transmis omologului sau moldovean, Chiril Gaburici, ca situatia romanului George Simion, expulzat din Republica Moldova, trebuie analizata in justitie, iar instanta poate lua o decizie corecta pe care nimeni nu o va contesta, daca este constatata incalcarea legii de acesta

George Simion este lider al Platformei Unioniste Actiunea 2012, fiind expulzat recent din Republica Moldova.

Cazul sau a fost discutat de catre premierul Ponta, aflat joi in vizita la Chisinau, cu omologul sau moldovean, mesajul transmis din partea Guvernului roman fiind acela ca autoritatile din Romania si Moldova trebuie sa protejeze cetatenii aflati pe teritoriul lor, sa le asigure respectarea drepturilor si sa le ceara sa nu abuzeze de drepturile respective, lasand totodata justitia sa ii sanctioneze pe acestia daca incalca legea.

Ultima vizita efectuata de Victor Ponta la Chisinau inaintea celei de joi a fost in octombrie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Eugen Tomac Ponta vizita Moldova, #George Simion indezirabil Moldova , #premier