Traseismul, legalizat: Laura Stefan: Este o anulare a rezultatelor votului dat in 2012

Joi, 28 August 2014, ora 10:15
3853 citiri
Traseismul, legalizat: Laura Stefan: Este o anulare a rezultatelor votului dat in 2012
Foto: Arhiva

"Intr-un stat de drept nu poti sa suspenzi legile atunci cand nu iti convin, singura cale este sa le modifici", spune expertul anticoruptie Laura Stefan, subliniind totodata ca ordonanta de urgenta care va permite migratia alesilor locali anuleaza rezultatele votului dat in 2012.

"Aceasta ordonanta de urgenta reprezinta, de fapt, suspendarea statului de drept in Romania si a democratiei. Este scandalos ca intr-un an electoral sa fortezi primarii sa treaca la partidele de guvernamant, santajandu-i inclusiv prin intermediul proiectelor care le sunt finantate din surse guvernamentale si a caror finantare depinde de bunavointa ministrilor, in speta a domnului Liviu Dragnea.

Este absolut anormal, este practic o anulare a rezultatului votului dat in 2012 in aceasta tara, si cred ca asa ceva este inacceptabil intr-o democratie si intr-un stat de drept", a declarat Laura Stefan (membru Expert Forum), pentru Ziare.com.

Aceasta afirma ca, intr-un stat democratic, "daca s-a ajuns la blocaje in diverse comunitati, solutia nu este sa nu mai respectam legile, sa anulam legile, solutia este sa organizam alegeri anticipate".

"Daca PSD doreste sa recapete controlul asupra unor consilii locale sau unor primarii, sa foloseasca acele cai legale care ii stau la dispozitie: alegerile. Repet: primarii sunt santajati sa treaca la PSD prin conditionari multiple, inclusiv financiare", a adaugat expertul anticoruptie, exprimandu-si opinia ca acest nou episod politic face parte din "seria" vara anului 2012 si "martea neagra".

Traseismul, legalizat: Statul de drept si democratia, suspendate 10 zile de Guvernul Ponta

De ce nu s-a modificat legea?

Intrebata de ce crede a ocolit Guvernul Ponta forul legislativ al tarii, Parlamentul, Laura Stefan a explicat: "Nu vor sa schimbe legea pentru ca ei vor sa utilizeze aceasta ingenioasa portita doar in folos propriu".

"Nu exista asa ceva. Intr-un stat de drept nu poti sa suspenzi legile atunci cand nu iti convin. Singura cale este sa le modifici, daca exista suficienta vointa politica", a mai spus aceasta.

Traseismul, legalizat Alina Gorghiu: Niciun ministru nu poate aviza asa ceva

Singurul care poate ataca o ordonanta de urgenta la Curtea Constitutionala este Avocatul Poporului, dar sunt putine asteptari ca Victor Ciorbea, ocupantul functiei in acest moment, sa faca acest lucru.

"Avocatul Poporului nu mai misca, pentru ca din 2012 institutia Avocatul Poporului a fost desfiintata din punct de vedere al independentei sale. In 2012 s-a stabilit ca Avocatul Poporului poate fi dat afara atunci cand guvernul nu il mai place, asa ca niciun Avocat al Poporului nu mai contesta actele guvernamentale, indiferent cat sunt ele de scandaloase.

Nu este prima ordonanta de urgenta pe care Guvernul Ponta o da cu tenta electorala, a fost si ordonanta 45/2014 care a modificat legea alegerii presedintelui, prin care se introduc niste prevederi foarte discutabile, modificandu-se legislatia electorala in mai putin de un an pana sa mergem la vot. Lucrurile sunt inacceptabile, dar cu toate acestea Avocatul Poporului nu a contestat ordonanta la Curtea Constitutionala si nu cred ca o va contesta nici pe aceasta", a declarat expertul.

Traseismul, legalizat Societatea civila reactioneaza: Domnilor Ponta si Dragnea, nu puneti legea intre paranteze!

Ce vor spune partenerii externi?

In aceste conditii, Opozitia si societatea civila au facut un apel la cancelarii occidentale. Cu se sanse?

"Nu stiu, dar cred ca ambasadele incearca in primul rand sa inteleaga cum e posibil sa se intample asa ceva intr-un stat care pretinde ca este stat de drept, partener NATO si membru UE. Romania, pana una alta, are un obraz de aparat, obraz care astazi este manjit, evident, de aceste initiative pentru care nu gasesc cuvinte sa le calific.

Acestea sunt abuzuri scandaloase si pentru statele partenere ale Romaniei este greu de inteles cum e posibil sa ne trezim in astfel de situatii care arata o lipsa totala de valori si de aderare la niste reguli de baza intr-o democratie, prima fiind respectarea rezultatelor alegerilor. Daca nu mai respectam nici asta, inseamna ca nu mai avem nimic", a conchis Laura Stefan.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Laura Stefan ordonanta migratie primari, #Ponta ordonanta traseism, #ordonanta Ponta primari , #premier