Traseismul legalizat Sub guvernarea Ponta, unde-i lege, e si tocmeala

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 07:57
4374 citiri
Traseismul legalizat Sub guvernarea Ponta, unde-i lege, e si tocmeala
Foto: Guvernul Romaniei

Ordonanta care permite migratia alesilor locali va fi depusa, luni, in Parlament si, totodata, publicata in Monitorul Oficial, intrand astfel in vigoare. Guvernul Ponta sustine ca situatia este aceeasi ca in 2006, chiar asa o fi? Sa vedem.

Mai mult, Liviu Dragnea a transmis Ambasadei SUA, care si-a exprimat ingrijorarea cu privire la acest caz, ca nu este nimic nedemocratic in ceea ce priveste controversatul act normativ adoptat de Guvernul Ponta joi. Sa analizam si aceasta afirmatie.

Traseismul, legalizat. Ambasada SUA reactioneaza: Suntem ingrijorati (Video)

Punctul zero, in 2006

"Bun, 45 de zile, exact cum a fost in Legea PDL-PNL, pot sa fie independenti, pot sa ramana unde sunt sau pot sa isi respecte alegatorii", a declarat, joi, Victor Ponta, invitand cat se poate de direct primarii si consilierii locali sau judeteni sa isi paraseasca partidele.

Traseismul, legalizat Ponta: Imi asum OUG. Primarii, 45 de zile la dispozitie sa schimbe partidul

Insa, in afara de numarul de zile (45), situatia de astazi nu are nimic in comun cu cea din 2006.

Dupa Revolutie, legea le-a permis alesilor locali sa treaca de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatul. S-a sperat ca bunul simt politic sau oprobiul public ii vor determina pe acestia sa isi respecte promisiunile electorale si contractul cu cei care ii voteaza, si sa nu migreze la o alta formatiune politica intre rundele de alegeri. Dar acest lucru nu s-a intamplat.

Pentru a stopa traseismul, in septembrie 2005, trei deputati PNL au initiat un proiect de lege, care a fost dezbatut si votat cu o larga majoritate (inclusiv din PSD) de Camera Deputatilor, dupa care a fost aprobat si de Senat, in februarie 2006. Presedintele Traian Basescu a retrimis proiectul la Parlament, solicitand reexaminarea. Au urmat noi dezbateri in comisiile de specialitate si in cele doua plenuri.

La final, in data de 20 iunie 2006, presedintele a semnat decretul de promulgare, iar peste o saptamana legea nr. 249/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial, intrand in vigoare. Mai mult, proiectul a fost contestat si la Curtea Constitutionala, care a putut sa isi spuna punctul de vedere cu privire la noile restrictii introduse.

In acest mod, initiativa legislativa a parcurs toate etapele prevazute de Constitutie, a fost dezbatuta atat de Parlament, cat si de Presedintia Romaniei sau Curtea Constitutionala, iar rezultatul a fost ca, incepand din acel moment, primarii sau consilierii care demisionau din partidele pe listele carora fusesera alesi urmau sa isi piarda mandatele.

Acela a fost momentul zero, iar alesilor locali li s-a dat un termen de 45 de zile in care sa isi asume public din ce partid fac parte, adica "sa isi declare apartenenta politica, prin declaratie scrisa, pe propria raspundere", pentru ca, ulterior, cei care plecau la alte partide sa poata fi sanctionati cu pierderea mandatelor.

In 2014, uitam de lege timp de 45 de zile

In prezent, situatia este complet diferita. Legea respectiva este in vigoare la ora actuala, dar Guvernul Ponta a decis, cu doar cateva saptamani inainte de alegerile prezidentiale, sa o suspende, pur si simplu, deschizand portile partidelor pentru ca toti cei care doresc sa migreze sa o poata face fara a fi sanctionati.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile unor articole din legea privind statutul alesilor locali, in termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti isi pot exprima in scris si o singura data optiunea cu privire la partidul politic, organizatia minoritatii nationale din care doresc sa faca parte sau sa devina independenti, fara ca alesii locali respectivi sa isi piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", a anuntat joi vicepremierul Liviu Dragnea.

Mai simplu spus: Legea este in vigoare, dar cei din PSD-UNPR-PC-UDMR nu doresc sa o modifice, desi au majoritate Parlament, ci dau o ordonanta de urgenta care produce imediat efecte si nu poate fi blocata in timp util.

Astfel, imediat dupa ce OUG va fi publicata in Monitorul Oficial, alesii locali pot fugi la ce partid doresc, iar foarte multi au anuntat deja ca intentioneaza sa treaca in barca guvernamentala. Degeaba ar sesiza Avocatul Poporului Curtea Constitionala (desi sunt sanse mici ca Victor Ciorbea sa o faca) si degeaba Parlamentul ar respinge, prin vot, ordonanta, la un moment dat. Pana atunci, ea isi va fi produs deja efectele.

Traseismul, legalizat. Dragnea a prezentat ordonanta si a dat replica Ambasadei SUA

Ce spune Constitutia

Articolul 115 din Constitutie prevede ca Guvernul poate emite ordonante, dar in domenii care nu fac obiectul legilor organice, or, Guvernul Ponta chiar asta a facut: a suspendat prin ordonanta o lege organica.

Acelasi articol prevede la punctul 4 ca "guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora", iar Guvernul Ponta nu a fost deloc convingator cu privire la existenta unei situatii extraordinare sau a unei urgente, alta decat alegerile prezidentiale din noiembrie, cand rolul primarilor si consilierilor va fi unul decisiv.

Pe de alta parte, articolul 2 din Constitutie arata ca "suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum".

Prin ordonanta adoptata joi de Guvernul Ponta se poate considera ca se incalca unul dintre principiile de baza ale unui stat democratic: respectarea rezultatelor alegerilor, care au loc periodic, o data la 4-5 ani.

Traseismul, legalizat: Laura Stefan: Este o anulare a rezultatelor votului dat in 2012

Primarul din Galati, Marius Stan, a si anuntat ca trece de la PNL la UNPR, iar ca el sunt multi doritori sa se puna bine pe langa Guvernul care gestioneaza banii tarii. Intrebarea vine de la sine: De ce sa mai mergem la vot noi, alegatorii, de acum inainte, daca primarul, dupa ce isi ia anumite angajamente in campanie, poate trece de la dreapta la stanga esichierului politic sau invers oricand vrea?

Apoi, de ce mai scrie in Constitutie ca Parlamentul este "unica autoritate legiuitoare a tarii", daca orice guvern, oricand pofteste, poate sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa suspende aplicarea unei legi adoptate de Parlament?

Traseismul, legalizat: Statul de drept si democratia, suspendate 10 zile de Guvernul Ponta

Romania fata in fata cu democratia

Cristea Gascan, primarul comunei constantene Independenta si unul dintre cei mai longevivi edili din tara, a rezumat foarte bine filosofia sa manageriala, impartasita, se pare, de foarte multi politicieni, alesi locali sau parlamentari.

"Eu m-am mutat la toate partidele, partidul care mi-a dat bani sa fac treaba, la ala am semnat adeziunea. Care e problema? Am inceput cu PDAR-ul care s-a desfiintat, am fost la PD, am fost la PDL, am fost la liberali, am inceput cu FSN. Si care a fost la guvernare si mi-a dat bani sa fac treaba, cu ala m-am dus, cu el am facut proiectele pentru care am fost ales. Adica ce interes am eu, ce ma intereseaza pe mine ce si cum?", a declarat Cristea Gascan la Digi24.

La randul sau, intrebat de un jurnalist daca el personal este de acord in principiu cu traseismul politic, Liviu Dragnea a dat acest raspuns: "Nu, nu sunt de acord in principiu. Dar principiul dumneavoastra este un principiu generos si nobil, dar este foarte greu sa le spunem, cel putin la noua milioane de romani care traiesc la tara, vorbim numai de categoria asta. Noi am analizat la Bucuresti si am spus ca nu permitem sa intervenim si sa dam posibilitatea alesilor locali sa se reinteleaga acolo, pe plan local, ca sa le poata dezvolta comunitatea. Eu asa ceva nu vreau sa le spun, eu vreau sa le spun ca am facut tot ce ne sta in putinta ca alesii locali de acolo sa tina cont de ceea ce le cer oamenii, ca eu cred ca e bine sa facem politica, nu politica pentru noi, ci politica pentru oameni, in fapt, nu teoretic. (...) Eu sunt absolut sigur ca destul de multi alesi locali vor alege sa devina independenti".

Traseismul, legalizat. Proteste in intreaga tara, duminica, fata de migratia primarilor

Una dintre cele mai dure reactii a venit din partea presedintelui PDL, Vasile Blaga, care a afirmat ca ordonanta care permite traseismul reprezinta un exemplu tipic de atac al PSD la statul de drept, chiar daca are si o latura buna, si anume ca "desparte barbatii de curve".

"Cu a doua categorie crede Ponta ca va castiga Presedintia?", a intrebat Vasile Blaga la o intalnire cu liderii ACL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#ordonanta migratie primari, #Ponta ordonanta traseism, #Dragnea ordonanta primari , #premier