Trei raspunsuri si trei solicitari pentru Victor Ponta

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 13:26
12107 citiri
Trei raspunsuri si trei solicitari pentru Victor Ponta
Foto: Ziare.com (pe vremea cand Victor Ponta ne vizita la redactie, unde realizam interviuri de mare impact)

Stimate domnule prim-ministru,

Va scriem ca raspuns la postarea dvs. de pe Facebook in care ne adresati trei intrebari.

Reactia pe Facebook a premierului Victor Ponta la articolul scris de Emilian Isaila pe Ziare.com.

Mai intai, insa, va multumim pentru ca recunoasteti importanta si influenta presei in societatea romaneasca. Ne speriaseram putin cand, in urma discutiei dvs "mai putin formale" cu dl presedinte Iohannis, ati vorbit despre necesitatea ca in Romania sa "existe trei puteri in stat, nu una singura".

Ponta, discutie informala cu Iohannis: I-a spus ca trebuie sa avem "trei puteri in stat, nu doar una"

O fi mai jigarit cainele de paza, dar inca mai latra. Multumim, deci, ca ne auziti.

In ce priveste intrebarile dvs., raspunsurile le gasiti mai jos:

Victor Ponta: Are vreun mandat acest asa-zis jurnalist (sau acest site cu patroni anonimi si finantare absconsa) sa faca afirmatii categorice in numele a trei institutii ale Statului Roman??? Eu sunt convins ca nu, dar perpetuatea acestor practici nu face decat sa alimenteze suspiciunile generalizate.

Emilian Isaila: NU. Un "asa-zis jurnalist" nu are nevoie de mandatul cuiva ca sa-si exprime opinia. Ar fi trist sa ajungem sa traim intr-o astfel de tara. (Citeste raspunsul detaliat AICI)

Victor Ponta: Este acest mod repetat de aruncare in spatiul public a unor idei nedemocratice o presiune ilegitima asupra unor institutii? (care daca nu actioneaza in modul cerut evident urmeaza sa fie criticate pt asta)?

Redactia: NICI VORBA (N.R.: Dvs., prin postarile repetate prin care criticati OPINIILE jurnalistilor Ziare.com, incercati sa exercitati o presiune asupre presei libere din Romania, cu repercusiuni evidente asupra cititorilor/votantilor?)

Victor Ponta: Principiile de societate democratica europeana pe care le dorim cu totii aplicate in Romania nu sunt de fapt grav puse in pericol de aceasta propaganda privind schimbari de Guvern prin metode si mijloace total nedemocratice, specifice unor dictaturi?

Departamentul Investigatii: IN NICIUN CAZ (N.R.: Puteti verifica din mai multe surse: CSAT, Guvern, CSM, CCR, SRI)

In acelasi timp, citind postarile dvs din ultima vreme dedicate presei si, in mod special Ziare.com (Postarea lui Victor Ponta din 21 aprilie si postarea din 22 aprilie), va adresam, cu respectul cuvenit functiei dvs, trei solicitari:

1. Scoateti-i pe acoperiti din presa!

In ambele postari faceti referiri voalate si interpretabile la "acoperiti" din presa - "Ordin de seara pe unitate", "subunitatea Ziare.com", comandantul "acoperit" sub pseudonimul Ioana Ene Dogioiu. Sa stiti ca suntem la fel de revoltati ca si dvs de posibilitatea existentei unor "acoperiti" in presa. Numai ca noi, presa, nu putem sa facem nimic.

Daca exista o acuzatie (voalata, de obicei, pentru ca nimeni nu a avut curajul sa acuze cu subiect si predicat, pentru a nu fi expus unui proces pierdut din start), nu ne putem apara, stiti foarte bine. Toate institutiile care ar putea "planta" acoperiti - SRI, SIE etc - invoca secretul de stat, daca ceri sa iti confirme ca X NU E ACOPERIT.

Daca doriti o buna functionare a mecanismelor democratice si salubrizarea societatii romanesti, faceti o lege (dvs, cu dl Iohannis, cu majoritatea dvs parlamentara) prin care sa interziceti existenta ofiterilor acoperiti in presa. Si daca nu o faceti, respectati demnitatea pe care o detineti si nu mai aruncati fumigene insalubre pentru presa si pentru societate.

2. Verificati informatia pe care o faceti publica (daca nu exista exigente guvernamentale, aplicati-le, macar, pe cele jurnalistice).

- Cand spuneti ca exista un "jurnalist-fantoma" la Ziare.com, interesati-va cum au decurs "sedintele de spiritism" cu colegii dvs, din PSD sau din Guvern, care i-au acordat interviu fata in fata dnei Ioana Ene Dogioiu, inclusiv nasul dvs - fostul sef SRI.

S-ar putea sa va scuteasca de expunerea la situatii jenante pentru pozitia dvs.

- cand spuneti ca dam stiri "false" cu declaratii ale dvs, verificati mai intai inregistrarea emisiunii dvs. Este posibil chiar asa sa fi spus.

Va invitam sa cititi ce ati spus in direct, la Antena 3.

3. Respectati dreptul la opinie al jurnalistilor

- Daca Emilian Isaila spune "institutii care, in opinia mea, il vor plecat din fruntea Guvernului" inseamna ca e opinia lui. Diferenta intre informatie (lucru cert, verificat, citat etc) si opinie (impresia pe care si-o face cineva in urma agregarii mentale a mai multor informatii, evenimente, atitudini) este recunoscuta si respectata de cand lumea si pamantul de liderii politici autentici din democratii dezvoltate in relatia cu presa.

Exemplificare, daca nu e suficient de clar: atat in turul intai, cat si in cel de-al doilea al alegerilor prezidentiale, v-am adresat solicitarea oficiala de a acorda un interviu Ziare.com, interviu care - era specificat - urma sa fie realizat de dna Ioana Ene Dogioiu. Nu ne-ati raspuns solicitarii. Astea sunt informatii pure, date certe, afirmatii asumate cu subiect si predicat.

Opinia noastra, in redactie, a fost ca v-a fost teama sa dati piept cu "fantoma". Asta e o opinie, putem sa gresim, e greu de demonstrat, dar este, in acelasi timp, un drept indiscutabil, asa cum prevede si Constitutia.

Va adresam aceste solicitari si din respect pentru cei 4 milioane de cititori ai Ziare.com, care ne "voteaza" in fiecare luna si fata de care simtim o mare responsabilitate (si cine ar putea sa intelega mai bine asta decat dvs?).

Salutari,

Redactia Ziare.com

P.S. Stilul este unul epistolar, deoarece ne-ati "intepat" prieteneste, pe Facebook. Daca pentru oricare dintre chestiunile in discutie ne veti aborda formal, oficial, va vom raspunde la fel.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Victor Ponta libertate presa, #Ponta cenzura presa, #Ponta atac jurnalisti , #premier