Tricky Vic. Invatati de la Ponta! (Opinii)

Duminica, 20 Mai 2012, ora 17:54
11131 citiri
Tricky Vic. Invatati de la Ponta! (Opinii)

Emil Boc poate sa isi ia carnetul de notite si sa se uite la Ponta. Ce face noul premier al Romaniei se numeste, daca vreti, comunicare de gherila cand esti la putere. Liderul PSD a preluat puterea de 2 saptamani, dar deja a aratat ca stie cum sa "bage-n ceata" si sa continue lupta cu fosta Putere, actuala Opozitie. Facand albul gri, albul negru si lucrul normal, scandalos.

Fostul presedinte al Americii, Richard (prescurtat, Dick) Milhouse Nixon primise celebra porecla "Tricky Dick" pentru smecheria cu care intorcea fraze, interpreta situatii, inducea in eroare. Desigur, asta nu inseamna ca se poate aduce argumentul ala stupid pe care il aduc unii - "Ponta, comparat cu Nixon". Nu, dar Ponta, in mod inteligent, e adevarat, a reusit sa fie si el un lider alunecos in comunicare. Tricky Vic.

Si a inceput din prima zi. "Nu am gasit niciun ban alocat de la buget pentru majorarile de salarii", a spus Ponta. Care e smecheria? Normal ca nu erau bani alocati din buget pentru maririle de salarii, cum nu sunt bani alocati dinainte de a lua decizia finala pentru nimic.

Nu putea sa scrie pe ei "bani destinati maririlor". Ponta a spus-o cu un scop precis - pentru a insinua ca guvernul Ungureanu nu ar fi marit salariile si ca a venit el si a gasit in doar cateva zile. De fapt, banii pentru maririle de la 1 iunie,

multi-putini, nu au fost facuti de guvernul Ponta. Doar ca lumea nu stie, cand il vede, intelege ca "daca zice el ca nu erau alocati, inseamna ca nu voiau aia de la PDL sa dea".

Mai sunt si alte asemenea exemple. "Guvernul Boc nu a alocat niciun ban pentru alegerile parlamentare din 2012", a mai acuzat el. Si normal ca nu a alocat de acum, dat fiind ca orice guvern aloca banii de alegeri mai tarziu, aproape de scrutin. Pentru alegerile parlamentare banii se iau din rectificarile bugetare si Fondul de Rezerva al primului-ministru. La fel, nicaieri nu vei gasi "bani alocati pentru alegeri", eventual cu imprimeu pe ei.

Alt fapt normal prezentat ca fiind dubios, desi nu avea de ce: "Presedintele CNAS, Lucian Duta a semnat facturi de 420 de milioane in ultima zi!" Ce era dubios? Nimic, omul era in functie, avea tot dreptul. Ce daca era in ultima zi? E ca si cum ai spune ca, la fotbal, un gol nu se pune, daca e marcat in minutul 89, ca era aproape de finalul meciului. De fapt, Ponta stia asta, si, de fapt, nu l-a acuzat de nimic ilegal. Doar ca nu-i strica deloc sa arunce inca ceva pe umerii unui om implicat in multe scandaluri si, deci, susceptibil de acuzare.

Per total, toate ii servesc, pentru ca va juca luni bune cartea "grelei mosteniri". Vine marele audit anuntat, o tema perfecta, care trebuie pregatita bine.

Cum vorbesti despre schimbari. Indirect

Ponta a fost alunecos si a reusit sa dribleze chiar aderenta la propriile declaratii, ca in cazul votului uninominal. Liderul PSD anuntase ca vom avea uninominal pur, cu 318 parlamentari. Ei bine, uninominalul pur a trecut intr-o forma proasta de Camera Deputatilor, apoi au aparut surprizele.

In primul rand, nu vor fi 318 parlamentari. Doar ca Ponta a prezentat-o la fel de smechereste. Nu a spus-o direct, pentru a nu fi acuzat din prima ca s-a razgandit, dar a lasat sa se inteleaga. "Nu se retraseaza colegiile", a spus Ponta. Cum sunt vreo 450 si ceva de colegii electorale, inseamna ca vom avea cel putin atatia parlamentari.

Apoi, uninominalul pur nu va fi chiar pur, din moment ce Ponta a anuntat ca, in judetele in care minoritatile iau macar 6% din voturi, vor avea reprezentanti in Parlament, chiar daca nu au castigat colegiile.

Putea s-o spuna direct, dar a preferat s-o sugereze, evitand astfel niste critici. E si asta un stil.

Stilul Tricky Vic

Victor Ponta are deja un stil politic foarte bun pentru el. Un stil fara scrupule, dar care, politic, nu-i cade deloc rau. Ce face el se numeste, in limbajul consultatilor politici, "framing the debate".

Poate ma insel eu, dar par a recunoaste stilul de consultant al unuia din cei mai buni pe sectorul asta in Romania, adica Bogdan Teodorescu.

Si se muleaza bine pe Victor Ponta, un om care a invatat ca, daca spui ceva extrem de decis, care seamana cu adevarul sau are jumatate de adevar si-l repeti de multe ori, unor oameni care deja au suspiciuni in legatura cu asta si sunt pregatiti sa auda, are toate sansele sa prinda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Victor Ponta stil politic, #Victor Ponta comunicare, #Victor Ponta alocari buget , #premier