Ultimele zbateri ale lui Ponta, inainte de demisie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 02 Iulie 2012, ora 19:53
9595 citiri
Ultimele zbateri ale lui Ponta, inainte de demisie (Opinii)
Foto: Arhiva

Inainte de a ne referi la domnul prim ministru si ghiuleaua care-i atarna tot mai greu de gat, sa facem cateva precizari la fel de importante din punct de vedere moral.

Strigatele demisiei lui Victor Ponta trebuie sa fie insotite in permanenta si de o judecata in paralel a acuzatiilor de plagiat aduse Laurei Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei.

Pentru ca functia domniei sale este cel putin la fel de incompatibila cu activitatea de plagiator. Pentru ca, altfel, daca privim doar intr-un colt si refuzam sa judecam cu aceeasi unitate de masura intreaga realitate, intregul nostru discurs se anihileaza singur.

Cazul Laurei Codruta Kovesi trebuie judecat si el imediat, pentru ca e poate chiar mai grav sa fii seful procurorilor, care se presupune a-i urmari si dovedi pe mafioti, si, in acelasi timp, sa dezvolti taman in aceasta calitate apucaturi de hot de bunuri intelectuale.

Toate acuzatiile de plagiat trebuie judecate fara nicio exceptie, pentru ca nu exista tuse mai fine sau mai groase. Si nu ajuta nici scuza ca toata lumea a facut asta. Cat despre acuzele de plagiat la adresa blondelor din PDL - de la Elena Udrea la Andreea Paul Vass - nu sunt prea multe de spus decat atat: cine se aseamana se aduna si traiesc fericit impreuna.

Nu de alta, dar cine cere demisia lui Victor Ponta, cine a studiat cu atentie dosarul de plagiator al premierului trebuie sa citeasca la fel de atent si probele care o incrimineaza pe Laura Codruta Kovesi si care fac dovada, pentru cine are ochi si stie a citi, ca a manuit copy-ul si paste-ul pentru a parveni intr-un mod si mai neinspirat si mai lipsit de stil.

Altfel, daca avem ochi doar pentru o tabara, daca consideram ca plagiatorii "nostri" sunt buni, iar ai "vostri" rai, putem sa ne inchidem pravalia si sa plecam cu totii acasa.

Comparatia celor doua cazuri are insa relevanta si pentru societatea civila si pentru intelectualii cu atitudine, care tradeaza prin lipsa lor de reactie in cazul Kovesi o orbire cel putin suspecta.

Acum, este adevarat ca, intrucat Victor Ponta detine functia de prim ministru, el trebuie sa iasa primul in fata natiunii si sa isi prezinte demisia. Ma numar printre cei foarte, foarte putini (probabil sunt singurul) care crede ca pana la urma Ponta isi va anunta demisia.

Stiu, dupa toate datele si calculele, orice minte lucida, care stie cum functioneaza societatea si politica romaneasca, nu ar avea si nu ar gasi niciun motiv pentru care Victor Ponta sa se retraga. Tot USL traieste aceste momente cu sufletul la gura si strange randurile in jurul plagiatorului dovedit, imaginandu-si ca, fara el la Guvern, viata ar fi din nou saraca si nefericita.

Pentru ca nimeni nu are puterea sa isi imagineze ce castig fenomenal ar fi demisia lui Ponta pentru imaginea USL. Ar fi prima dovada ca nu e doar o constructie politica artificiala care nu a avut ca scop decat capatuirea baronilor hamesiti din PSD si a flamanzilor din PNL.

Pentru cine lesina la gandul ca Victor Ponta nu ar mai fi premier, sa se gandeasca la Ioan Rus, de exemplu, ca inlocuitor posibil. Stiu ca pentru unii varianta asta ar fi un cosmar trait cu ochii deschisi zi de zi, dar per ansamblu numele ar trece si de Cotroceni, si de Parlament, si ar tine unit si USL.

In rest, nu va uitati in gura lui Victor Ponta. Atacurile sale de panica in fata actiunilor "mafiote" ale institutiilor statului care nu-i sunt pe plac - precum CCR sau CNATDCU - vor inceta pe masura ce spectrul haosului si anarhiei totale va pune stapanire pe constiinta sa.

Daca va continua pe drumul atacurilor furibunde impotriva tuturor institutiilor care nu-i canta in struna, va sfarsi pur si simplu in strada. Sper doar ca nu voi trai sa il mai aud pomenind, din functia asta, de "gloante pe teava" - expresia sa preferata, cu care s-a consacrat in fruntea PSD si a multimilor din strada.

Spun asta, pentru ca altfel nu-i decat un pas de la a declara ca "decizia CNATDCU e o executie in stil mafiot" pana la ... tot ce va puteti imagina mai rau.

Vestea buna insa e ca Victor Ponta a inceput sa vorbeasca tot mai des despre demisie. La inceput, in El Pais, unde nu avea, ce-i drept, cum sa dea un alt raspuns. Acum, premierul isi conditioneaza propria demisie de cea a presedintelui, pe care vrea sa il traga dupa el in fata poporului.

Lasa ca asta e cea mai infantila actiune cu putinta - daca mor eu, macar sa moara si ala raul care m-a facut de ras in fata lumii intregi.

Simplul fapt ca Ponta vorbeste tot mai des despre demisia sa, ca o conditioneaza in fel si chip, inseamna ca devine constient de gravitatea situatiei in care se afla. In acelasi timp, isi corecteaza din mers declaratiile si erorile. Acum nu mai e dispus sa renunte la titlul de doctor, dandu-si seama ca asta echivala cu recunoasterea plagiatului. Nu-i nimic, dottore.

Cel mai probabil, vor mai urma si alte semne ale zbaterii dureroase. E acolo o lupta pe toate planurile. Interna - in constiinta plagiatorului; in interiorul USL, cu spasme ale falimentului la alegeri.

Altfel, calculul e simplu. Daca USL vrea sa demonstreze ca e ALTCEVA decat ceea ce a fost PDL, nu are decat o singura sansa: sa il lase pe Ponta sa demisioneze. Doar asa se salveaza amandoi.

Orice alta varianta (pe care sunt convins ca implacabil o vor alege) nu-i va duce decat acolo unde este astazi PDL.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ponta demisie plagiat, #Ponta demisie Basescu, #Ponta demisie alegeri anticipate, #Ponta Kovesi plagiat , #premier