Un presedinte antieuropean si incompetent (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 08:22
7415 citiri
Un presedinte antieuropean si incompetent (Opinii)

"Viitorul presedinte trebuie sa reprezinte cu adevarat noua Romanie, sa fie un lider european, un mediator si un arbitru competent si respectat, un pacificator si un constructor dupa 10 ani de razboaie si distrugere!", sunt vorbele cu care Victor Ponta a incercat, practic, sa-si anunte transparent intentiile prezidentiale.

El trebuie sa fie, nu-i asa?, europeanul, mediatorul, competentul, pacificatorul si constructorul. Nu e rau deloc tiparul pe care si l-a ales, in antiteza cu Traian Basescu, pe zona de mediere si pacificare. Acesta ar fi intr-adevar profilul ideal al viitorului presedinte al Romaniei, subscriu. Dar i se potriveste lui Victor Ponta acest profil, intra el in acest tipar?

Viitorul presedinte trebuie sa fie european. Este Victor Ponta? In politica europeana, palgiatorii demisioneaza sau, in cel mai rau caz, sunt demisi, desi nici nu-mi amintesc ca vreunul dintre cei cazuti in pacat sa fi asteptat demiterea.

In politica europeana nimeni nu ataca deciziile Curtii Constitutionale, nu acuza CCR pentru propriile esecuri economice si nu da indicatii judecatorilor. In marea politica europeana, Victor Pontra s-a facut remarcat vara trecuta, cand a fost luat pe rand de urechi de toti liderii UE, si anul acesta cand s-a dus sa-si ia plama dupa ceafa de la Angela Merkel.

Viitorul pesedinte trebuie sa fie competent. Este Victor Ponta? Este suficient sa ne uitam la situatia economica, bugetara si la ultimele decizii luate de Cabinet dupa negocierile cu FMI pentru a avea masura competentei lui Victor Ponta. Omul acesta a reusit performanta de a nu oferi absolut nicio mostra de competenta, de eficienta, macar de intelegere a fenomenelor economice. De aceea tara aceasta practic nu are directie.

Viitorul presedinte trebuie sa fie mediator si pacificator. Este Victor Ponta? Premierul traieste din conflict. Pe un discurs radical antiBasescu si-a croit drumul spre putere si de cand este acolo fisurile din societate au devenit adevarate canioane. Anul trecut, suspendarea a rupt tara in doua.

Anul acesta a creat tensiuni uriase si o noua ruptura pe temele Rosia Montana si gaze de sist. Problema este ca Victor Ponta nu pare sa fi mediat si pacificat nici macar diferitele aspecte ale propriei personalitati: premierul care emite proiectul Rosia Montana si deputatul care il respinge, liderul din opozitie care rastoarna un guvern pentru proiectul gazelor de sist si premierul care ia in brate acelasi proiect, premierul care vede in Pactul fiscal o vanzare a interesului national si deputatul care l-a votat.

Victor Ponta nu are nimic in comun cu profilul pe care l-a creionat. Nu il poate sustine pe niciuna dintre coordonatele acestuia. Victor Ponta este antieuropean, incompetent si profund conflictual. Fara conflict isi pierde argumentatia, se topeste in propria mediocritate. Discrusul pozitiv trebuie sa aiba substanta sa se bazeze pe viziune. Asa ceva la Victor Ponta nu gasesti.

Si atunci de ce a ales tocmai acest model? Pe de-o parte pentru ca el raspunde asteptarilor unei mari parti din electorat. Deci din populism. Dar in primul rand pentru ca acest model este in antiteza cu Traian Basescu. Numai pentru ca este in antiteza cu Traian Basescu chiar daca preseintele nu mai candideaza. Victor Ponta vrea sa se mentina cat de mult poate actuala paradigma. Pentru ca nu are nimic de pus in locul ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta prezidentiabil PSD, #Ponta Basescu , #premier