Urmeaza razboiul total! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Iunie 2015, ora 11:38
11272 citiri
Urmeaza razboiul total! (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Ceea ce a facut Victor Ponta prin conferinta de presa de duminica a fost, in opinia mea, declansarea razboiului total impotriva Justitiei.

Acuzatiile aduse DNA au fost de o gravitate extrema si probabil fara precedent: actiune politica, incercare de a schimba Guvernul prin mijloace nedemocratice. Cand premierul spune ca "scopul este demisia Guvernului si schimbarea majoritatii parlamentare", inseamna ca el neaga insusi actul de justitie.

Eu nu spun ca dl Ponta este vinovat. Nu am caderea sa o fac. Are tot dreptul din lume sa isi sustina nevinovatia. Dar nu punanad sistemul judiciar sub semnul intrebarii, sub semnul loviturii de stat, ci in fata anchetatorilor, procedural. Iar demisia si-ar da-o nu pentru ca asa vrea un procuror, nu i-a cerut nimeni asta. Ci pentru a nu tari Romania intr-un scandal imens si a nu face praf credibilitatea actului de guvernare.

Declaratiile premierului sunt, din punctul meu de vedere, semnalul foarte clar ca ne aflam in fata unui razboi total, care ar putea depasi intensitatea celui din 2012. Pentru ca pe vremea aceea sistemul nu era incoltit, nu sangera masiv, nu se simtea amenintat in insasi supravietuirea lui.

Acesta nu este doar razboiul lui Victor Ponta. Poate ca personal, strict ca situatie penala, l-ar fi avantajat mai mult o pozitie mai retrasa pentru a duce batalia cu cele peste 1.000 de pagini de dosar, care urmeaza.

Dar razboiul este al unui intreg sistem. Victor Ponta devine doar varful de lance al unei armate de potentiali puscariasi, de urmariti penali, trimisi in judecata sau politicieni, pentru care catusele sunt doar o chestiune de timp. Premierul supect devine doar exponentul lor, cea mai importanta arma in razboiul total.

Ce va urma nu mi se pare greu de anticipat: asaltul total, institutional si legislativ, asupra anticoruptiei. Avem 20 de initiative de modificare a legislatiei penale. Exista informatii ca se pregateste trecerea in regim de urgenta a unei legi a amnistiei si gratierii.

Campaniile media de decredibilizare a Justitiei si a numelor celor mai importante de la conducerea ei, de tipul Rarinca, sunt in plina desfasurare si cred ca se vor intensifica.

De altfel, chiar premierul, desi a tinut sa spuna ca nu se considera o victima, a invocat cazul, inca neelucidat pe deplin de altfel, al dnei Rarinca. Si chiar a punctat ca punerea sa sub acuzare ar avea ca scop inclusiv acoperirea acelui scandal cu unul mai mare.

Din aceasta perspectiva, asa cum Victor Ponta invoca o coincidenta stranie intre motiune si urmarirea penala, si mie mi se pare stranie izbucnirea convenabila a scandalului Rarinca, parca anume pregatit pentru a pune sub semnul intrebarii Justitia in perspectiva incriminarii premierului, in conditiile in care doar doi judecatori dintre toti cei pe la care a trecut acest caz in diverse stadii au vazut nevinovatie.

Cand spui ca Romania are nevoie de procurori independenti, spui, de fapt, ca nu-i are si ca trebuie sa-i impui, in locul celor de acum? Va amintesc ca a decide reorganizarea DNA prin OUG nici macar nu ar fi o idee noua. S-a gandit la ea si Tudor Chiuariu si putin a lipsit sa o puna in practica.

Veti spune ca suntem tara UE si Guvernul nu si-ar permite asa ceva. Eu am mari indoieli ca ar avea retineri in contextul limita la care am ajuns. Si vi se pare ca aratam a tara UE cu un premier suspect?

Dar nu exclud ca acest razboi sa mearga si mai departe. Nu exclud o actiune de suspendare a presedintelui, nu pentru a forta o demitere, care nu mi se pare posibila pe actuala popularitatre a presedintelui, ci pentru ca, odata asezat la butoane, Calin Popescu Tariceanu, ca presedinte interimar, sa faca tot ceea ce dl Iohahnis nu vrea: sa promulge ce e de promulgat, sa revoce pe cine trebuie revocat. De ce e in stare, cred ca dl Tariceanu a dovedit in scandalul Sova. De orice.

Din pacate, Constitutia nu da prea multe sanse de aparare in fata unei asemenea probabile situatii.

Victor Ponta nu poate fi suspendat de presedinte decat in caz de urmarire penala pentru fapte comise in exercitiul functiei, dar pentru urmarirea penala pentru astfel de fapte e nevoie de avizul Parlamentului. Am mari indoieli ca acest aviz va veni, avand in vedere ca majoritatea pare a functiona fara fisuri.

Chiar fara suspendarea presedintelui, acesta nu poate refuza la promulgare o lege decat o singura data, dupa care este nevoit sa o semneze. Opozitia domniei sale poate fi anihilata.

Si ma mai tem ca, pentru a contrabalansa pierderile de imagine din acest moment, Victor Ponta va purcede la masuri populiste fara nicio limita, cu un pret economic urias pe termen lung.

Aici nu cred ca mai intra in discutie responsabilitatea sau interesul public. Cred ca este vorba doar despre o batalie disperata pentru supravietuire, a unui om si a unui sistem. Si piatra pe piatra ma tem ca nu va ramane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta urmarit penal, #Ponta acuzatii DNA, #suspendare presedinte , #premier