Victor Ponta a ascuns sub pres secretul lui Polichinelle (Opinii)

Sambata, 16 August 2014, ora 15:07
10959 citiri
Victor Ponta a ascuns sub pres secretul lui Polichinelle (Opinii)
Foto: Libertatea

Spun cu toata sinceritatea - si chiar am scris despre acest lucru - ca am avut dintotdeauna indoieli privind datele care ne vin de la Statistica. E vorba de statistica noastra, bineinteles.

Daca n-as fi avut asemenea indoieli, poate as fi inteles cum se face ca indicatorii macroeconomici sunt superbi, cei microenonomici sunt multumitori, iar noi tragem mata de coada de pe o zi pe alta, pentru ca standardul de viata scade vertiginos.

Toate au dat chix

Dar acum am inteles. Statistica este o institutie care ar fi trebuit sa fie mai presus de orice banuiala - ca legendara sotie a Cezarului - dar s-a dovedit a fi un fel de Mita Biciclista de odinioara, gata sa execute servicii nu tocmai onorabile, la ordin.

Caci nu cred sa fi gresit statistica niste cifre aritmetice, decat numai daca primise ucaz de sus cum ca doi ori doi fac cinci. N-as merge pana acolo incat sa arat cu degetul spre cel care da ucazuri, dar faptele le vedem si singuri, la televizor.

Marile Proiecte ale Guvernului raportate la marile realizari nu le-a explicat niciodata domnul Ponta telespectatorilor, pentru ca ne-ar umfla rasul, daca le-am cauta pe harta.

Cele un milion de locuri de munca promise nu se observa in statistica celor efectiv create, cresterea salariilor a fost prezentata confundata cu recuperarea reducerilor, privatizarea Oltchim a iesit un chix, cea de la CFR Marfa un vax, reorganizarea teritoriala a esuat, revizuirea Constitutiei s-a scufundat si nu i-a mai ramas domnului Ponta niciun motiv de lauda decat unul greu de controlat pentru omul de rand: avem cea mai mare crestere economica din Europa. Pam-Pam!

Asta am mancat dimineata, la pranz si seara. Asta i-a explicat premierul presedintelui (la televizor, pentru ca intre dansii exista numai coabitare, nu si conversatie) ori de cate ori acesta avea indoieli cu privire la eficienta unor masuri.

Una din doua, dar niciuna onorabila

O singura scuza are domnl Ponta: cresterea economica in aceasta perioada este slaba la nivel european. Da, dar asa slaba ca la noi, si mai ales repetata doua trimestre la rand, nu-i nicaieri. Mai exact, afara de noi numai trei tari mai sunt "pe minus": Cipru, Italia si Germania. La toate insa, minusul este cu "zero, virgula" si nicaieri cu unu ca la noi.

Si cel mai grav, in niciuna din aceste tari, primii ministri n-au ascuns adevarul in fata oamenilor, cum a facut domnul Ponta in fata noastra, crezand ca poate piti sub pres secretul lui Polichinelle, cel pe care Eurostar l-a dat la ziar.

Luna trecuta, domnul Ponta se lauda cu rectificarea pozitiva a bugetului. Ma intreb retoric: cum sa faci rectificare pozitiva, cand tara e in recesiune?

Faptul dovedeste ca domul Ponta ori nu stia ca suntem pe minus la cresterea economica si atunci inseamna ca este un incompetent, ori stia si ne-a acuns realitatea si atunci se confirma ca umbla cu cioara vopsita. Tertium non datur, cum ziceau stramosii.

Cel mai probabil, cauzele sunt multe, ele se concretizeaza in aceea ca Victor Ponta, in loc sa guverneze, televizeaza, iar lipsa lui de dialog cu presedintele tarii prejudiciaza intreaga tara.

Conflictul cu presedintele il platim noi toti

Trebuie sa recunoastem ca Traian Basescu, chiar asa incarcat cu pacate cum il stim, este totusi bine informat. As zice chiar mai bine decat premierul. Daca accepta dialogul, afla de la dansul pietrele noastre de moara: "proasta guvernare, reducerea investitiilor cu 22,5% fata de primul semestru din 2013, reducerea investitiilor straine directe cu 10% fata de anul trecut. Lipsa absorbtiei este o alta cauza. In primele sase luni absorbtia a crescut cu doar 3%. Introducerea celor doua taxe, cea pe stalp si cea pe carburanti, au lucrat ca o frana. Romanii sunt mintiti".

Pentru omul de rand insa, cifrele conteaza mai putin. Nici cresterea economica, la care eram primii in Europa dupa varianta Ponta, iar acum suntem ultimii in varianta Europei, nu-l prea intereseaza. Pe el il intereseaza standardul de viata.

Standardul inseamna factura la intretinere, biletul de tramvai si de metrou, plus sacosa cu de-ale gurii. Despre toate acestea insa nu l-am prea auzit vorbind pe premier, care lasa de inteles ca problemele principale ale tarii sunt numai combaterea institutiilor basiste prin mijoacele antenelor felixiste si atat. Ai zice ca mai mult nici nu stie.

Restul a fost pana acum numai cresterea economica pozitiva, cu care ne falim. Cu ce se va mai fali premierul de acum incolo, vom vedea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Victor Ponta recesiune, #Basescu Ponta crestere economica, #economie Romania recesiune , #premier