Victor Ponta - aproximativ premier, sigur presedinte (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 01 Iulie 2014, ora 18:00
6577 citiri
Victor Ponta - aproximativ premier, sigur presedinte (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Inundatiile din sud-vestul Romaniei i-au dat o grija in plus premierului Victor Ponta, obligat sa penduleze in pantofii de nuntas lustruiti intre malul din casele sinistratilor si scena faraonica de la Craiova, unde il astepta partidul pentru a-l boteza in rolul de candidat la presedintie.

Panica provocata de apele dezlantuite in randul ministrilor din jurul lui Ponta s-a putut masura cel mai usor in gafele si perlele scoase de ministrii care au avut nenorocul sa il insoteasca pe premier in zonele calamitate.

Un lucru de inteles, daca intelegem presiunea la care a fost supus atat Guvernul cat si conducerea PSD, fortate ambele sa faca fata cu bine la doua evenimente extrem de importante si care se derulau in paralel - inundatiile si lansarea lui Victor Ponta.

Privite prin prisma presiunii de a face impresie buna in ambele situatii, pentru ca o noua plimbare cu barca prin apa pana la glezne i-ar fi stantat lansarea de la Craiova ca o marca de timbru, putem sa trecem cu vederea "aproximativ cele doua victime" ale lui Oprea si apa ministrului Costoiu, care "la romani aduce noroc".

La cat s-a agitat sa iasa toate bine, il putem ierta pana si pe vicepremierul Liviu Dragnea, care era "foarte incarcat pozitiv", pentru ca a fost cu premierul in cateva comune afectate de inundatii.

Nu scaparile de logica si estetica a limbajului sunt marea problema a Guvernului Ponta. S-a mai intamplat exact la fel si in timpul guvernarii Boc si in scurtul mandat al lui Mihai Razvan Ungureanu.

Marea problema a premierului si guvernului pe care il conduce este ca, intamplator, termenul "aproximativ" reflecta perfect realitatea care domneste in Palatul Victoria. Gabriel Oprea va ramane in analele politicii pentru gratia cu care a descris, in cazul sau evident fara voie, esenta guvernarii PSD sub conducerea lui Victor Ponta. Asa cum aproximative mi s-au parut argumentele pe care premierul n-a fost in stare sa le aduca pentru sustinerea reducerii CAS, la fel de incerte si alunecoase cred ca au fost justificarile pentru toate celelalte masuri pe care Guvernul Ponta le-a luat de cand se afla in functie.

Cand incerca sa impuna cresterea taxei la carburanti, cand inca alegerile prezidentiale erau departe, iar domnul Victor Ponta nu era desemnat oficial candidat la alegeri, atunci bugetul avea nevoie de bani. Cand alegerile s-au apropiat si dadea bine sa anunti reduceri de taxe, acelasi buget s-a umflat brusc si erau bani pentru orice si-ar fi dorit premierul sa acopere.

Aproximativul lui Victor Ponta s-a manifestat plenar si in toata frumusetea lui inca de la proiectul de lege Rosia Montana, cand in calitate de premier il sustinea, dar vota impotriva ca parlamentar.

"Aproximativ" risca sa devina in cazul lui Victor Ponta brandul care reuneste intr-o sinteza totala esenta spiritului unui politician care e gata oricand sa spuna orice oricui pentru a-si atinge scopurile, indiferent de costul imediat la capitolul imagine.

Si totusi. Exista aproape o frumusete in drama faptului ca un premier mereu aproximativ, niciodata hotarat in actiune, fara nicio viziune proprie, fara valori stabile si fara nicio morala - vezi recunoasterea cinica a faptului ca a plagiat - are cele mai mari sanse sa devina presedinte.

De ce? Paradoxal, citandu-l chiar pe autor, "nu va faceti griji, ne descurcam, tara asta se descurca ea." Cum se va descurca, cine se va descurca si cine nu, cum vom evolua si in ce sens, cu ce viteza si in ce ritm - toate acestea sunt lucruri la care ar trebui sa reflecteze cei care se pregatesc sa inscauneze presedinte, in premiera, pe cel mai aproximativ premier din istorie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ponta aproximativ inundatii, #Oprea aproximativ morti , #premier