Victor Ponta, atac dur la Justitie: Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului

Duminica, 07 Iunie 2015, ora 12:00
6037 citiri
Victor Ponta, atac dur la Justitie: Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului
Foto: Ziare.com

Victor Ponta crede ca decizia Justitiei in ce il priveste, de declansare a urmaririi penale, "are ca scop schimbarea guvernului si a majoritatii actuale".

Intr-o conferinta de presa sustinuta sambata, la Palatul Parlamentului, prim ministrul s-a declarat nevinovat de acuzatiile care i se aduc, a informat ca va contesta decizia procurorilor si s-a aratat decis sa nu demisioneze.

"Este un moment dificil pentru mine si personal, si din punct de vedere politic, dar am trecut pentru multe momente de acest gen si voi mai trece, pentru ca am o datorie de responsabilitate in conformitate cu mandatul pe care l-am primit in 2012", a declarat Victor Ponta.

Cu aceasta ocazie, Ponta a lansat si un atac dur la adresa Justitie, afirmand ca acuzarea sa este o reactie la evenimente politice desfasurate recent - cazul Rarinca, votul in Senat din cazul Sova, modificarile propuse pentru Codul Penal, declaratii ale sale - si are ca scop schimbarea guvernului si a majoritatii actuale.

"Ma consider nevinovat de acuzatiile care mi-au fost aduse. Voi merge ori de cate ori voi fi chemat in fata procurorilor, judecatorilor, voi prezenta toate datele care imi sunt cerute si sunt convins ca se va stabili adevarul", insa "tin sa mentionez ca nu am avut ocazia sa fiu audiat de nimeni si cred ca e dreptul constitutional de a fi ascultat cand un om e acuzat de ceva".

"Nu ma consider o victima. Mariana Rarinca e o victima, miile de oameni pusi sa jure cu mana pe biblie sunt victime. Eu sunt un om politic, un luptator si am datoria sa lupt pentru ceea ce cred ca e drept si corect. Am dreptul constitutional de a gandi si de a spune ca evenimentele de vineri, acuzarea pentru presupusele fapte din 2007 - 2008 pentru care s-a deschis un dosar in 2012, are legatura directa cu evenimentele care s-au intamplat recent. Justitia nu inseamna sa reactionezi la evenimentele politice, sa elimini unul dintre liderii politici, ci sa stabilesti adevarul si, daca e cazul, sa tragi la raspundere pe cineva", a afirmat liderul PSD.

In ce priveste demisia sa, Victor Ponta nu o vede oportuna, atat timp cat "acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului actual si a majoritatii actuale. Schimbarea unui guvern se face prin alegeri sau vot in Parlament. Altfel e lovitura de stat".

"Sunt acuzat pentru anumite fapte comise in urma cu sapte, opt ani cand nu aveam nicio pozitie de conducere, iar PSD era in opozitie. Acuzatia a venit in 2009 de la Monica Macovei, am fost cercetat de ANAF, de ANI si de Parchet. Au aratat ca acuzatiile lui Macovei sunt neintemeiate", a argumentat Victor Ponta.

"Demisia ar fi pentru mine si familia mea cel mai simplu lucru", a mai spus Ponta, care a povestit ca "Am avut o discutie cu fiul meu de 12 ani in care a trebuit sa ii explic ca s-ar putea sa ajung in inchisoare din cauza ca sunt prim ministru si am opinii politice diferite de niste oameni".

Premierul i-a acuzat si de manipulare pe reprezentantii Justitiei: "Povestea cu 17 acte de fals este pentru presa. Sunt 17 facturi emise de contabilitate", a explicat Ponta facand analogia cu uciderea unei persoane: daca tragi 17 gloante in cineva, nu inseamna ca l-ai omorat de 17 ori.

In final, Victor Ponta si-a aratat convingerea ca Justitia nu trebuie sa intervina in treburile politice. "E un moment extrem de grav, sunt lideri care sustin ca Parlamentul trebuie eliminat. Schimbarea majoritatii parlamentare si a Guvernului ar reprezenta un precedent ingrozitor. Sper ca Romania sa ramana o democratie in care fiecare putere isi exercita rolul sau".

Prim ministrul s-a aratat si decis ca, "impreuna cu colegii" sai sa contribuie la imbunatatirea sistemului de Justitie, "care nu trebuie sa mai comita abuzuri si sa dea rateuri cand e vorba de viata oamenilor".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Victor Ponta atac justitie, #Ponta urmarit penal, #Ponta demisie , #premier