Victor Ponta, cel mai bun prieten al cianurilor (Opinii)

Sambata, 28 Septembrie 2013, ora 12:29
2575 citiri
Victor Ponta, cel mai bun prieten al cianurilor (Opinii)
Foto: Daily Business

Dupa ce premierul nostru ne-a transmis de la Helsinki stirea ca finlandezii n-au nicio problema privind folosirea cianurilor in exploatarea aurului si, deci, trebuie sa urmam exemplul lor, televiziunile noastre au informat ca pozitia premierului roman este contestata de un europarlamentar finlandez, doamna Satu Hassi, cu explicatia ca declaratiile premierului sunt bazate pe o "totala dezinformare".

Satu Hassi precizeaza ca cianura este utilizata numai in cateva din zecile de mine din Finlanda, iar utilizarea ei nu s-a facut in conditii de siguranta. Deci, nu peste tot cum sustine domnul Ponta si nu fara probleme.

Cel mic il invata pe cel mare

Pe de alta parte, Victor Ponta a afirmat la Antena 3 ca, "in acest moment, Finlanda are 51 de mine operationale. Aurul se exploateaza cu cianuri. Finlanda are cele mai inalte standarde de mediu. Am cerut o asistenta tehnica, pentru a afla standardele de mediu pe care le aplica".

Pe domnul Ponta trebuie sa-l citesti adesea printre randuri. Vorbeste de cianuri, de 51 de mine operationale, dar nu precizeaza cate din ele utilizeaza cianurile respective. O problema esentiala, care ramane in coada de peste.

Tot in coada de peste este si asta cu standardele de mediu, care in mod normal sunt oficiale, publicate si usor de aflat, fara vreo asistenta. Asistenta ar fi utila, daca, prin ea, ni s-ar transmite tehnologia, nu standardele. In orice caz, prefer sa cred ca juristul Ponta e in necunostinta de cauza si nu stie exact ce spune, decat ca stie, dar ne abureste.

Fireste, nu-i putem credita cu cecuri in alb nici pe domnul Ponta, nici pe doamna Hassi. Dar putem observa faptul ca zacamantul de aur din Apuseni este cel mai mare din Europa, in timp ce Finlanda exploateaza cantitati relativ mici din zacaminte imprastiate in mai multe locatii. Ce fel de asistenta tehnica poate oferi un mic producator unuia mare?

Exista si alte tehnologii?

De altfel, marii producatori sunt foarte precauti in problema mediului. Cea mai importanta mina de aur din vestul Europei, cea de la Salsigne, Franta, s-a inchis in 2004 tocmai pentru faptul ca nu a gasit solutie depoluanta.

Exploatarea se facea cu arsenic - alta substanta toxica - si daca cianura ar fi fost o solutie acceptabila, ar fi preferat francezii sa schimbe tehnologia, nu sa inchida mina.

Poate ca mina respectiva, daca ar fi fost de proportiile celor finlandeze, ar mai fi rezistat, dar stiind dimensiunile, francezii au inchis-o. Iar noi, la dimnesiuni si mai mari, o deschidem pe a noastra. Se pare ca ne jucam cu notiunile.

Ca notiunile nu-i sunt clare juristului Ponta, nu incape indoiala. Rezulta din siguranta cu care afirma ca nu exista in lume alta tehnologie de prelucrare a minereului aurifer, decat cea cu cianuri.

Afirmatia este cel putin riscanta. Presa a publicat opinia mult mai rezervata a reprezentantului Academiei Romane: trebuie testate si alte tehnologii, care exista. Dar premierul nostru evita sa comande o expertiza de inalt nivel, trimitand in galerii politicieni, care ies din mina asa cum au intrat.

Solutii numai pentru salvarea imaginii

Fireste ca apare o intrebare elementara: ce-l determina pe premier sa sustina cu atata ardoare exploatarea cu cianuri, dupa ce initial fusese categoric impotriva? Ar fi mai multe explicatii.

Unu. Domnul Ponta a apucat sa faca promisiuni minerilor de la Rosia Montana si nu mai poate sa intoarca stanga-mprejur.

Doi. Premierului ii convine controversa pe plan tehnic cu Crin Antonescu, dupa ce cealalta controversa, pe plan politic, a cam dat chix. Intrucat pe plan tehnic nu se pricepe niciunul, s-ar putea sa castige el partida, ca la zaruri.

Trei. Daca ar mai oscila odata schimband macazul, si-ar festeli rau imaignea in propriul partid, unde opiniile sunt impartite. Insusi presedintele de onoare Ion Iliescu, un alt prieten al cianurilor, sustine cauza oamneilor muncii, ca pe el nu-l costa decat cel mult onoarea.

Patru si nu in ultimul rand: domnul Ponta, in ciuda vitejiei cu care apare la tv, este usor infuentabil. In societate colegii au un rol important, iar acasa sotia are unul decisiv. Doamna Daciana a spus demult veto galeriilor de la Rosia Montana. Iar daca a spus doamna, automat spune si domnul, pentru a nu tulbura armonia in familie. Mai bine o tulbura pe cea a tarii.

Habar n-au minerii de la Rosia Montana ca soarta lor depinde in mare masura de o veche zicala franceza, care s-a confirmat de atatea ori in istorie si poate se mai confirma inca, non stop: cherchez la femme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rosia Montana minerit, #poluare Rosia Montana, #proiect Rosia Montana Ponta , #premier