Victor Ponta confirma ca Romania ar putea trimite o femeie in Comisia Europeana

Sambata, 30 August 2014, ora 17:28
6566 citiri
Victor Ponta confirma ca Romania ar putea trimite o femeie in Comisia Europeana
Foto: B1 TV

Victor Ponta a dat de inteles, sambata, intr-o declaratie de presa sustinuta dupa o vizita la Paris, ca Romania ar putea trimite o femeie in Comisia Europeana.

"Vreau sa lamuresc un lucru pentru toti cei care au vreo nelamurire in acest sens. Conform tratatelor si regulamentelor europene, Romania are un singur drept, de a nominaliza o persoana pentru functia de comisar european", a spus Victor Ponta.

Acesta a tinut sa mentioneze ca, desi nominalizarea din partea Romaniei a fost facuta, decizia finala privind portofoliul si persoana ii apartine lui Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

In plus, a tinut el sa clarifice, "am avut o singura discutie cu Traian Basescu si presedintele celor doua camere, cu mult timp in urma, legat de Dacian Ciolos".

"Nu m-am consultat (cu Traian Basescu - n. red.) cu privire la nicio nominalizare", a mai spus premierul, din simplul motiv ca presedintele "n-are atributii in acest sens".

Victor Ponta a mai afirmat ca pastrarea portofoliului, in cazul lui Ciolos, este "foarte putin probabila", fapt pe care i l-a confirmat chiar presedintele Comisiei.

Comisarul european din partea Romaniei a fost deja ales

O decizie cu privire la numele comisarului roman a fost deja luata, a mai spus seful Executivului, precizand ca o cunoaste, dar ca este dreptul lui Jean-Claude Juncker sa o anunte in fata intregii Europe, saptamana viitoare.

In ceea ce priveste audierea in Parlament de care a pomenit Traian Basescu, sambata dimineata, cand a declarat public ca a aflat de o a doua nominalizare pentru functia de comisar european de la Bruxelles, Victor Ponta a afirmat: "Traian Basescu stie ca nu puteam cere audierea. Ar fi fost cel putin nepotrivit, din moment ce nu a fost desemnat".

"E ca si cum ai pune carul inaintea boilor", a explicat el.

"Nu pot sa cer sa fie audiata o persoana care sa riste sa nu fie desemnata de Juncker", a explicat Victor Ponta.

Abia dupa ce Jean-Claude Juncker va anunta public cine a fost desemnat, acea persoana va trece prin toate procedurile, inclusiv audierea la care se referea Traian Basescu. "Din acel moment, voi proceda conform legii romanesti", a spus Ponta.

Basescu acuza Guvernul: Am aflat de la Bruxelles ca avem doua nominalizari pentru functia de comisar european

Desi nu a dorit astfel sa confirme daca a fost nominalizata Corina Cretu, Ponta a spus insa ca Romania are interesul de a propune o femeie pentru functia de comisar european, pentru ca "trebuie sa se respecte principiul balantei".

Corina Cretu, a doua nominalizare a Romaniei pentru functia de comisar european - surse

Premierul a precizat ca, pentru desemnarea unei femei din partea tarii noastre, Romania va primi un portofoliu mai important.

"Categoric este o femeie", a spus el despre cea de-a doua nominalizare a Romaniei la Comisia Europeana.

El a precizat insa ca nu ar fi dat aceste detalii, daca presedintele Traian Basescu "nu s-ar fi trezit vorbind astazi". Totusi, a precizat el, "prima optiune este Agricultura, pentru Ciolos".

"Important este ca saptamana viitoare Romania sa aiba un comisar cu portofoliu important. Bataliile si interesele interne sunt mai putin importante", a conchis premierul.

Victor Ponta a tinut sa remarce si faptul ca multe dintre pozitiile lui Traian Basescu sunt personale. "Basescu si azi si la consiliile anterioare participa fara a informa pe nimeni, cel putin din cate stiu eu. Nu se stie ce vorbeste acolo si in numele cui".

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, la plecarea la Reuniunea Extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles, ca Guvernul a trimis doua propuneri de comisar european fara ca Parlamentul sa-i audieze pe candidati.

Mai mult, presedintele a declarat ca a aflat de cele doua nominalizari de la Bruxelles si a acuzat Guvernul ca incalca legislatia interna, pentru ca cele doua persoane propuse pentru functia de comisar european nu au fost audiate in Parlament.

Anterior declaratiei sale, EurActiv scria ca Romania are o a doua nominalizare la functia de comisar european, numind-o pe Corina Cretu si notand ca o astfel de nominalizare i-ar fi pe plac lui Jean-Claude Juncker, din moment ce prea putine femei sunt propuse in functia de comisari europeni.

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Victor Ponta comisar european, #Victor Ponta Corina Cretu, #Romania comisar european , #premier