Victor Ponta, despre autonomia maghiarilor: Categoric poate si trebuie sa existe (Video)

Sambata, 09 Martie 2013, ora 11:52
8088 citiri
Victor Ponta, despre autonomia maghiarilor: Categoric poate si trebuie sa existe (Video)
Foto: Arhiva

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat ca autonomia maghiarilor "categoric" poate si trebuie sa existe si a explicat care sunt putinele lucruri pe care le are in comun cu omologul sau maghiar, Viktor Orban, precum si cele "multe alte lucruri" pe care cei doi nu le au in comun.

Premierul roman a acordat un interviu pentru postul maghiar de televiziune ATV, joi, care a fost difuzat vineri seara, fiind preluat de Adevarul.

Fiind intrebat daca autonomia ar putea exista intr-o tara care, prin definitie, se declara stat national, Victor Ponta a raspuns: "Categoric, da", aratand si in ce mod acest lucru se poate intampla.

"Poate si trebuie sa existe. Iar proiectul Guvernului cu care am castigat alegerile include o mult mai mare descentralizare. De la Guvernul central catre regiuni, catre autoritati locale. Cultural, administrativ, economic. Foarte multe din atributiile Guvernului central eu cred ca vor fi mai bine exercitate pe plan regional si pe plan local.

(...) Conform votului democratic al comunitatii maghiare din Romania, acestia sunt reprezentati legal de UDMR. Respect UDMR si colaborez cu UDMR ca si cu reprezentantul politic al maghiarilor. Ei, in ultimii 20 de ani, au obtinut foarte multe drepturi si foarte multe lucruri pentru comunitatea maghiara si le vor obtine si in continuare, prin dialog, perseverenta si fara extremism.

(...) Cred ca trebuie toti sa aiba aceleasi drepturi si pana la urma sa beneficieze in mod egal de Guvernul pe care il conduc. (...) Am invatat deja ca si in Romania, si in Ungaria, si in alte tari, populismul si extremismul aduc voturi, dar acele voturi se platesc foarte scump dupa aceea, cand esti la guvernare. Asa ca prefer centrul, nu extremele", a declarat prim-minsitrul.

Ce lucruri are in comun cu premierul maghiar de dreapta Viktor Orban: numele si majoritatea parlamentara

Raspunzand unei comparatii cu omologul sau maghiar, Viktor Orban, care la randul sau a castigat alegerile parlamentare cu doua treimi din voturile exprimate, Victor Ponta a spus ca are doar doua lucruri in comun cu acesta.

"Avem in comun numele de Victor si majoritatea din Parlament. Avem multe alte lucruri insa care nu sunt in comun. Pornind de la faptul ca apartinem unor familii politice europene diferite. Dar prefer sa nu ma uit, sa dau sfaturi ce trebuie de facut in Ungaria. Am foarte lucruri mai intai de facut in Romania, inainte sa le dau sfaturi altora", a explicat premierul roman.

Ponta, vizita la Budapesta, sambata, la invitatia socialistilor maghiari

Seful Executivului va fi prezent, sambata, la Budapesta, la invitatia liderului socialistilor din Ungaria, Mesterhazy Attila.

"Am fost foarte onorat si bucuros de invitatia socialistilor maghiari, Mesterhazy Attila este un prieten al meu si un om din aceeasi generatie, ca si Serghei Stanisev, liderul din Bulgaria, si cred ca impreuna trebuie sa dam un mesaj nu de cofruntare, ci de dialog si de obiective comune.

Cred ca e democratic sa fie manifestatii si impotriva, nu doar pentru, dar acesta e un semn bun pentru Romania, un semn ca in Romania dorinta de dialog este mai importanta decat extremismul. Prim-ministrul Viktor Orban a venit de multe ori in Romania, la Bucuresti sau la Balvanyos, si niciodata nimeni nu a protestat fata de prezenta sa. Si nimeni nu va protesta nici in viitor, cand va veni in Romania (...) Niciodata, nici in trecut, nici in viitor un prim-ministru maghiar nu va fi primit cu proteste in Romania. Sper ca urmatorul prim-ministru roman care va merge la Budapesta va fi primit la fel. Nu eu, sambata, dar viitorul", a spus prim-ministrul Victor Ponta.

Pe 16 ianuarie, masina in care se afla Mesterhazy Attila, liderul MSZP - Partidul Socialist Ungar - a fost blocata la intrarea intr-o cladire din Cluj-Napoca. Cele cateva zeci de protestatari l-au injurat si i-au transmis lui Mesterhazy, in varsta de 39 de ani, sa plece cat mai repede din Transilvania, nemultumiti de campania Partidului Socialist din Ungaria de a vota 'Nu' la referendumul pentru acordarea dublei cetatenii, din anul 2004.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Victor Ponta autonomie maghiari, #Victor Ponta asemanari Viktor Orban, #Victor Ponta vizita Budapesta, #Ponta declaratii Orban maghiari , #premier