Victor Ponta e cea mai mica problema (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 12:58
13565 citiri
Victor Ponta e cea mai mica problema (Opinii)

Traian Basescu spune ca Victor Ponta a ajuns un bolovan de piciorul Romaniei, complet decredibilizat in plan extern, si ar trebui sa demisioneze din functia de premier. Nu pot decat sa-i dau dreptate.

Ca in plan extern Victor Ponta nu mai poate fi un partener credibil de discutie, o confirma si declaratia de acum doua saptamani acordata pentru Ziare.com de seful Comisiei de politica externa a Bundestagului, Guther Krichbaum:" (Ceea ce s-a intamplat la sectiile de vot din strainatate - n.red.) a fost un act de sabotaj din partea guvernului socialist care stia ca romanii din strainatate il prefera pe Klaus Iohannis. Ceea ce s-a confirmat nu numai in Germania, ci si in alte tari unde Klaus Iohannis a obtinut in jur de 90% din voturi. Guvernul stia si acest lucru si a vrut sa-l evite. (...) Dl Ponta nu mai este calificat sa aiba vreo responsabilitate de stat. Trebuie sa sufere consecintele."

Conditiile extrem de restrictive impuse de FMI in chestiunea deficitului par si ele sa arate o mare neincredere in Guvernul Ponta si in premier.

Dar in acelasi timp presedintele spune ca Victor Ponta ar trebui sa isi asume, ca presedinte PSD, formarea unui nou guvern, din care, intelegem, PSD ar urma sa faca parte, un guvern, intelegem, sustinut pe actuala majoritate. Bazaconii de tipul celor avasante de Robert Negoita cu marele guvern de uniune nationala care sa absoarba tot spectrul politic, lasand puterea practic fara opozitie, refuz sa iau in calcul.

Ei bine, eu cred ca doar plecarea lui Victor Ponta nu rezolva problema, pentru ca nu doar Victor Ponta e problema. Daca vreti, el o personalizeaza, ii da un nume.

Marile probleme sunt PSD si aceasta majoritate.

PSD este un partid profund tarat. Si nu o spun asta eu, o spun Marian Vanghelie, Mircea Geoana si Liviu Dragnea, care vorbesc despre fratii mafiote interne si relateaza fapte extrem de grave, inclusiv de coruptie. O spune DNA care reteaza cap dupa cap de baron.

Pana cand nu va trece printr-un proces de asanare profunda, care poate implica si o ruptura la o adica, nu vad cum ar putea PSD sa asigure un alt fel de guvernare decat pana acum. Da, este adevarat ca procurorii anticoruptie isi fac treaba in ritm de buldozer, insa doar 90 de magistrati nu pot sa ii ia pe toti deodata si cei care nu sunt luati nu stau degeaba.

Apoi, schimbarea presedintelui PSD nu cred ca are cum sa rezolve problema, pentru ca ea este una structurala. Acensiunea fulminanta a baronilor locali, favorizata de modul de alegere a presedintilor de CJ, a avut drept consecinta feudalizarea partidului si mutarea puterii reale de la centru in teritoriu.

La felul in care functioneaza PSD in mod real, niciun presedinte nu mai are cum sa controleze partidul si nu are cum sa nu fie prizonierul uneia dintre taberele de baroni. Forta financiara de acolo vine, masinaria electorala de acolo e dirijata. Disparitia votului de lista a facut si parlamentarii cu mult mai dependenti de baronul din colegiul lui decat de presedintele partidului.

Lasat in forma actuala la putere, ce fel de politica poate face PSD si in economie, si pentru justitie? Dupa parerea mea, baronii nu se vor preda niciodata, ci vor lupta din rasputeri pentru supravietuirea lor si a sistemului pe care-l controleaza.

Majoritatea actuala, asa cum arata ea este foarte periculoasa la randul ei si cred cu tarie ca trebuie sparta. Uitati-va bine ce se ascunde dincolo de niste aparente impuse de votul din 16 noiembrie!

Avem in Parlament un nou proiect al legii amnistiei si gratierii. Este exact ceea ce recomanda si Adrian Nastase cand il sfatuia pe Victor Ponta sa decida respingerea proiectului anterior: oricand poate aparea altul.

Uitati-va la proiectul de modificare a legii ANI, elaborat de un grup de clienti ai agentiei de integritate, toti din actuala majoritate!

Uitati-va la ridicarile de imunitati! Nu merg ca unse. Mai lipeste un cvorum, mai scapa cate unul, ca dl Teodorescu. In zidul antijustitie au aparut niste brese, dar el nu a cazut cu totul si oricand se poate dovedi la fel de solid ca pana acum.

Cu aceasta majoritate activa, chiar daca Victor Ponta pleaca, trebuie sa stai in permanenta cu mana pe portofel chiar si cand ti se pare ca este complet domesticita.

Imi veti spune ca noul PNL nu e cu mult mai breaz. Curat cu siguranta nu e. Dar cel putin partea democrat liberala nu s-a dedat niciodata la atacuri impotriva justitiei, a anticoruptiei, a statului de drept.

Da, este adevarat ca nu se poate face o noua majoritate fara elemente din actuala majoritate. Dar una este sa ai blocul antijustitie unit si la putere si alta e sa-l spargi si sa folosesti unele componente pana la viitoarele alegeri, ca vor fi anticipate sau la termen.

Deci simpla plecare a lui Victor Ponta, dar ramanerea intacta a majoritatii PSD-PLR-UNP- PC nu m-ar incalzi cu nimic. Ar fi un machiaj nou peste aceeasi fata hada.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Victor Ponta guvern PSD, #lege amnistie si gratiere, #modificare lege ANI, #PSD baroni , #premier