Victor Ponta, fata in fata cu guvernarea (Opinii)

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 20:52
3738 citiri
Victor Ponta, fata in fata cu guvernarea (Opinii)
Foto: Daylife

In ultima vreme am asistat la o serie de derapaje ale domnului Ponta. S-a scris despre ele, nu doresc sa reiau afirmatiile scapate, ci mai degraba cred ca pot sa ii gasesc o scuza.

Din afara terenului de joc este usor sa faci observatii inteligente, dar pe teren situatia este mult mai greu de controlat.

Chiar si sfintii fugeau de functii si marirea publica pentru ca ispitele la care se expun persoanele publice sunt mult mai mari decat cele pe care le intalnim in mod obisnuit.

Promovarea prematura - provocare majora

Promovarea prea devreme a unor tineri, ocuparea de catre acestia a unor functii inalte inainte de a se fi copt ca oameni le poate afecta major chiar si caracterul, fara ca ei sa fie prea vinovati.

Un sentiment de superioritate dat de avansul rapid fata de colegii de generatie poate duce la formarea convingerii ca acesta este un fel de ales, un salvator providential, cum numai unul la nu stiu cata vreme se naste.

De pe acest piedestal al inaltei chemari, oamenii incep sa se vada tot mai mici si mai insignifianti, poate doar cu exceptii temporare pentru unii apropiati. Cand sunt ridicate sansele de a ajunge pe fotolii mult ravnite de altii, cand posibilitatile de exercitare a unei mari puteri sunt pe cale de a deveni realitate, cand soarta pare sa aduca "providentialilor" momentul exprimarii, lucrurile incep sa se vada altfel, valul maririi inunda usor fiinta si o poarta ca pe o coaja de nuca, fara ca aceasta sa observe.

Victor Ponta: Accept mandatul de premier si incerc sa il duc la indeplinire

Revelarea a ceea ce ascundem in noi, umbra, se realizeaza aproape la fel de usor cand omul este pe val ca in momentele de nervi, deoarece autocenzura slabeste. Lungimea vectorilor de distanta rezultati din evaluarea valorica, ce despart fiinta ridicata de val si muritorii de rand, se arata in toata splendoarea.

Dupa cum un om ii caracterizeaza pe altii, ne putem da seama de pozitia pe care el si-o rezerva siesi.

Imaturitatea din politica

In spiritualitatea crestina se dau multe exemple de astfel de caderi ce se intampla adesea cu cei care ajung in "lumina reflectoarelor", tocmai pentru a invita aspirantii la o viata autentica, sa isi pastreze modestia si decenta. Ispitele sunt insa atat de puternice incat de multe ori aceste relatari nu se sfarsesc cu acel final fericit cu care ne-au obisnuit filmele.

Ponta anunta lista ministrilor din Guvern pe 1 mai: Nu sunt premierul lui Basescu!

Cam la fel se petrec lucrurile si in politica. La noi cel putin, guvernele au rezistat doar un ciclu electoral. Opozitia ne-a aratat si la propriu si la figurat ca a nu avea grijile guvernarii este ca o vacanta. Gestionarea treburilor publice a fost lasata pe spatele Puterii, ca sa-si rupa cat mai repede gatul.

Daca nu ar fi platiti sa munceasca din banii cetatenilor, nu ar fi nici o problema. Dar ar fi mult mai intelept si mai responsabil din partea ei, sa isi asume si sa exerseze guvernarea ca si cum ar fi la putere.

Daca in toata perioada cat a stat pe banca Opozitiei, aceasta nu s-ar fi ocupat obsesiv decat de acapararea puterii, nu erau scosi afara de la demonstratiile din iarna trecuta.

In Opozitie poti sta fara riscuri majore, la guvernare incompetenta costa mult. Lipsa de inspiratie a politicienilor care pun pe primul plan satisfacerea intereselor de grup si a sustinatorilor in detrimentul accentului pe calitate guvernarii provoaca acea puternica scadere a increderii si a voturilor primite.

Capitalizarea competentei

Contributia reala a oamenilor de afaceri in castigarea alegerilor prin sustinerea campaniilor electorale este mult mai redusa decat pare, de aceea politicienii ar trebui sa stie a capitaliza cu gandul la electoratul adevarat, pentru care nu conteaza prea mult campaniile.

Era o moda a guvernului din umbra care nu si-a prea aratat eficienta din cauza faptului ca ministrii din umbra, ce monitorizau Puterea, nu isi faceau treaba. Dar forta acestui exercitiu s-ar demonstra rapid in situatii de genul celor pe care le traim in aceste zile.

Mai mult decat faptul ca Opozitia ar fi gata sa preia puterea a doua zi, ar conta imaginea construita in ochii electoratului. In ciuda aparentelor, el nu are o memorie scurta si este de buna credinta, adica urmareste atent partile.

Lista ministrilor din Guvernul Ponta - vezi toate numele vehiculate

Electoratului ii va fi mult mai usor sa aleaga acel guvern cu ministrii care se dovedesc constant mai buni in initiative sau propuneri in interventiile publice si un istoric pastrat online. Prezenta constanta pe scena publica cu solutii pertinente privind modul in care ar trebui guvernata tara ar asigura o capitalizare importanta, de neclintit in campania electorala.

Riscul guvernarii

O persoana publica cu rol de decizie nu va putea multumi niciodata pe toata lumea, aproape toti oamenii vor de la altii mai mult decat vor de la ei insisi. Acest lucru se intampla in virtutea unei nevoi de calitate umana, gestionata diferit. Cel ce orienteaza exigentele de calitate asupra siesi va fi mai ingaduitor cu ceilalti pentru ca isi da seama ca nu este usor sa sporesti calitatea personala.

Cine este neglijent cu calitatea proprie va avea exigente mari de la altii, deoarece crede gresit ca este un lucru usor sa fii un om competent si de caracter. Aceasta face ca ochiul cetateanului sa fie foarte atent ca sa nu scape nimic la cei de care depinde.

Mult mai usor se retin in memoria oamenilor actele neinspirate si lipsa de pricepere decat se capitalizeaza competentele.

In Opozitie USL nu a capitalizat prea multa incredere, dar nici nu a pierdut. Se bazeaza pe respingerea fata de actuala Putere si pare a avea un avantaj relativ fragil, pe care acum il risca inainte de alegeri prin expunerea de la guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ponta guvernare Parlament, #Ponta premier Romania, #Guvern USL risc electoral , #premier