Victor Ponta in Wall Street Journal: Progresistii pot conduce Europa eficient

Marti, 29 Mai 2012, ora 13:56
3117 citiri
Victor Ponta in Wall Street Journal: Progresistii pot conduce Europa eficient
Foto: Daylife

Dezbatarea crestere versus austeritate este una falsa, iar economistii de astazi ignora corectitudinea si solidaritatea, este de parere premierul Victor Ponta.

Potrivit spuselor sale, intr-un comentariu publicat pe Wall Street Journal, prim-ministrul precizeaza ca europenii sunt din ce in ce mai sceptici in privinta capacitatii de a face bine a guvernelor sau a faptului ca vor exista si zile mai bune in viitor.

"Recenta victorie a lui Francois Hollande in Franta a ridicat speranta ca este posibila o atitudine mai progresista. Astazi, provocarea pe care o intampina progresistii este restaurarea increderii in guvern si sa prezinte un plan realist la plan national si plan european", a spus Ponta.

Acest lucru se poate realiza, in primul rand, prin reforma si modernizare. Astfel, premierul este de parere ca nu se poate restaura increderea in guvern daca statul in sine nu devine eficient si transparent in relatia cu cetatenii.

"Ineficientele birocratice, abuzurile de putere si insusirea ilegala a fondurilor publice trebuie sa ia sfarsit. In Romania, am jurat sa cream un serviciu public modern: bine educat, bine rasplatit si, mai ales, depolitizat", a scris Ponta.

Totodata, Europa trebuie sa inceapa un proces de reinnoire democratica, prin inlaturarea abuzurilor legislative si a privilegiilor parlamentare inutile. In acelasi timp, insa, trebuie sa ne asiguram ca parlamentele raman in centrul democratiilor europene.

In al doilea rand, abordarea economica trebuie sa depaseasca faza din prezent, a unei dezbateri despre crestere versus austeritate, mai spune seful Guvernului de la Bucuresti.

"Toti politicienii rationali favorizeaza cresterea, asa cum toti favorizeaza si finantele publice sanatoase. Ambele pot fi indeplinite daca rationalizam cheltuielile, investim resursele disponibile in mod inteligent si reducem evaziunea fiscala. Ca progresisti, totusi, nu trebuie sa avem o abordare economica simpla. Trebuie sa fim ghidati de un simt al corectitudinii si solidaritatii, la care putem ajunge prin prudenta si predictibilitate economica", a explicat premierul.

Ponta mentioneaza cateva dintre masurile promise de USL pentru reechilibrarea bugetului, dar si pentru "repararea daunelor cauzate de taxarea pensionarilor, de catre guvernul anterior". "Istoria judeca societatile dupa cum isi trateaza tinerii, batranii si bolnavii. Nu trebuie sa dezamagim", a opinat Ponta.

El precizeaza ca europenii sunt pregatiti sa faca sacrificii, dar nu sa se lase sacrificati, prin urmare este nevoie de solutii juste la crize, in care cei care beneficiaza cel mai mult sa si plateasca, adaugand ca a promis sa lupte fata de evaziunea fiscala si coruptia la cel mai inalt nivel.

Premierul este de parere ca, in Europa, trebuie scazuta presiunea fisala asupra fortei de munca si trebuie majorata capacitatea de a absorbi fondurile europene.

In cele din urma, progresistii trebuie sa imbratiseze internationalismul. "Cele mai multe probleme de azi sunt regionale si globale, nu doar interne", a explicat Ponta. "Pentru a gestiona mai bine fluxul migratiei, trebuie sa continuam si sa intarim acordul Schengen. Pentru a respecta obligatiile privind securitatea, europenii trebuie sa fie parteneri activi in NATO", a adaugat el.

In domeniul economic, progresistii europeni trebuie sa colaboreze in vederea echilibrarii pactului fiscal cu masuri vizand crearea locurilor de munca si investitiile. "Acest lucru inseamna crearea proiectului de bonduri europene pentru a stimula investitiile private in infrastructura pan-europeana, imbunatatirea capitalului disponibil al Bancii Europene de Investitii si concentrarea pe investitiile din fonduri structurale in industriile de viitor", a opinat Ponta.

Premierul Romaniei crede ca "pendulul politic" a inceput sa se incline in favoarea progresistilor. "Cu incredere in noua noastra agenda, progresistii trebuie sa arate acum nu numai ca sunt pregatiti si doresc sa guverneze eficient, dar si ca pot transforma Europa, readuce speranta in viitor si sa furnizeze mai multe oportunitati pentru toti", a conchis seful Guvernului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Victor Ponta progresisti Europa, #dezbatere economica Victor Ponta, #plan economie Victor Ponta , #premier