Victor Ponta n-a primit un CEC in alb (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 21:45
17310 citiri
Victor Ponta n-a primit un CEC in alb (Opinii)
Foto: Facebook/Victor Ponta

Probabil ca aceia care se asteptau ca Victoria Nuland sa vina la Bucuresti cu palosul scos din teaca si cu el sa-i reteze capul lui Victor Ponta pe scarile Palatului Victoria sunt dezamagiti.

Asistentul secretarului de Stat american a avut un mesaj ponderat care a pus accentul pe buna colaborare intre presedinte si premier, in conditiile continuarii progreselor in lupta impotriva coruptiei, chestiune de securitate nationala, deoarece "coruptia ofera parghii pentru patrunderea unor influente straine rauvoitoare in tara voastra. Daca cineva este murdar sau banii sunt murdari, pot fi corupti sa faca jocurile altora. Am avut o discutie foarte buna despre faptul ca nu este vorba doar despre democratie, nu numai despre prosperitate oricat de importante ar fi aceste lucruri, dar in acest moment si despre securitate".

In interviul pentru Mediafax, Victoria Nuland a aratat ca "acesta nu este un mesaj nou din partea SUA si cred intr-un angajament real din partea presedintelui, cred ca premierul este mandru de unele masuri pe care le-a demarat si cred ca cei doi s-au angajat sa colaboreze bine impreuna.

Este un nou inceput, un nou inceput politic pentru Romania. Ceea ce avem nevoie sa vedem acum este sustenabilitatea acestui impuls pozitiv si trebuie sa vedem progrese reale pentru cetatenii Romaniei, pentru ca e clar ca asta au cerut oamenii cand s-au prezentat la urne".

Poate parea, nu-i asa, un CEC in alb pentru Victor Ponta care, in noua sa pozitie ghiocel, ar fi reusit sa castige increderea Washington-ului. Eu nu cred ca este asa.

Care este principalul interes al americanilor in zona si aspectul de care raspunde direct dna Nuland? Ucraina. In plus, chestiunea terorista devine si mai presanta.

Deci, in privinta Romaniei, SUA au nevoie de o tara stabila politic la granita cu estul tulburat si pe teritoriul careia mai are si amplasat scutul antiracheta. Dar nu stabilitate in orice conditii, ci in limitele foarte clare. Principala este anticoruptia. Dar nu si singura.

Victoria Nuland a cerut un mediu de afaceri predictibil si sigur, a cerut limitarea ordonantelor de urgenta si "imbunatatirea culturii politice".

In plus, nu este, cred, un secret pentru nimeni ca americanii sustin adoptarea pachetului de legi pentru securitatea nationala, adica cele doua "Big Brother" si a cartelelor prepay. Indiferent cat sunt ele de contestate intr-o societate care inca pastreaza traumele Securitatii ceausiste, aceste legi reprezinta din punctul de vedere al americanilor instrumente de lupta impotriva terorismului si a coruptiei, iar in viziunea americana absenta lor echivaleaza cu o vulnerabilitate pentru capacitatea de actiune a autoritatilor din Romania in aceste zone de maxima importanta.

Pentru ca aceste legi sa treaca e nevoie de stabilitate, consens si, nu-i asa, colaborare intre presedinte si premier.

Dar dincolo de aceste obiective punctuale, nu cred ca Washington-ul a cazut brusc in admiratia lui Victor Ponta. Dupa cum nu cred ca este de ignorat faptul ca dna Nuland s-a intalnit si cu Mircea Geoana, cel care vesteste insistent caderea Guvernului Ponta.

Dl Geoana sustine ca i-ar fi spus dnei Nuland ca "Romania are nevoie de un nou inceput si, de aceea, pe langa un nou presedinte, este nevoie si de o noua majoritate guvernamentala care sa propuna si sa implementeze un nou proiect national".

Dna Nuland nu avea cum sa vina la Bucuresti cu palosul scos, dar conditiile impuse si in privinta anticoruptiei, si in privinta actului de guvernare, si in privinta reformarii clasei politice reprezinta un palos deasupra capului lui Victor Ponta.

Si, personal, nu cred ca domnia sa este apt sa le respecte, si din cauza presiunii pe care baronii o pun pe el si din cauza faptului ca, in opinia mea, si-a dovedit repetat si indubitabil incompetenta.

Deci nu cred ca impreuna cu dl Valcov de la Slatina are cum sa genereze masuri cu adevarat incurajatoare pentru mediul de afaceri.

Asadar, in locul unui CEC in alb, eu vad doar ca dl Ponta mai are timp de-o rasuflare pana cand schimbarea domniei sale se va putea face fara instabilitate, timp in care anticoruptia trebuie sa continue fara gres, iar pachetul de legi privind securitatea nationala sa intre in vigoare. Cat de repede, depinde de clasa politica de la Bucuresti.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Victor Ponta Victoria Nuland, #Ponta anticoruptie, #colaborare Ponta Iohannis , #premier