Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta, pe Calea Victoriei spre o cazarma

Miercuri, 16 Aprilie 2014, ora 11:04
5367 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Victor Ponta, pe Calea Victoriei spre o cazarma

Vad cum premierul Romaniei mai face un gest care-l pune intr-o situatie dificila atat cu propriul partid, cat si cu opinia publica. Fuga din Piata Victoriei nu va fi perceputa niciodata ca un act eroic. In opinia mea, deja produce daune de imagine si ii subrezeste pozitia.

Cred ca Victor Ponta, de multe ori, da dovada de imaturitate. Faptul ca decide sa se ascunda intr-o unitate militara pare ca ar confirma suspiciunile de aranjamente in timpul serviciului sau. Relatia cu presedintele Consiliului Judetean Mehedinti a devenit dubioasa abia acum, dupa anuntarea acestei mutari la fel de dubioase.

Mai e si o problema de simbolistica. Palatul Victoria este un pilon al democratiei romanesti, democratie care va implini in decembrie 25 de ani. Niciun prim-ministru de dupa 1989, anul prabusirii lui Nicolae Ceausescu, nu si-a permis sa fuga din actualul sediu al Guvernului. E ca si cum seful Executivului s-ar fi detasat formal de regulile nescrise ale sistemului democratic.

Ma intreb ce-ar fi zis Victor Ponta daca anunta Traian Basescu ca pleaca de la Cotroceni.

Mesajul pe care-l transmite seful Guvernului, zic eu, aduce mult cu cel al unui copil rasfatat, ceva de genul "imi iau jucariile si plec". Dar extraordinar in aceasta decizie e confimarea indirecta a faptului ca din biroul premierului se facea trafic de influenta.

E greu de spus daca un astfel de gest va avea o influenta asupra alegatorilor, dar cred ca va avea sigur o influenta in interiorul propriului partid. Puterea unui lider se bazeaza mult si pe simbolistica, iar un prim-ministru care se strecoara in fiecare dimineata intr-o unitate militara, departe de oameni, insingurat si baricadat se va izola si de propriul partid.

Pentru mine, punandu-se intr-o pozitie defensiva, lui Ponta ii va fi si mai greu sa duca la capat misiunea data de PSD, aceea de a ajunge presedintele Romaniei, un proiect politic de care se pare nu poate sa scape, desi cred isi doreste asta din tot sufletul.

In aceste zile se mai intampla ceva. Mediul politic s-a modificat in defavoarea lui Victor Ponta. Acesta din urma trebuie sa faca fata atat atacurilor venite de la Traian Basescu, cat si celor din partea lui Crin Antonescu. Vrem, nu vrem, acestea sunt cele mai puternice voci ale momentului.

Chiar daca seful liberalilor a pierdut din amplitudine de cand nu mai e adorat de Antena 3, reactiile lui sunt auzite. Pana acum, Basescu era singur. A venit vremea ca Victor Ponta sa fie singur.

Crin Antonescu a folosit deja la maximum fisura din scutul lui Ponta si l-a atacat dur pe tema plecarii din Palatul Victoria.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...