Victor Ponta: Sedinta de la CSM, o mascarada. Basescu se critica singur

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 14:09
4882 citiri
Victor Ponta: Sedinta de la CSM, o mascarada. Basescu se critica singur

Prim-ministrul Victor Ponta apreciaza ca sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, de vineri, a fost "o mascarada", dar si ca presedintele Traian Basescu critica o decizie din 2005, cand Guvernul si-a angajat raspunderea ca ministerul Justitiei sa propuna presedintelui procurorii sefi.

Premierul a fost intrebat, sambata, la Digi 24, cum comenteaza faptul ca CSM va fi condus pentru prima oara de un procuror.

Haineala, noua sefa a CSM - Consiliul, condus in premiera de un procuror (Video)

"Tocmai ca sunt fost procuror ar trebui sa ma bucur, dar nu ma bucur. Pentru ca eu am fost crescut in toti anii de procuror cu faptul ca suntem magistrati, dar ca pana la urma, in orice sistem de justitie, procurorul este cel care acuza, decizia apartine intotdeauna judecatorului.

Ceea ce eu ieri (vineri - n. red.) am vazut ca s-a intamplat la CSM, (...) a fost o mascarada si nu a facut altceva decat sa scada si mai mult increderea, care astazi este dezastruoasa, a opiniei publice vizavi de ceea ce inseamna conducerea Justitiei", a explicat premierul.

Acesta a amintit si situatia din luna august, cand nu exista cvorum la CSM pentru a se putea lua act de demisia Monei Pivniceru.

"(...) Insa cand imi amintesc ca in vara eu am pierdut doua zile din functia de prim-ministru, pentru ca nu se facea cvorum la CSM, nu veneau oamenii din concediu sa ia act de demisia doamnei Pivniceru... Va dati seama ce crede un om care zice 'Domne, astia nici nu vin la serviciu, sau cand vin la serviciu, se cearta intre ei'. Asa incat imaginea a fost deplorabila si imi pare foarte rau ca se intampla lucrul asta.

In Justitia din Romania nu s-a facut nicio reforma. Singurul lucru care s-a facut a fost o chestiune la varf, procurori generali, CSM, imagine, batalie politica, cine e cu domnul Basescu, cine e contra...", a mai spus Victor Ponta.

Scandal la CSM: Judecatorii au cerut anularea alegerilor - refuzati cu 11 voturi la 7

Alegeri cu scandal la CSM: Asociatia Magistratilor contesta rezultatul

Presedintele PSD a amintit faptul ca, in 2005, presedintele Traian Basescu, ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, dar si Guvernul si-au angajat raspunderea ca ministrul Justitiei sa propuna procurorii sefi. In acest context, afirma seful Executivului, presedintele Basescu "se critica" singur.

"Cred ca domnul presedinte Basescu e un om ambitios si vrea sa-si bata propriile recorduri de inconsecventa. Va reamintesc ca, in 2004, legile Justitiei cu care am inchis capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne - prevedeau exact ce spune domnul Basescu acum, si anume ca CSM numeste procurori sefi. In 2005, domnul Traian Basescu si doamna Monica Macovei, guvernantii si-au angajat raspunderea pentru ca acele reguli sa se schimbe si ministrul Justitiei sa propuna presedintelui procurorii sefi. Nu pot decat sa ma amuz ingrozitor si sa constat ca, in 2013, presedintele isi da seama cat de tare a gresit in 2005. Este de o ironie si de un ridicol, incat nu pot decat sa ma amuz", a declarat Victor Ponta.

Prim-ministrul a subliniat ca, din punctul sau de vedere, va fi respectat acordul incheiat intre presedinte si premier, insa nu stie ce va face presedintele.

"Mi se pare ca un punct tocmai asta spune: o procedura transparenta prin care ministrul propune, CSM avizeaza si presedintele numeste. Daca s-a razgandit presedintele, ce facem, razgandim si legea? (...) Din punctul meu de vedere, e o mare ironie a istoriei sa-l auzi pe presedintele Basescu criticandu-l pe presedintele Basescu din 2005", a mai afirmat premierul.

Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa, vineri, in functia de presedinte al CSM, fiind pentru prima oara cand Consiliul este condus de un procuror si nu de un judecator.

In replica, Asociatia Magistratilor din Romania a anuntat, sambata, ca nu este de acord cu alegerea Oanei Schmidt-Haineala in functia de presedinte al CSM, deoarece activitatea unui procuror "este supusa controlului ierarhic si care functioneaza sub autoritatea ministrului justitiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victor Ponta CSM condus procuror, #Ponta sedinta CSM, #Victor Ponta Justitie Romania , #premier
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Mascaradă ești tu nimicule. De la tinereeețe, pân' la bătrâneețe,