Victor Ponta si Justitia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 09:53
5046 citiri
Victor Ponta si Justitia (Opinii)

Eu una cand il aud pe Victor Ponta vorbind in cadru oficial despre independenta Justitiei si indemnand procurorii DNA sa-si faca treaba cat mai bine si mai echidistant, asa cum a facut-o in discursul sustinut cu ocazia prezentarii bilantului parchetului anticoruptie, ma emotionez. O fi de vina "naturelul" meu mai simtitor.

Cum sa nu apreciezi un premier care zice asa: "Oamenii politici, prin natura functiei lor, au o relatie directa cu mass-media, sunt sensibili la mass-media, la agenda media. Mi-as dori foarte mult ca dumneavoastra sa nu fiti afectati de acest, pana la urma, microb.

Cred ca, pentru dumneavoastra, ce se spune la televizor este mai putin important, singurul lucru important este sa aveti probe si sa depistati (...) Cred, de la momentul la care am devenit procuror, ca toti cei care incalca legea trebuie sa raspunda in fata legii si cred ca pentru dumneavoastra nu trebuie sa existe niciodata Putere - Opozitie, stanga - dreapta, Presedintie - Guvern, ci doar oameni care respecta legea si oameni care o incalca si trebuie trasi la raspundere (...)

Sunt aici pentru a va incuraja sa va faceti meseria, sa ajutati statul roman sa-si consolideze credibilitatea interna in fata propriilor cetateni. (...) Orice persoana corupta pe care dumneavoastra o dovediti, apoi Justitia o confirma, e un avantaj pentru orice sef al Executivului. De multe ori curatenia, nu poti sa ti-o faci singur, e un mare ajutor".

Problema cu "naturelul" e atunci cand el intra in coliziune cu ratiunea care, cu un minim apel la memorie, strica efectul inaltator al unor asemenea declaratii.

Dl. Ponta ii indeamna pe procurori sa nu tina cont de ceea ce spun politicienii pe la televizor. Asadar, nu trebuia bagat in seama cand spunea:

"Traian Basescu, in acest proces distructiv, a folosit Justitia si o parte din procurori. Eu am sperat ca DNA, dupa epoca Daniel Morar, se va schimba. Din pacate, eu nu vad nicio schimbare la DNA, in sensul in care ce a fost pana in 7 mai 2012 a fost perfect?".

Si atunci cand il acuza pe procurorul Papici ca a facut dosare politice?

Spune premierul ca incurajeaza DNA sa-si faca datoria. Acuzandu-i de cate ori are ocazia ca fac dosare politice?

Spune ca orice corupt depistat de DNA este un ajutor dat premierului. Atunci cum se face ca a ignorat acest ajutor mentinand in guvernul condus de domnia sa persoane nu numai anchetate, ci si trimise in judecata de procurorii anticoruptie? Cum se face ca l-a sustinut pe Relu Fenechiu pana in ultima clipa, expunand Executivul unei situatii in premiera, aceea ca un ministru sa fie condamnat chiar pe scaunul de ministru?

Este o credibilitate data statului si Guvernului faptul ca guvernul Romaniei are si in acest moment un vicepremier, Liviu Dragnea, trimis in judecata de DNA?

Miza dl. Ponta pe ajutorul DNA in demersul de a face curatenie si atunci cand partidul pe care il conduce a purces la ceea ce numim "martea neagra" si a modificat Codul penal pentru dezincriminarea conflictului de interese si crearea superimunitatii?

La care credibilitate se refera Victor Ponta? La ea se gandea si cand a facut declaratiile referitoare la Adrian Nastase - condamnat politic, victima a regimului Traian Basescu si un caz perfect comparabil cu cel al Iuliei Timosenko - despre care Inspectia Judiciara spunea ca "afecteaza independenta Justitiei si induc un sentiment de neincredere"?

As vrea ca dl. Ponta sa fie credibil cand incurajeaza DNA, cand sustine independenta procurorilor. Ar fi bine pentru Romania, pentru statul de drept. Dar ma tem ca tot istoricul domniei sale dinamiteaza aceasta credibilitate si este un argument pentru ceea ce spunea presedintele ICCJ, Livia Stanciu:

"Faptul ca unii politicieni isi doresc revenirea la o justitie controlata trebuie sa ne dea un semnal de alarma pentru noi toti cei care activitam in acest sistem. Institutiile statului, oricat de puternice ar fi acestea, la presiuni continue si mai ales indelungate exista riscul sa nu mai reziste, si ma refer la institutii ale statului cum este chiar Directia Nationala Anticoruptie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Ponta bilant DNA, #Ponta stat de drept, #Ponta coruptie , #premier